Krönika nr 1 20170212

Blandad kompott i premiären

Jaha, då var säsongen i gång igen. HuFF träningsspelade under söndagen mot Ytterhogdal i fotbollshallen i Ljusdal och laget bjöd på en blandad kompott.

I första halvlek var det i stort sett spel mot ett mål och pausledningen med 2–0 var definitivt i underkant. Sedan bytte HuFF ut samtliga tio utespelare och Ytterhogdal kunde komma tillbaka och greja 3–3 innan det hela var över.

Man ska inte dra några stora växlar efter en spelad träningsmatch, men det såg i alla fall riktigt lovande ut. Framför allt visade HuFF upp en bredd som borde innebära en ny bra säsong.

HuFF bytte alltså ut alla utespelare i paus. Rasmus Andersson fick stå hela matchen eftersom Niclas Larsson var förkyld. Men två spelare på varje position var vad tränarduon Henrik Åhnstrand och Siksten Kasimir visade upp. Nu fanns ”osäkra kort" som Ridwan Beyan och Rabii Hamdan med, däremot inte Mehmed Hafizovic, och nog blir det kamp om startplatserna allt.

Nu hade man alltså två olika uppställningar och det skulle vara orättvist att säga att första halvleks elva (2–0) var mycket bättre än andra (1–3). För även om HuFF spelade överraskande bra före paus tror jag att den elvan hade en fördel av att börja matchen. De som kom in efter paus hade en liten otacksam uppgift att möta spelare som redan var varma i kläderna.

Vi får aldrig reda på hur det hade gått om man bytt halvlekar, men jag tror inte att det hade stått 1–3 i paus i alla fall.

Om HuFF skulle lösa så att både Ridwan Beyan och Rabii Hamdan blir kvar, liksom Mehmed Hafizovic, ja, då kommer laget definitivt att vara med och kriga om de båda attraktiva platserna ett (direktuppflyttning) och två (kval). I så fall har man bara tappat Petter Andersson.

På pluskontot har man fyllt på med en kvartett för framtiden, Dennis Backström (Iggesund), Pelle Hedlund (Forsa), Oscar Åkerlund (Strand) och Albin Hultin Svensk (Gefle/Rengsjö). Jag ska inte säga att det är spelare som inte kommer att få så mycket speltid under 2017, framför allt med tanke på fjolåret. Då trodde jag inte att Niklas Dahlström och Danne Eliasson skulle få så många minuter i division 2, men oj vad fel jag hade.

Man väl också säga att såväl Thomas ”Chippen” Sundberg och Viktor Roos är ”nyförvärv”. Det var inte många minuters speltid på den duon under 2016, men nu är de med och konkurrerar om en plats i startelvan. Det kommer också Fredrik Nilsson att göra, en spelare som hade det svårt i fjol under sin första HuFF-säsong, men som bet i det sura äpplet och kämpade vidare. De 45 minuter han spelade mot Ytterhogdal visade att han gjorde rätt som stannade kvar.

Matchen då?

Ja, det var enorm klasskillnad i den första halvleken. Pausledningen med 2–0 (mål av Niklas Dahlström och Cihan Sener) var definitivt i underkant. Sedan uynyttjade Ytterhogdal det faktum att det kom in tio nya HuFF-spelare till andra halvlek, spelare som behövde tid på sig att komma in i matchtempot, genom att göra två snabba mål.

Kion King gav HuFF ledningen på nytt innan Ytterhogdal kvitterade på hörna.

Jag tror inte att man inom HuFF-lägret är speciellt oroad över att man släppte in tre mål i andra halvlek, däremot kan jag tänka mig att oroskänslorna svajar ordentligt i Ytterhogdal. För även om det handlade om säsongspremiär så var man på tok för utspelat av ett division 2-lag i första halvlek, detta med tanke på att lagets närmaste motståndare heter Falkenberg och Elfsborg (Svenska Cupen).

Oro bör det också finnas bland HuFF:s division 2-kollegor från Hälsingland, Söderhamn och Bollnäs. Söderhamn tappade i dagarna två tunga pjäser i form av Nermin Cejlo och Simon Fäger, spelare som blir omöjliga att ersätta så här sent. Nykomlingen Bollnäs har inte fått ett enda nyförvärv vad jag vet, däremot har man tappat några spelare, bland annat Dariq Fuad, och Bollnäs 2016 var långt i från något division 2-lag. Man är inte ett dugg närmare nu.

Det är åtta veckor kvar till seriepremiären, veckor som får utvisa hur vida mina tidiga försäsongstankar – HuFF blir ett topplag, Söderhamn och Bollnäs får kämpa i botten – är rätt eller inte.

Christer Stridh

Uppdaterad: 2017-02-12 20:56