Krönika nr 2 20180429

Firma ”BES” verkar ha hittat rätt smörjning

Efter den lite tveksamma serieinledningen med bara en poäng på de två första matcherna verkar Hudiksvalls FF hittat tillbaka till vinnarspåret igen. 2–0-segern mot Gottne följdes upp med samma segersiffror mot Ytterhogdal, en bortamatch som spelades i BL-Arena i Ljusdal vilket gjorde att bortalaget hade närmare till matchen än hemmalaget.

Det gnisslade och gnekade lite i HuFF-maskineriet i de första seriematcherna. Okej, 2–2 mot ett bra Boden i premiären var väl ändå godkänt, men förlusten mot Kramfors-Alliansen fanns nog inte med i någon kalkyl och spelet fungerade inte.

Det gjorde det definitivt inte hemma mot Gottne heller i den första halvleken, men sedan hände något. Jag vill inte påstå att det var så enkelt som att Ante Persson kom in efter paus, utan det var snarare en kollektiv skärpning, möjligen efter att någon ur tränartrojkan ”BES” (Bengtsson/Ericson/Staffrin) höjt rösten.

I andra halvlek var farten tillbaka och Gottne hängde inte med. Jonas Karlsson och Cihan Sener såg med ett varsitt mål till att första segern bärgades.

Mellan de båda seriematcherna hann HuFF också avverka en DM-kvartsfinal mot Delsbo, en match som låg helt perfekt i tiden. 8–0 var siffror i underkant och det bästa med den matchen var att de offensiva spelarna levererade.

HuFF har fem heta frontspelare, ja sex om man räknar med Pelle Lööf, men han är inte matchklar än. Men de fem som spelade fick alla göra mål – Patrik Ruzicka (3), Cihan Sener (2), Andreas Smedbacken (1), Christoffer Lindberg (1) och Kion King (1) – och det är bra för självförtroende.

När det så var dags för avspark i BL-Arena var det lite upp till bevis, och de tillresta HuFF-supportrarna blev inte besvikna. Nu verkar firma ”BES” ha hittat den rätta smörjningen, för nu gnisslar det inte i maskineriet längre.

Det blev en fartfylld inledning där båda lagen bjöd upp. Ytterhogdal hängde med bra ett tag, men det var HuFF som skruvade upp tempot och ledningsmålet lät heller inte vänta på sig. Målskytt var Andreas Smedbacken i den nionde minuten, då hade nyförvärvet från Skellefteå redan haft tre bra avslut mot Charlie Bryan i Ytterhogdals mål.

HuFF fortsatte att driva på och ju längre halvleken pågick, desto mindre märkte man av Ytterhogdals offensiv. HuFF skapade en del lägen att öka sin ledning, men det blev bara ett mål före paus.

Inledningen av den andra halvleken påminde en hel del om den första. HuFF gick till attack och gjorde ett tidigt mål, och precis som i första halvlek var det Andreas Smedbacken som förpassade bollen i mål, detta efter ett snyggt förarbete signerat Christoffer Lindberg.

2–0 kändes hur stabilt som helst och även om HuFF gav bort initiativet till Ytterhogdal sista 20 minuterna var det aldrig någon fara på taket. Totalt sett under matchens 90 minuter släppte HuFF bara till två lägen som man kunde anteckna som målchanser för Ytterhogdal. Den i första halvlek, ett farligt närskott efter en hörna, avvärjde Niclas Larsson snyggt, och i andra halvlek hade hemmalaget ett skott i burgaveln.

Att ett lag gör dubbelbyten är ganska normalt, i bland händer det att något lag gör ett trippelbyte. Nu fick vi vara med om ett kvadrupelbyte.

HuFF varkade planera ett trippelbyte, men man fick också William Wallin skadad. Så i mitten av andra halvlek lämnade kvartetten Wallin, Lindberg, Sener och Smedbacken planen samtidigt som Vilmer Svensson, Danne Eliasson, Patrik Ruzicka och Pelle Hedlund kom in.

Noterbart i övrigt.., matchen spelades inomhus i Ljusdal och ”Fritte” Andersson hade inga långkalsonger på sig. Men i slutet av matchen tyckte han att det började bli kallt, ja, ni kanske förstår vad han längtade efter.

Om vi räknar bort första halvlek mot Gottne har HuFF nu gjort tre bra halvlekar som gett sex poäng. Försvarsspelet sitter bra igen och framåt går det undan. Nu är det bara för ”BES” att fortsätta att smörja rätt, för i helgen förlorade ju Piteå och Luleå tappade poäng – och klättringen har bara börjat...

Christer Stridh
Uppdaterad: 29 APR 2018 19:28 Skribent: Christer Stridh