Hoppa till sidans innehåll

Krönika nr 15 20181021


Säsongen fortsätter med ovisst kval

 

Det var upplagt för stor dramatik när division 2 Norrland skulle avgöras under lördagen. HuFF kunde bli allt från serievinnare till tabellfyra.

Man startade som tvåa – och slutade som tvåa – sedan man kört över IFK Luleå med 5–2.

Det innebär att säsongen fortsätter med minst två drabbningar till, men förhoppningsvis blir det fyra kvalmatcher innan det är över.

Efter tre raka förluster – Täfteå, Friska Viljor och Timrå – hade HuFF släppt över initiativet till Boden inför slutomgången. Visst fanns förhoppningar om att seriesegern skulle kunna bärgas ändå, men då krävdes vinst mot Luleå (gick ju bra) och att Boden skulle förlora sin bortamatch mot Piteå (gick inte).

Uppe i speakerhytten följde vi mötet mellan Piteå och Boden via streaming, och visst tändes hoppet när Piteå tog ledningen. Då hade Cihan Sener redan gjort 1–0 för HuFF, men Luleå kvitterade strax efteråt. Piteåledningen blev också kortvarig då Boden både kvitterade och tog ledningen med 2–1 (blev även slutresultatet), och i ärlighetens namn var Boden det bättre laget matchen igenom på LF-Arena.

Boden kunde sedan fira avancemanget till division 1, och med tanke på att laget bara förlorat en match under säsongen (Timrå borta) så var det nog rätt lag som vann serien till slut.

För HuFF:s del gällde det att säkra andraplatsen och kvalspel.

Spelarna visste ingenting om resultatet i de övriga matcherna, och man hade således ingen aning om att man under en period var nere på tredje plats. Det skedde när Ytterhogdal tog ledningen borta mot IFK Umeå, samtidigt som det var oavgjort på Sparbanken Arena.

När Tetteh Komey tofflade in 2–1 för gästerna var kvalplatsen än längre bort för HuFF, men Cihan Sener – vilken match han gjorde – slog in sin egna retur till 2–2 strax före paus och det ljusnade lite.

2–2 i paus var smickrande för Luleå, som i stort sett gjort mål på sina enda chanser i halvleken, medan HuFF radat upp målchanser. Men det blev inga mål för vare sig Danne Eliasson (avslutet täcktes bort), Cihan Sener (målvakten räddade friläget), Sebastian Friman (oj vilka missar) eller ”Våfflan” Ericson (nick utanför).

Pausvila och säsongen var på väg att ta slut.

Men så kvitterade IFK Umeå mot Ytterhogdal (55:e minuten) och HuFF:s avslutning av magisk. Mot Timrå senast fick Pelle Lööf inte komma in på planen förrän i den 80:e minuten, nu fanns han med redan från start av andra halvlek (bytte av en halvskadad Adrian Bjelkendal Haaranen), och HuFF tog mer och mer över händelserna.

Danne Eliasson sköt tillbaka HuFF på kvalplats genom att göra sitt första mål för säsongen, Pelle Lööf ökade till 4–2 innan Kion King (välkommen tillbaka) avslutade med att göra 5–2 på matchens sista skott.

Boden höll alltså undan till serieseger, Ytterhogdal fick nöja sig med 2–2 mot Umeå, och HuFF kan börja ladda för kval.

Man kan alltid leta på insatser där HuFF förlorade seriesegern, Kramfors borta i serieinledningen, Täfteå borta och Friska Viljor hemma nu på slutet. Men jag är ganska säker på att de som följt Boden under hela säsongen också kan peka på att norrbottningarna har haft sina ”Kramfors-, Tätfeå-. och Friska Viljor-matcher”.

Tabellen ljuger inte – Boden toppar och vinner serien helt rättvist.

HuFF måste ändå ge sig själva ett stort + för sin säsong, och det är starkt att komma tillbaka efter tre raka förluster och bjuda på så bra spel som man gjorde när det behövdes som bäst. Insatsen mot Luleå var en av säsongens bättre matcher över 90 minuter.

Man har stundtals spelat bättre i vissa matcher, men då har man inte hållit samma klass genom hela matcherna.

Sett till spelet i de två senaste matcherna (var bra mot Timrå också trots förlust) så finns det absolut ingenting att vara rädd för i det kommande kvalet, ett kval som man inleder kommande helg hemma mot Karlberg (tvåa i norra Svealand), samma Karlberg som stod för motståndet även i första kvalmatchen 2016.

Då vann Karlberg med 2–1, och man vann även trelagsgruppen (Linköping var det tredje laget). Det tog sedan stopp för Karlberg mot division 1-laget, som då var IFK Luleå.

Nu väntar alltså Karlberg igen. Laget blev tvåa bakom Vasalund sedan man i slutmatchen besegrat Norrtälje med 1–0. Segermålet kom på straff på övertid, ett mål som för övrigt skickade Norrtälje ur serien, vilket var glädjande för hälsingefotbollen då Bollnäs efter 4–0 mot Mora kravlade sig förbi Norrtälje och upp på kvalplats.

Jag antar att någon ur tränartrion Bengtsson, Ericson, Staffrin kommer att kontakta Bollnästränaren Magnus ”Mini” Jonsson för att få lite tips om hur de kommande motståndarna spelar.

Men återigen, spelar HuFF som man gjorde mot Luleå, då ska Karlberg vara riktigt bra för att hänga med. Offensiven var lysande, fem gjorda mål, minst lika många klara målchanser till – och Cihan Sener var grym hela matchen. Pelle Lööf gör mål på det mesta, och nu gjorde också Kion King comeback och mål. Han kan bli en riktig kvaljoker.

Lägg dessutom till att både Andreas Smedbakken och Christoffer Lindberg fanns med på bänken efter skador. Det innebär att det är en tuff kamp om anfallsplatserna i HuFF.

Det tredje laget i gruppen är IFK Haninge (tvåa i södra Svealand), ett lag HuFF möter på bortaplan. Om det blir helgen 3–4 november eller helgen 10–11 november beror på resultatet mot Karlberg. Vinnande lag i första matchen vilar i omgång två.

Det lag som efter de tre kvalmatcherna toppar gruppen går vidare till kval mot lag 13 i division 1 norra. Just nu, med tre matcher kvar, är det Team TG på kvalplats, men såväl Nyköping som Karlslund är också inblandat i kampen om att slippa kvala.

HuFF har alltså sedan bildandet 2011 blivit tvåa fyra säsonger. De två första gångerna var det slutspelat, men sedan 2016 innebär andraplatsen också att man får kvala.

Nu är det bara att ladda om och hoppas på ett bättre resultat än i kvalet för två år sedan, och ni kommer väl ihåg att jag väntar på att den ”tjocka damen” också ska göra sitt...

Christer Stridh

Uppdaterad: 21 OKT 2018 18:59 Skribent: Christer Stridh
Epost: Adressen Gömd 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Fotbollsektionen, Drottninggatan 6
82430 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065015335
E-post: This is a mailto link

Se all info