Krönika nr 14 20181014

Hoppet lever trots ny förlust

Det sista som överger människan är hoppet sägs det.

Några som verkligen får leva på hoppet den kommande veckan är spelarna i HuFF, för trots att laget förlorade för tredje matchen i rad lever hoppet om såväl serieseger som kvalspel.

2–3 borta mot Timrå innebar visserligen att man tappade serieledningen till Boden (besegrade Gällivare Malmberget med 6–0), men det nattsvarta läget som laget befann sig i när man vandrade av Timrå IP ljusnade något ett par timmar senare när det stod klart att även tabelltrean Ytterhogdal förlorat (2–3) hemma mot IFK Östersund, vilket bäddar för en superspännande lördag när sista omgången avgörs.

HuFF, som bara för några veckor sedan hade ett kanonläge med serieledning med sju poäng, har nu förlorat tre matcher i rad. Det har inte hänt sedan 2013 då Anundsjö, Piteå och Härnösand i tur och ordning nollade HuFF. Även om förlusten mot Timrå var oerhört tuff så har jag ändå lättare att acceptera den jämfört med förlusterna mot Täfteå och Friska Viljor.

HuFF åkte upp till Timrå med två skitmatcher i bagaget, matcher där man var långt i från den nivå man har kapacitet för, och dessa förluster var inte acceptabla för ett serieledande lag. Mot Timrå hade man hittat tillbaka i spelet och nu fanns också en helt annan vilja i laget. Första halvlek var HuFF:s bästa på väldigt länge, och det kändes bra när domare Niklas Abrahamsson blåste till pausvila med HuFF i en 2–1-ledning.

Men en lite tveksam inledning av andra halvlek gjorde att Timrå kom in i matchen igen. Granit Buzuku fick mer att säga till om och HuFF sjönk tillbaka i sitt försvarsspel. När Oskar Nordlund kontrade in 2–2 (offside tyckte många) fick hemmalaget det syre man behövde för att sätta käppar i HuFF-hjulet.

HuFF kom tillbaka in i matchen efter ett tag och jag vet inte om det var just detta faktum som gjorde att laget väntade.., och väntade.., innan man gjorde några byten. Många jag har pratat med efter matchen var starkt kritiska till att det inte skedde några förändringar förrän i den 80:e minuten, och jag kan bara hålla med.

Jag köper en startelva utan Pelle Lööf, men när Timrå kvitterar till 2–2 i den 52:a minuten har jag svårt att inse att klubbens genom alla tider bästa målskytt blir kvar på avbytarbänken tills det återstår tio minuter.

Då hade för övrigt Timrå även hunnit med att göra 3–2.

Att det blev hemmalaget som drog det längsta strået var mest en tillfällighet. HuFF hade väl så många lägen att göra ett tredje mål som Timrå, närmast var Pelle Hedlund vars skott Cristofer Högbom i hemmamålet inte lyckades hålla, men han fick ut sina långa armar och stoppade bollen på mållinjen.

Nu var det i stället Oskar Nordlund som fick ikläda sig matchvinnarrollen.

HuFF gjorde desperata försök att få med sig poäng hem, närmast var Niklas Dahlström på en hörnnick, men återigen var mål-Högbom i vägen.

En poäng hade varit väldigt värdefull, för hade HuFF fått till ett kryss hade det inneburit att Boden hade varit tvingat att vinna borta mot Piteå i slutomgången om nu HuFF klarar av att besegra IFK Luleå. Nu räcker en poäng för att Boden ska bli ett division 1-lag nästa säsong, för även om HuFF vinner sin match har man ingen möjlighet att komma förbi eftersom Boden har 16 plusmål till godo.

Men det finns absolut ingen anledning till att ge upp hoppet om serieseger, för att åka till LF-arena i Piteå och plocka poäng är ingenting man bara gör i handvändning. Piteå har visserligen ingen möjlighet att nå en kvalplats längre, men räkna med att man kommer att göra allt för att slå Boden på lördag.

Det är det hopp som HuFF får leva på för att kunna ta tillbaka serieledningen – och därmed också ta direktplatsen till division 1.

Räkna med att det kommer att bli en dramatisk lördagseftermiddag, för även om Boden tar sin välbehövliga poäng så kommer det att bli en tuff kamp om kvalplatsen – och det kan faktiskt bli så att HuFF når kvalspel även vid förlust mot Luleå. Men då får inte Ytterhogdal vinna sin match borta mot IFK Umeå, och HuFF får bara förlora med ett mål.

Skulle det ske, 0–1, 1–2, 2–3 o.s.v., kommer HuFF och IFK Luleå att hamna på samma antal poäng, samma antal gjorda mål och samma antal insläppta mål. I det läget placeras HuFF före eftersom man vann med två mål (2–0) på bortaplan, och då förlorar med ett hemma.

Boden eller HuFF vinner serien.

Boden, HuFF, Ytterhogdal eller IFK Luleå kvalar.

Hur öppet och spännande som helst, och det borde väl locka över 500 åskådare till Sparbanken Arena på lördag.

Uppdaterad: 14 OKT 2018 21:51 Skribent: Christer Stridh

Fotbollsektionen, Drottninggatan 6