Krönika nr 3 20160418

Stark vändning i toppmötet

Sandvikens IF är stora favoriter i division 2 Norrland och efter 7–0 i premiären mot Morön fanns ingen anledning att ändra på den inställningen.

Det gör det kanske inte efter den andra omgången heller, även om HuFF svarade för mäktig vändning i toppmötet på hemmaplan där man vände 0–1 till 2–1 under några magiska minuter i andra halvlek. Men Sandviken hann i alla fall visa att man är ett bra division 2-lag och trots förlusten får de behålla favoritskapet för min del.

Jag trodde lite mindre på HuFF i år jämfört med förra säsongen, men det man visade denna söndageftermiddag på Sparbanken Arena var så starkt att det kanske visar sig redan nu att jag rankade laget för lågt.

Nåja, det 24 omgångar kvar.

Men efter de två första matcherna är HuFF i alla det enda laget i serien som ståtar med två raka segrar.

Matchen påminde väldigt mycket om fjolårets toppmöte på samma arena. Då kom Thorengruppen till Hudiksvall, tog ledningen tidigt i matchen, och hade i tort sett fullständig kontroll på händelserna – i 70 minuter. Då backade man av någon anledning hem och släppte över initiativet till HuFF som tackade och tog emot – och kvitterade.

Sandviken som formligen körde över Morön i seriepremiären inledde den här matchen med samma höga fart och redan i fjärde minuten smet Marcus Hägg undan en offsidefälla från hemmalagets sida och fri med Niclas Larsson satte han 0–1.

HuFF hade ett par hyfsade målchanser före paus, båda efter fasta situationer, men den första – bra nick på frispark av ”Våfflan” Ericson – nickade Sandvikenkapten Olof Mård bort på mållinjen, och på den efterföljande hörna styrde Haris Camo bollen strax utanför Kalle Janssons vänstra stolpe.

Men det var i stort sett den enda som HuFF åstadkom i målchansväg i första halvlek. Sandvikens försvar, under ledning av kapten Mård, hade bra koll på sina motståndare och det mesta rullade på i gästernas väg.

I inledningen av andra halvlek var Omar Guidji millimeter från att öka gästernas ledning, och hade inte den högra stolpen räddad Niclas Larsson i det läget tror jag att Sandviken hade vunnit matchen, för ett tvåmålsunderläge hade HuFF förmodligen inte hämtat upp.

Det fanns inte så mycket som talade för att HuFF skulle få någon poäng med sig över huvudtaget, men man hade förmågan att göra ett par offensiva förändringar genom att plocka in Cihan Sener och Kion King.

Precis som mot Thorengruppen lyfte HuFF på slutet – och så har man ju Pelle Lööf i laget. I den här matchen fick han en chans, och den tog han till vara på. Christoffer Lindberg hittade Lööf inne i straffområdet, och Lööf drog till direkt. Kalle Jansson i Sandvikens mål var på bollen, men lyckades inte hålla den utanför sin målram.

I det läget tyckte man att HuFF gjort det bra som lyckats kvittera i en match som motståndarna kontrollerade, precis som mot Thorengruppen. Även om HuFF då gick för ett segermål fick man nöja sig med en pinne.

Nu gick det bättre. Sex minuter efter kvitteringen fick hemmalaget en frispark i bra läge. Haris Camo – helt klart HuFF:s bästa spelare i den här matchen – lyfte in frisparken i Sandvikens straffområde och där dök Cihan Sener upp och skarvade in bollen, till vad som skulle visa sig vara segermålet.

Sandviken, som i den här matchen fick klara sig utan sina innermittfältare Hjalmar Öhagen och Jonathan Hellström (båda med allsvenska meriter), var plötsligt det lag som var tvungna att jaga för att få poäng. Man hade ett bra kvitteringsläge då målskytten Hägg drog till på en frispark i bra läge, men då svarade Niclas Larsson för en strålande räddning och några minuter senare kunde hemmaspelarna jubla efter andra raka 2–1-segern.

Man jublade tillsammans med klacken ”Stå Upp För HuFF”, en klack som innan matchen bjöd Sveriges i särklass (törs jag utlova) bästa division 2-tifo. Man hade även laddat med bengaler – för säkerhets skull utanför arenan – och det bjöds på en inramning som höll betydligt högre klass än division 2.

SUFH:s passion för sitt lag betyder väldigt mycket, och efter matchen kunde man på sociala medier se flera av HuFF:s seriekonkurrenter visa sin uppskattning för klacken.

Om HuFF får någon uppbackning i nästa match återstår att se, Boden borta är liksom ingen match man åker till över en eftermiddag. Men med tanke på att SUFH:arna dök upp i Gällivare förra hösten ska vi låta osvuret vara bäst.

Bäst kanske inte HuFF var i det här toppmötet, men det tror jag ingen i hemmalägret bryr sig om...

Christer Stridh

Uppdaterad: 2016-05-30 10:04