Krönika nr 11 20160808

En uppvisning av bästa märke

Hudiksvalls FF fortsätter att visa upp en enorm hemmastyrka. När tabelltrean Boden slogs tillbaka med 4–2 (0–1) i toppmötet var det åttonde raka trepoängaren för firma Åhnstrand/Westins mannar på Sparbanken Arena.

Niclas Larsson och HuFF hade hållit nollan i över tolv timmar på hemmaplan när Bodens lagkapten Peter Gitselov dunkade in 1–0 för gästerna redan i den nionde minuten, ett mål som också betydde att HuFF för första gången sedan hemmapremiären mot Sandviken hamnade i underläge. Hur det hade gått om Robin Lundgren gjort 2–0 i den 17:e minuten ska vi låta vara osagt, men mål-Larsson räddade det friläget och HuFF kunde sedan sakta men säkert jobba sig in i matchen.

Precis som i vårmötet uppe i Norrbotten var det Boden som inledde matchen bäst och det dröjde en halvtimme in i matchen innan HuFF började skapa någonting framåt. Men trots bra lägen för såväl ”Våfflan” Ericson som för Pelle Lööf blev det inga hemmamål innan pausvilan.

Inledningen av andra halvlek blev dock väldigt händelserik. Den inleddes med att två Bodenspelare – Peter Gitselov och Filip Daunfeldt – skallade ihop. Gitselov reste sig rätt snabbt och även Daunfeldt kom tillbaka i spel efter lite vård.

HuFF satte lite högre press på Boden och skaffade sig ett litet grepp om händelserna. Kvitteringen kom också omgående (50:e minuten enligt matchuret men då hade det varit ett avbrott på ett par minuter när Gitselov och Daunfeldt fick vård). Det var Mehmed Hafizovic som svarade för 1–1-målet då han snyggt plockade ner Jonas Karlssons högerinlägg, fintade bort sin back och tryckte in bollen bakom Matt Silva i gästernas mål.

Hemmaglädjen blev dock kortvarig för i anfallet efteråt återtog Boden ledningen. HuFF blev alltför passivt efter kvitteringen och Adam Johnson kunde styra in ett högerinlägg till 1–2 bakom Niclas Larsson.

Därmed var HuFF återigen i ett bekymmersamt läge, men det är något som inte verkar bekomma laget speciellt mycket den här säsongen. Anförda av planens i särklass bästa spelare, Haris Camo, malde HuFF på. Djupledsspelet, som var så bra senast mot Strömsberg, såg man visserligen inte mycket av, men det berodde till en stor del på att Boden spelade lågt med sim fyrbackslinje och ju längre matchen pågick desto tröttare blev Bodens spelare. Det fick till följd att även gästernas mittfält hamnade lågt och det blev trångt centralt.

I det läget utnyttjade HuFF kantspelet på ett bra sätt. Gång på gång kom man fram på högerkanten genom framför allt Jonas Karlsson och Christoffer Lindberg, men det var Haris Camo som stod för förarbetet från höger när 2–2-målet kom. Haris hittade Pelle Lööf i straffområdet och han försökte direktskarva bollen i mål. Bollen gick över Matt Silva och fram till Kion King som hade öppet mål att nicka in dagens andra kvittering.

Sedan handlade det om ett lag som gick för seger – HuFF – och ett som gjorde allt för att slå vakt om den poäng man hade – Boden. Det höll till den 81:a minuten för gästerna, då kom HuFF återigen fram på kanten, vänster den här gången, och Ante Persson fälldes av Bradley Peace McDonald. Mehmed Hafizovic gjorde inget misstag från straffpunkten och HuFF var i ledningen.

Det var en ledning som man aldrig var i närheten av att släppa. Boden gjorde visserligen ett tappert försök, dock utan att skapa något.

I stället blev man varse på att HuFF har en seriens snabbaste spelare i Kion King. Helt på egen hand slog han in sista spiken i Bodens kista genom att på övertid fastställa slutresultatet till 4–2.

Niclas Larsson fick alltså släppa in två mål men ändå skulle jag vilja påstå att det här var HuFF:s bästa match den här säsongen. Jag kan villigt erkänna att jag innan seriestart inte trodde att HuFF skulle vara med i toppstriden, men efter den här trepoängaren ska det mycket till om laget ska bli sämre än tvåa i sluttabellen. Det skiljer i alla fall åtta poäng nu ner till trean Boden.

Det som var lite oroande var att ”Våfflan” Ericson haltade av planen med 20 minuter kvar, detta efter en sammanstötning med Peter Gitselov. I bästa fall handlade det ”bara” om en lårkaka, eller kanske en ”knäkaka” eftersom smällen tog alldeles strax ovanför knät.

Nu klev Haris Camo ner och vikarierade som mittback på ett suveränt sätt, men med tanke på att även ”Chippen” Sundberg är skadad så finns kanske risken att Camo blir kvar som mittback i nästa match (Friska Viljor på bortaplan). Inte så att det är någon fara att spela Camo som mittback, utan mer för att han behövs på mittfältet.

Nio matcher återstår att spela och jag skulle bli mycket förvånad om inte Sandviken och HuFF ligger kvar på de två översta platserna när serien är färdigspelad.

Christer Stridh

Uppdaterad: 2016-08-19 15:09