Krönika nr 4 20180603

Äntligen lite medgång för HuFF

Det har varit ganska motigt för HuFF en tid. Visserligen vann man bortamatchen i serien mot Gällivare Malmberget med 5–1 och det blev också en klar DM-seger efter 3–0 i finalen mot Bollnäs, men det är lätt att glömma och i stället kommer man ihåg det tråkiga.

Det började med den snöpliga vändningen hemma mot Piteå då 1–0 blev 1–2 efter bland annat ett omdiskuterat mål, och DM-segern blev verkligen en dyrköpt historia med en allvarlig (Kion King), en rätt så allvarlig (”Våfflan” Ericson) och en som kanske är allvarlig (Cihan Sener) skada.

Efter dessa tre skador var det naturligtvis svårt att känna den där rätta segerglädjen.

När det så var dags för hemmamatch mot Täfteå hade HuFF bara tre avbytare att tillgå, en matchotränad Pelle Lööf, en William Wallin som inte spelat match på över en månad, samt målvakten Johannes Nyberg.

Därför var det så rättvist att se den äkta segerglädje laget visade efter Andreas Smedbakkens segermål (3–2) på övertid. Det här var en seger för lagmoralen – och det var en seger för hela den långa listan av skadade spelare.

Så, äntligen lite medgång.

Normalt sett ska HuFF inte behöva hamna i underläge mot ett lag av Täfteås kaliber, och definitivt inte två gånger. Men Täfteå utnyttjade sin första målchans till 1–0 och sedan Andreas Smedbakken kvitterat fick gästerna en straff efter att Niklas Dahlström gått lite onödigt hårt åt sin motståndare.

Men HuFF fick också straff innan halvleken var över. Senast mot Piteå ”tog” Cihan Sener straffen och missade. Nu var Patrik Ruzicka på väg mot elvameterspunkten med bollen, men det var Danne Eliasson som var uttalad straffskytt. Kanske tappade Eliasson lite fokus när Ruzicka ”la sig i”, för han skickade bollen utanför målramen.

I andra halvlek handlade det enbart om HuFF, ja, Täfteå hade en kontring där Niclas Larsson fick anstränga sig, men i övrigt var det spel mot ett mål.

När Andreas Smedbakken mötte ett högerinlägg på volley var samtliga hemmaspelare, ledare och fans redo att notera 2–2, men då svarade Eric Örnkloo för matchens räddning och när Patrik Ruzicka nickade hade Örnkloo hjälp av sin ribba och det verkade omöjligt för HuFF att få in kvitteringen.

Men så i den 62:a minuten lämnade Christoffer Lindberg plats för Pelle Lööf – och sex minuter senare hade Lööf gjort sitt första mål för säsongen och HuFF gick på jakt efter ett segermål. Det kom också på övertid när Haris Camos frispark hittade pannan på Smedbakken som blev matchvinnare efter att ha gjort det mest rättvisa segermålet jag sett den här säsongen.

Tåfteås tränare Tony Pihlajamaa skyllde förlusten på domaren Magnus Römo Mella, där Tåfteåtränaren menade att HuFF hade fått alla frisparkar med sig medan hans egna lag aldrig fick något. Det stämmer att HuFF fick mycket mer frisparkar, men det berodde på att Tåfteås spelare kroknade en efter en, så när det kom en HuFF-spelare med fart då hängde inte Täfteå med och det blev frispark efter frispark. Det verkade ett tag som att HuFF mötte Föne och inte Täfteå, för gästernas spelare liknade mer division V-spelare ju tröttare de blev.

Pihlajamaa bör nog rannsaka sig själv först innan han skyller på någon annan, för med ett mer uppmärksamt domarteam hade Pihlajamaa fått lämna bänken i förtid. Nu fick han sparka vattenhinkar, svära och säga andra olämpliga ord från sin position utan att domarteamet reagerade.

Jämför det mot Micke Bengtssons enda protest i matchen mot Piteå, en protest som skickade upp HuFF-tränaren på läktaren, vilket säkert var riktigt. Då handlade det om ett domarteam som var vaket, nu var det ett team skötte det som hände på planen utmärkt, men inte verkade bry sig så mycket om vad som hände bredvid.

3–2 mot Fön.., förlåt, mot Täfteå var en rättvis seger och jag tror att den stärkte moralen än mer i det här laget genom att avgöra på övertid än om man skulle ha avgjort med kvarten kvar.

Moralen kommer att sättas på prov i de närmaste matcherna, för truppen blir knappast större till mötet på Vildmannavallen mot IFK Umeå. Haris Camo fick sin tredje varning och är avstängd, så tillkommer ingen spelare – Cihan Sener?, Andreas Rodin?, ”Våfflan” Ericsson? – skulle det innebära att HuFF åker till Umeå med en avbytare, plus målvakten Johannes Nyberg och då kanske Nyberg får mer speltid än den dryga minuten han gjorde som utespelare mot Täfteå.

Christer Stridh

Uppdaterad: 03 JUN 2018 16:09 Skribent: Christer Stridh