Krönika nr 4 20160501

HuFF-tåget har fått upp farten

Division 2-fotbollen har rullat på och nu har man avverkat fyra omgångar av 26. Rälsen som pekar på tabelltoppen är långt i från spikrak, men en sak är säker. HuFF-tåget som befinner sig längst fram på den rälsen har fått upp farten.

Efter premiärsegern mot Strömsberg och den starka vändningen mot Sandviken åkte HuFF på säsongens första långresa och match mot Boden på bortaplan. Då hackade HuFF-loket betänkligt under de första 45 minuterna och det mesta pekade då på att laget – precis om förra säsongen – skulle få lämna magnifika Boden Arena utan poäng.

Men HuFF av årgång 2016 har något speciellt. Man fick visserligen lite hjälp av en tidig hemmautvisning i början av andra halvlek, men ”comebacken” under andra halvlek var stark och det ledde till att laget kunde kvittera och stuva in en poäng i bagaget inför hemresan.

Moral var ordet.

Moral som gjorde att man kunde avgöra premiären mot Strömsberg i slutminuten, moral som gjorde att man kunde vända ett till synes hopplöst underläge till seger mot seriefavoriten Sandviken, och moral som gjorde att man slapp lämna Norrbotten poänglöst denna gång.

I senaste matchen handlade det kanske inte så mycket om moral, och jag tror heller inte att Friska Viljors utvisning på mittbacken Joaquin Cerezo påverkade utgången i matchen. Okej, det hade förmodligen inte blivit 6–0 om gästerna spelat med fullt manskap hela matchen, men det hade definitivt blivit seger.

Efter tre matcher med bitvis lite hackande spel gick HuFF ut på Sparbanken Arena och öste på för fullt från start mot Friska Viljor. Under matchens första tio minuter skapade hemmalaget flertalet kvalificerade målchanser och gästerna fick inrikta sig på försvarsspel. Nu krävdes det – ja, inte bara en straff utan två – för att HuFF skulle spräcka nollan.

När Pelle Lööf stegade fram till straffpunkten första gången svarade Andrew Mills i gästernas mål för en strålande räddning och tippade bollen till hörna. På den efterföljande hörnan tilldömdes HuFF en ny straff, detta sedan Joaquin Cerezo i en luftduell sänkt Christoffer ”Våfflan” Ericson med en armbåge. Cerezo fick syna sitt andra gula kort efter dryga halvtimmen och lämna planen. Det var nog en debut i Friska Viljor som chilenaren snabbt vill glömma.

Pelle Lööf klev återigen fram till straffpunkten, slog bollen i samma hörn som första gången men eftersom Mills nu befann sig vid den andra stolpen hade HuFF fått sin rättmätiga ledning – och framför allt så hade Pelle Lööf satt fart på sin målaptit.

Bara minuten senare nickade han in 2–0 och i andra halvlek fullbordade han sin sköna eftermiddag med att smälla in såväl 3–0 som 6–0, ett målfyrverkeri som stod sig bra denna sista april.

Jag kan kanske tycka att 3–0-målet skulle klassas som självmål, men det är historia nu och i historieböcker står det att Pelle Lööf var fyramålsskytt mot Friska Viljor.

Därmed har han svarat för sex mål på fyra matcher, och man kan utan tvivel påstå att han har fått upp farten.

En annan som också fått upp farten är Christoffer Lindberg. Han gjorde visserligen inget mål i lördags, men samtliga fyra HuFF-mål i andra halvlek kom på passningar från Lindberg.

Två av framspelningar var till Cihan Sener som kunde göra två av sina enklaste mål i division 2. Två mål som jag tror kommer att betyda en hel del för HuFF:s del i framtiden, för Cihan Sener är – precis som Pelle Lööf – en målskytt och målskyttar behöver göra mål även om de är enkla.

Lööf, Lindberg och Sener, ja, HuFF har verkligen växlat upp i offensiven och tio poäng av tolv möjliga i seriestarten är mer än vad jag hade hoppats på. Jag tippade innan seriestart att HuFF skulle få svårt att blanda sig i den allra översta toppstriden i år, men det man har presterat så här långt visar att jag var fel ute. Fortsätter man så här är man i toppskiktet för att stanna, och jag får leva med mitt feltips. Men det har har jag ingenting emot...

Christer Stridh

Uppdaterad: 2016-05-30 10:04