Krönika nr 19 20161030

Ett bokslut om en fantastisk säsong

Strax före klockan 16 lördagen den 29 oktober fick vi göra bokslut på fotbollssäsongen 2016 för HuFF. Det skedde på Linköping Arena efter 1–1 mot Linköping City i den andra kvalmatchen till division 1, ett resultat som tyvärr inte räckte till fortsatt kvalspel.

Innan jag sammanfattar säsongen som helhet blir det lite om lördagsmatchen. Det var mycket hjärta bland HuFF-spelarna på ett blåsigt Linköping Arena, men det slutade ändå med smärta. Ledningsmålet som Cihan Sener ordnade efter en kvart, delikat framspelad av Mehmed Hafizovic, var ett resultat som tyvärr inte räckte för att drömmen om division 1 skulle leva vidare.

Drömmen fick en alltför hård smäll mot Karlberg, 1–2 då gjorde att HuFF var tvingat till att vinna mot Linköping, antingen med uddamålet om man gjorde många mål (3–2, 4–3 o.s.v.), eller allra helst med minst två mål.

I normala fall (seriematch) hade HuFF lämnat Linköping med en seger i bagaget, men eftersom 1–0 inte räckte beordrades full fart framåt och slutkvarten fick en liten märklig matchbild. Eftersom Linköping också jagade mål så försvann allt mittfältsspel. Det handlade i stort sett om spel fem mot fem i de båda anfallszonerna.

HuFF, som varit tillbakatryckt större delen av andra halvlek, skapade ändå några riktigt vassa chanser och det var Mehmed Hafizovic som låg bakom dem. När han på övertid bröt in från vänster och skaffade sig skottläge tändes hoppet om att det där 2–0-målet skulle komma, men Gabriel Bulut i hemmamålet svarade för en fantastisk räddning.

Det gjorde han även minuten senare på Hafizovics frispark, och i stället kunde Linköping kvittera på lagets sista anfall.

Ett superviktigt mål för hemmalaget medan det saknade betydelse för HuFF. Seger med 1–0 eller 1–1 och oavgjort, säsongen var ändå över.

Det här kvalet har ändå visat att HuFF är ett mycket bra division 2-lag och man skulle ha varit ett topplag vilken serie man än spelat i. Men när man möter bra lag – vilket både Karlberg och Linköping är – måste man ha marginalerna med sig.

Det hade inte HuFF, hade man haft det hade Haris Camo styrt Karlbergs högerinlägg utanför stolpen i stället för innanför. Eller så hade den assisterande domaren inte felaktigt vinkat för offside och HuFF hade fått straff, eller så hade Kion King med matchens sista spark fått bollen en decimeter under ribban i stället för en decimeter över.

Eller också hade Mehmed Hafizovic gjort det där förlösande 2–0-målet mot Linköping och HuFF-drömmen hade i alla fall levt en vecka till. Men nu släcktes den definitivt när kvitteringsmålet kom.

Att de båda lagen sedan tvingades till en fullständigt meningslös straffläggning (som HuFF vann med 5–3) är helt obegripligt.

Även om det var med tunga steg som HuFF-spelarna lämnade Linköping Arena så ska de känna glädje över vad de presterat den här säsongen. Man gav storfavoriten Sandviken en kamp om seriesegern som sträckte sig ända till omgång 25, och man svarade sedan för två starka kvalinsatser., och slutomdömet för 2016 överträffade i alla fall mina förhandsspekulationer (tippade laget som 4:a–5:a).

Varför blev då den här säsongen så framgångsrik?

Ja, först och främst har man suveräna ledare. Henrik Åhnstrand och Janne Westin har haft förmågan att gång på gång plocka fram det bästa hos spelarna, och sedan har man i de allra flesta matcherna också lagt pusslet rätt så att laget lyft sig lite extra.

Sedan tror jag också att materialarna Fredrik Hellberg och Patrik Lindgren betyder mycket för spelarnas trivsel, vilket också är viktigt för att nå framgång.

Liksom stödet från ”Stå-Upp-För-HuFF”.

De här ingredienserna har gjort att alla spelare har utvecklats och lyft sig en nivå. Det gäller såväl rutinerade spelare som Niclas Larsson och Cristoffer ”Våfflan” Ericson, som nykomlingarna Niklas Dahlström, Ridwan Beyan, Rabii Hamdan och Danne Eliasson, där den sistnämndes utveckling är den största överraskningen för min del.

Ja, listan kan göras hur lång som helst och även om jag långt i från nämnt alla vid namn ska ingen känna sig bortglömd.

Framgångarna tillskrivs 2016-års lagbygge av HuFF.

Hur kommer då HuFF-bygget 2017 att se ut?

Ja, så här kort efter avslutad säsong är det givetvis omöjligt att veta. Jag tror ju tyvärr att det finns en risk att Henrik Åhnstrand försvinner. ”Henke” har gjort sig ett namn bland tränarna nu och erbjudanden från högre instanser lär inte saknas.

På spelarsidan kan man bara hoppas att HuFF får behålla hela sin trupp, men så blir det förstås inte. Jag tror ju definitivt inte att omsättningen blir så stor som den var inför det här året, men en och annan spelare lär man tappa, och en och annan spelare lär komma.

Att det var spännande att följa HuFF 2016 råder det ingen tvekan om, och det kommer att bli spännande att följa HuFF 2017 också.

Så tack ALLA för den gångna säsongen – en fantastisk säsong...

Christer Stridh

Uppdaterad: 2016-10-30 22:51