Hoppa till sidans innehåll

Krönika nr 16 20181111


Säsongen som tog slut för sent

 

Fotbollssäsongen 2018 är slut för HuFF.

Strax före klockan 15 på lördagseftermiddagen vandrade ett gäng gul/svarta lirare av Torvalla IP söder om Stockholm. Man gjorde det efter att ha förlorat den andra matchen i kvalserien mot Haninge med 3–0 och det är nu Stockholmslaget som får kvala vidare mot division 1.

Det var upplagt för dramatik, en dramatik som höll i sig i 89 minuter. Då släckte Özgür Yasar HuFF:s hopp genom att göra 2–0 för Haninge, i en match som fick en märklig avslutningskvart.

Haninge var det klart bättre laget under första halvlek och att det bara var 1–0 i paus ska nog HuFF vara glada över. Sedan fick man en fribiljett in i matchen i början av andra halvlek då hemmalagets Dragan Kabic fick hjärnsläpp och drog en armbåge i huvudet på Ante Persson. Den assisterande domaren såg händelsen och påkallade huvuddomare Nael Ghazi Shabos uppmärksamhet och Shabo plockade fram det röda kortet. Kabic fick lämna planen och Haninge fick avsluta med tio man.

Men man hade fortfarande ledningen med 1–0, ett resultat som faktiskt medförde att det var två förlorande lag på planen, för 1–0 innebar att kvalets tredje lag, Karlberg, var vinnare av gruppen.

HuFF tog ett kraftigt tag om spelet och man skapade chanser för att göra det där kvitteringsmålet som skulle innebära fortsatt kvalspel, och man hade också en boll i mål. Men Pelle Lööf (jag tror faktiskt att det var hans första bollkontakt i matchen sedan han hoppat in) vinkades av för offside – och båda lagen fick fortsätta att jaga mål.

Målet kom i den 89:e minuten och att det var Haninge som gjorde det anser jag mest vara en tillfällighet. Det var en lite märklig match som utspelade sig på slutet, där det verkade som att lagen växlade om att försöka göra mål – ”jaha, nu försöker vi, nej, vi missade. Då är det eran tur att försöka”.

Det kunde lika gärna ha varit HuFF som gjort det där andra målet på Torvalla IP, men nu var det Yasar och Haninge. HuFF försökte desperat framåt, men det resulterade bara i ett ytterligare baklängesmål på övertid.

Därför blir det en ny match för Haninge på onsdag då man tar emot Karlslund från division 1 i det fortsatta kvalet.

Även om jag hade hoppats på att säsongen skulle ha fortsatt i två matcher till för HuFF så tycker jag att den tog slut alldeles för sent. Den borde ha tagit slut för tre veckor sedan då division 2 Norrland gjorde sitt bokslut. Det var då som HuFF skulle ha firat avancemanget till division 1 som seriesegrare, men sju poängs ledning med fyra matcher kvar räckte inte.

HuFF klappade ihop och Boden kom i kapp – och gick förbi.

Varför?

Ja, det finns en del olika saker som påverkade serieslutet. Den främsta anledningen till att HuFF inte höll hela vägen vill jag påstå vara skadorna. Framför allt Niclas Larssons knäskada.

Inte för att Rasmus Andersson och Johannes Nyberg har varit dåliga i målet, snarare tvärtom. Men utan kapten Larsson som sista utpost, dirigent av försvarsspelet och pådrivare blev HuFF:s spel lidande.

Även om offensiven har varit okej så har en spelare som Kion King också saknats. Med en frisk King i laget hade HuFF fått en variant till på anfallsfotboll.

Skador tillhör ju spelet, men att just sakna Larsson och King i serieavslutning tror jag blev väldigt kostsamt.

Vad kostade dokumentären ”HuFF mot ettan”?

Helt omöjligt att säga, men nu när resultatet blev negativt vet jag att det finns många som vill skylla på dokumentären och tycker att det var fel att göra den i slutet av säsongen. Själv tycker jag inte att den borde ha haft någon inverkan, men man vet aldrig.

Spelet som helhet då?

Jag vet att jag i många matcher saknade tempo i spelet, och att man spelade alldeles för mycket ”safe”. Det fungerade ändå bra i serien, men jag tycker att man kunde se vissa spelare ha stora problem med tempot i kvalet då man mötte bättre motstånd.

Det här var nog HuFF:s bästa chans till avancemang under de åtta säsonger laget funnits. Man hade ett liknande läge 2015 med en stor ledning i serien, men då kom en dipp mitt i höstsäsongen och Team TG kunde smita förbi.

Fem andraplatser under de här åtta åren gör att många tycker att HuFF inte är ett vinnarlag, att man inte är som bäst när det gäller. Men vid tre av de här andraplatserna har man blivit slagna av lag som varit betydligt bättre, Östersunds FK (2011), Piteå (2014) och Sandvikens IF (2016), så jag håller inte med dem som påstår att HuFF inte är som bäst när det gäller.

Nu får man försöka smälta den här tunga säsongsavslutningen och ladda om batterierna inför 2019. Frågan är då vad som händer i truppen?

Klart är väl att det inte blir någon fortsättning för mittbacksveteranen Thomas ”Chippen” Sundberg och för tjecken Patrik Ruzicka. Sedan ska väl sportgruppen ta ett beslut hur det blir med ”höstlånen” Adrian Bjelkendahl Haranen och Sebastian Friman, och hur gör Niclas Larsson efter operationen?

Även om höstmörkret trycker på just nu tycker jag att det finns ett ljus framtid för HuFF om man får behålla den största delen av årets trupp. Det finns fortfarande utveckling hos många spelare som bland andra Rasmus Andersson och Pelle Hedlund, och en spelsugen Kion King får väl nästan räknas som ett nyförvärv.

Men om det, som i sju av de åtta säsongerna, blir spel i division 2 Norrland, eller om det blir som säsongen 2012, spel i division 2 norra Svealand, återstår att se.

Anledningen till att det kan bli en serieflytt stavas Nora BK. Laget från Västmanland har nämligen stora funderingar på att avsäga sig sin division 2-plats, och om så sker står Umeå FC Akademi på tur för ett avancemang till tvåan. Självklart kommer Umeå Akademi att placeras i division 2 Norrland om man nu får erbjudandet och tackar ja.

Det innebär att serien då har 15 lag och ett lag får flytta till division 2 norra Svealand. Den flytten står i så fall mellan HuFF och Ytterhogdal.

I vilken serie än HuFF kommer att spela 2019 hoppas jag att jag äntligen får höra ”den tjocka damen” sjunga...

Christer Stridh

Uppdaterad: 11 NOV 2018 13:36 Skribent: Christer Stridh
Epost: Adressen Gömd 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Fotbollsektionen, Drottninggatan 6
82430 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065015335
E-post: This is a mailto link

Se all info