Krönika nr 11 20180909

Inga mål i seriefinalen

Många 0–0-matcher är händelselösa och tråkiga, som till exempel den enda mållösa VM-matchen den här sommaren, den mellan Danmark och de blivande världsmästarna Frankrike.

Seriefinalen i division 2 Norrland mellan Piteå och HuFF blev också mållös – men den var långt ifrån händelselös och tråkig.

Nej, de 876 åskådarna på LF-Arena, plus de (liksom undertecknad) som följde matchen via hemmalagets web-sändning, fick se en spännande och intensiv match med en hel del målchanser för båda lagen. Att det inte blev några mål får tillskrivas ineffektiva forwards samt bra målvaktsspel av hemmalagets Richard Nordlund och HuFF:s Niclas Larsson.

Helt klart var det Piteå som imponerade mest i lagens senaste matcher. 7–1 borta mot Täfteå var ett resultat som var betydligt mer iögonfallande än HuFF:s 2–0 hemma mot Härnösand, detta i en match som hade mycket mer att önska spelmässigt. Men som jag skrev då, jag var ändå inte orolig för lagets form, för HuFF är ett lag som skärper sig när det behövs.

Det behövdes på LF-Arena, och insatsen var en av säsongens bättre från HuFF:s sida. Piteå satte ordentlig fart från början och det var lite oroligt emellanåt i HuFF-försvaret, men försvarsspelet är starkt för tillfället och man höll tätt.

HuFF stack upp då och då, och Andreas Smedbakken fick ett jätteläge på Pelle Lööfs inlägg, men nicken gick på fel sida om Nordlunds högra stolpe. Det var oftast Smedbakken som var inblandad i HuFF-avsluten, men den här soliga eftermiddagen i Norrbotten hade han inte marginalerna med sig.

Efter ett ribbskott från Piteås sida jämnade spelet ut sig, även om det var hemmalaget som förde matchen långa stunder. Men det var ett spel som passade HuFF denna dag då försvarsspelet var stabilt och omställningarna vassa. Till skillnad mot matcher där HuFF är det bollförande laget – som senast mot Härnösand – går det mycket fortare när man ställer om från försvar till anfall när man är satt under lite press.

HuFF hade en bra start på andra halvlek där man kunde notera en fin chans för Sebastian Friman, men mål-Nordlund kom ut bra och räddade. Ju längre matchen pågick, desto färre blev HuFF:s offensiva attacker, och det är inte så mycket att säga om det. Den poäng man hade från start blev man mer och mer rädd om, vilket ledde till att slutkvarten gick i Piteås favör.

Hemmatrycket resulterade dock inte i något mål även om det var nära på matchens sista spark, men skärpan i avsluten var som sagt inte den bästa denna dag och det sista skottet passerade en bit ovanför Niclas Larssons ribba.

Därmed är läget i tabellen oförändrad mellan de här båda lagen. Jag hörde matchens kommentator säga att det var en mycket bra fotbollsmatch – håller med – mellan seriens två bästa lag – håller inte med då jag anser att Ytterhogdal håller minst samma klass som de här båda, och nu kröp tabelltrean lite närmare sedan man hemma på Svedjevallen vänt 0–1 i paus mot Friska Viljor till seger med 4–1.

Med tanke på hur det resterande spelprogrammet ser ut (se krönika 10) är Ytterhogdal definitivt ett lag som kan stå som slutsegrare den 20 oktober. Lagets, på papperet, svåraste uppgift kommer på lördag då man möter Boden på bortaplan.

Samtidigt har HuFF hemmamatch mot Gällivare Malmberget, en match där tre poäng är det enda godkända. I den matchen skulle jag vilja se lite rappare anfallsspel från HuFF:s sida, och skulle man kunna ha samma bolltempo som i matchen mot Piteå är jag helt övertygad om att Gällivare Malmberget kommer att få det riktigt tufft på Sparbanken Arena.

Men om HuFF inte får till det så nöjer jag mig med ett par mål och tre poäng, precis som i matchen mot Härnösand.

HuFF-seger och poängtapp för Ytterhogdal är perfekt lördagsgodis i min påse och karameller man kan suga på fram till tisdag. Då åker nämligen Piteå de fem milen norrut för att ta sig an IFK Luleå i ett derby, och poäng då för hemmalaget skulle smaka riktigt, riktigt, bra...

Christer Stridh

Uppdaterad: 09 SEP 2018 16:07 Skribent: Christer Stridh