Krönika nr 3 20180521

Omdiskuterat mål sänkte HuFF

Efter att Timrå tappat poäng på lördagen hade HuFF möjligheten att kliva upp på samma poäng som serieledarna dagen efter. Det krävdes en seger mot gästande Piteå för det – och HuFF var på väg att göra det.

Men så kom matchens snackis, och det hela vände till Piteås fördel.

Om vi tar det från början så inledde HuFF bra och i inledningen handlade det mesta om hemmalaget. Piteå kom dock tillbaka i mitten av halvleken då HuFF för ett ögonblick blev lite ostrukturerat då man tvingades till ett byte på Vilmer Svensson.

Men HuFF kom tillbaka och Kion King ordnade ett snyggt – och rättvist – ledningsmål innan pausvilan.

Även i början av andra halvlek var HuFF det spelförande laget, och i det läget fanns ingen som talade för att de vit/röda hemmalaget skulle lämna planen utan poäng.

Men så kom händelsen som gav Piteå en gratischans att komma in i matchen.

Niklas Dahlström stötbröt ett Piteanfall och bollen gick hem till Niclas Larsson i hemmamålet. Larsson valde att plocka upp bollen med händerna och domaren Robert Ahlman valde att blåsa frispark för gästerna.

Jag påstår inte att blåsningen var felaktig, men det är väldigt ovanligt att domare väljer att blåsa när det handlar om brytningar och det är möjligt att det var det som ställde hemmalaget.

Ingen verkade förstå vad som skedde, och Piteå utnyttjade situationen snabbt och kvitterade.

Jag säger det igen, jag tycker inte att det var fel att blåsa för hemåtpassning. Men däremot påstår jag att Ahlman agerade fel när han lät Piteåspelaren knycka bollen ur händerna på mål-Niclas och slå en snabb frispark.

Framför allt bygger jag det påståendet på att det gick minst fem sekunder från det att Larsson plockade upp bollen tills det att Ahlman blåste. Under dessa sekunder hann HuFF flytta upp sina positioner i väntan på Larssons utspark.

Nu blev det ingen utspark utan i stället blev det frispark för Piteå i ett läge där HuFF endast hade Niclas Larsson och Haris Camo i försvarsposition – och ingen av dem verkade riktigt förstå varför Ahlman blåst.

Jag är ganska säker på att Niclas Larsson hade tagit ett betydligt hårdare grepp om bollen om han insett att Piteå precis hade fått en gyllene chans att kvittera.

Det blev både rätt och fel i den här situationen. Rätt att det blev frispark, men fel att Piteå fick slå den så snabbt. Här borde Ahlman gått in och sagt ”lugn, det kommer en ny signal”.

Hade han gjort det hade HuFF i alla fall haft en chans att försvara sitt mål.

Nu blev det 1–1 och Piteå, som i det läget inte alls såg ut som ett vinnarlag, fick en gratisbiljett in i matchen.

HuFF försökte att mobilisera om, men jag skulle tro att det tog bra lång tid innan hemmaspelarna hittade tillbaka till rätt fokus igen.

Under tiden hann Piteå även med att göra 2–1 och helt plötsligt hade en trepoängare förvandlats till noll.

Nu fick HuFF chansen till en kvittering innan det var över, detta sedan man fått en billig straff. Ante Persson gick omkull i Piteås straffområde, men nog kändes det som att Piteåförsvararen träffade bollen innan han fällde Persson.

Hur som helst, straff blev det och fram klev Cihan Sener. Nu slog han tyvärr en mycket svag straff och Rickard Nordlund hade inga som helst problem att bli matchvinnare för Piteå.

Förlusten innebär att HuFF nu ”bara” är tabellfemma och jag har svårt att minnas att laget haft en sådan låg tabellplacering efter sju omgångar på många år. Nu är det dock ingen fara på taket, det är bara tre poäng upp till ledande Timrå och det kommer att hända mycket i tabelltoppen framöver.

Men att något lag utöver toppkvintetten – Timrå, Luleå, Piteå, Boden och HuFF – ska blanda sig i kampen om uppflyttning och kvalplats har jag svårt att se.

Trots att HuFF:s spel än så länge varit mycket upp och ner är man med i toppstriden, och nu är det bara att glömma den senaste insatsen och koncentrera sig på nästa, och då står en långresa på programmet där Gällivare Malmberget väntar.

Jag såg GM för ett par veckor sedan mot IFK Umeå, och av det jag såg då finns det ingen anledningen för HuFF att få skrämselhicka. GM var i den matchen olovligt blekt, men å andra sidan har man en seger så här långt – och den kom mot Piteå.

Det som är lite oroväckande för HuFF:s del är försvarsskadorna. William Wallin har varit borta sedan matchen mot Ytterhogdal och nu försvann även Vilmer Svensson med en, som det såg ut, allvarlig knäskada.

Dessutom tror jag att Ante Persson fick ett gult kort i matchen, vilket skulle innebära att han är avstängd och missar matchen uppe i norr (trots att det gått över ett dygn sedan slutsignalen blåstes har domare Ahlman inte lyckats få in faktat från matchen när detta skrivs så jag kan inte bekräfta att Persson verkligen fick en varning).

En som dock missar matchen är tränaren Mikael Bengtsson. Hans protester i samband med 1–1-målet var allt för högljudda och han visades upp på läktaren.

Christer Stridh

Uppdaterad: 21 MAJ 2018 21:09 Skribent: Christer Stridh