Regler 2020

SPELREGLER FÖR OilQuick  CUP 2020

Cupen spelas enligt SvFF;s spelregler för 7-mannafotboll med planmåtten 69 x 47,5 meter men med undantag enl. följande:

1. Målen är 11-mannamål.

2. 4 sek regeln gäller vid igångsättande av spel.

3. Målchansutvisning

4. Vid igångsättande av spel när bollen lämnat sidlinjen måste bollen spelas med fötterna på linjen närmast den plats där bollen lämnade spelplanen.

5. Om bollen kommer i kontakt med taket så återupptas spelet med inspark på sidlinjen i nivå med där bollen träffade taket.

6.Avstånd för motståndare vid inspark på sidlinje är 5 meter.

7.Vid igångsättande av spel när bollen passerat mållinjen måste målvakten kasta ut bollen.

8. Vid tillbakaspel till egen målvakt får målvakten inte ta upp bollen med händerna.

9. Antal spelare : 7 st utespelare + målvakt får samtidigt delta i spelet. 16 st spelare får användas i varje match.

10. Speltiden: Ordinarie speltid är 1x25 minuter.

Domaren avgör när speltid ej skall räknas

Från och med kvartsfinalerna tillämpas ”Golden Goal” under 5 minuter

Därefter avgörs matchen genom ishockey straffar enligt FIFA modell. Vid dessa straffar måste bollen hela tiden vara i rörelse framåt. Mål kan ej göras på retur från målvakt..

Ingen timeout kan begäras.

11. Handikappsystemet: Vid möten mellan lag med olika divisionstillhörighet, AVSLUTAS eller STARTAS, matchen med att laget med den lägre divisionstillhörigheten lägger det antal straffar som skiljer divisionsmässigt. Straffarna utförs enligt ishockey-modell (se ovan). Om ett lag äger rätt att lägga fler än en straff enligt handikappsystemet, ska olika spelare lägga straffarna.

Om man väljer att lägga straffarna FÖRE matchen måste man meddela detta till motståndare, domare och matchspeaker senast 30 min före matchstart.

• Målvakten får ej lämna straffområdet, gör hen detta skall varning utdelas oavsett om bollen går i mål eller ej, går bollen ej i mål så skall ny straff läggas.
  • Om målvakten tar bollen med någon del av kroppen utanför straffområdet och förhindrar en målchans så skall målchansutvisning utdömas och ny straff läggas, om målvakten tar bollen med någon del av kroppen och mål görs så skall mål dömas och varning utdelas.
  • Om målvakten innanför straffområdet fäller spelaren utan försök att nå bollen skall målchansutvisning utdelas och ny straff läggas.
  • Om målvakten innanför straffområdet fäller spelaren utan försök att nå bollen men bollen går i mål skall mål dömas och varning utdelas.
  • Om målvakten innanför straffområdet fäller spelaren i ett försök att nå bollen skall varning utdelas och ny straff läggas.

12. Straffspark: Vanlig straff under ordinarie speltid och Golden Goal, i övrigt se handikappsystemet.

13. Avgörande av serieplacering i grupp- respektive slutspel

Om två eller flera lag efter serietävlingens slut har lika poäng avgörs deras placering i grupp/-respektive slutspel av följande kriterier i följande ordning:

1. a.      Antal poäng i inbördes matcher

1. Målskillnad

2. Antal gjorda mål

1. b.      Resultat av alla gruppmatcher

1. Bästa målskillnad

2. Antal gjorda mål

1. c.       Straffsparkstävling

Om två lag fortfarande är lika ska straffsparkstävling genomföras mellan berörda lag

Om fler än två lag fortfarande är lika sker avgörande genom lottning.

14. Utvisning:Vid lindrig utvisning/målchansutvisning får laget sätta in en ny spelare efter två minuter och när tidtagaren givit tillstånd. Spelaren är utvisad för resten av matchen och följande match i cupen.

Vid grov utvisning får laget sätta in en ny spelare efter två minuter och när domaren givit tillstånd. Spelaren är utvisad för resten av matchen och minst en av följande matcher under cupen, eventuell påföljd fastställs av tävlingsjuryn efter att ha granskat domarens anmälan. Anmälan kommer även att skickas till vederbörandes distrikt för eventuell ytterligare bestraffning.

Uppdaterad: 17 JAN 2018 11:37 Skribent: Härje Lindgren

Fotbollsektionen, Drottninggatan 6