Krönika nr 10 20180902

...och så var dom bara tre

HuFF, Piteå eller Ytterhogdal?

Ja, några andra lag handlar inte kampen om seriesegern och kvalplatsen i division 2 Norrland om. Det törs jag säga även om det återstår sju omgångar och 21 poäng att spela om.

När division 2-tåget susade vidare i helgen så blev tre lag kvar på perrongen, Boden (trots 2–0-seger över Kramfors-Alliansen), Timrå (föll hemma mot Ytterhogdal) och IFK Luleå (överrakande 1–3 hemma mot IFK Östersund). Den här trion är nu nio poäng bakom ledande HuFF, och det är sju poäng upp till Piteå på kvalplats. Nä, det är bara Ytterhogdal (fem bakom HuFF) som kan utmana.

HuFF leder serien och har givetvis det bästa utgångsläget. Men av topptrion var man det lag som imponerade minst i den senaste omgången, och det säger jag utan att ha sett vare sig Ytterhogdals eller Piteås matcher. Det räckte med att se HuFF:s drabbning mot bottenlaget Härnösand i fredags.

Det blev visserligen en programenlig trepoängare efter Pelle Lööfs dubbla fullträffar (2–0), men nog borde man kunna kräva lite mer av en serieledare. Okej, det viktigaste var att vinna och ta tre poäng – och det gjorde HuFF – men sett till själva spelet var det långa stunder (hela andra halvlek) svårt att se vilket av lagen som leder serien och vilket som ligger sist. Efter att ha bjudit på riktigt bra spel i matcherna mot Ytterhogdal och Jönköping Södra (Svenska cupen), och sedan en stark kämpainsats borta mot IFK Östersund, var HuFF tillbaka i det ängsliga och försiktiga spelet. Det var omständigt och i ett allt för lågt tempo, ett tempo som gjorde att ett sådant mediokert lag som Härnösand kunde hänga med.

Bottenlaget var dock aldrig nära att ”ställa till det” för HuFF, framför allt inte sedan Pelle Lööf visat sin klass med två fina mål innan paus. Men de drygt 200 åskådarna som sökt sig till Sparbanken Arena denna afton fick inget mer att glädja sig åt.

Nu är jag ändå inte ett dugg orolig för HuFF:s form inför seriefinalen mot Piteå kommande lördag, för om det är något det här laget kan så är det att skärpa till sig när det behövs – och det kommer att behövas på LF Arena. För Piteå är verkligen på jakt och 7–1 borta mot Täfteå skvallrar ju om att norrbottningarna är i bra form.

Bra form har ju också tabelltrean Ytterhogdal, som efter förlusten på Sparbanken Arena har avfärdat två toppkonkurrenter, först 5–2 hemma mot IFK Luleå och sedan starka 2–1 borta mot Timrå. Men det är ändå fem poäng som ska plockas in på HuFF.

Hur än matchen mot Piteå slutar kommer HuFF att vara med ända in i kaklet. Så här ser avslutningsmatcherna ut för topptrion.

HuFF (43 poäng)

Piteå (b), Gällivare/Malmberget (h), IFK Umeå (h), Täfteå (b), Friska Viljor (h), Timrå (b) och IFK Luleå (h).

Piteå (41 poäng)

HuFF (h), IFK Luleå (b), Friska Viljor (b), Timrå (h), Gottne (h), Kramfors-Alliansen (b) och Boden (h).

Ytterhogdal (38 poäng)

Friska Viljor (h), Boden (b), Gottne (b), Kramfors-Alliansen (h), Härnösand (b), IFK Östersund (h) och IFK Umeå (b).

På papperet är det Ytterhogdal som har det enklaste programmet, och skulle man gå rent måste HuFF ta 17 av de 21 poäng som återstår för att hålla undan. Känslan är att Piteå har tuffast och jag tror att laget måste slå HuFF på lördag för att kunna vinna serien.

Helt klart är att det kommer att bli en kamp in i det längsta, förmodligen ända fram till den 20 oktober då sista omgången spelas.

Christer Stridh

Uppdaterad: 02 SEP 2018 19:08 Skribent: Christer Stridh