Krönika nr 5 20170529

En poängmässigt bra vecka

Två matcher på fyra dagar gav maximala sex poäng i utdelning för HuFF. Man inledde på Kristi Himmelfärdsdag med att besegra Anundsjö hemma på Sparbanken Arena med 4–1 och följde upp det med en derbyseger över Bollnäs med 1–0 på Solrosens IP.

Det innebär fortsatt toppkänning med en match mindre spelad än toppkonkurrenterna.

Poängmässigt var det här en bra vecka för HuFF med sex inspelade poäng. Serieledande Skellefteå kryssade mot tabellfyran Piteå i torsdags och båda tappade poäng, och tvåaan Timrå tappade oväntat två poäng mot Täfteå. Alla tre lagen vann sedan med viss möda i helgen, och samma möda hade även HuFF i derbyt mot Bollnäs.

Mot Anundsjö gick det däremot betydligt enklare. Då fungerade spelet och målen ramlade in ett efter ett. Att gästerna fick reducera på slutet var visserligen inte enligt beräkningarna, men också ett kvitto på att man måste hålla fokus till hundra procent under matchens alla 90 minuter.

Efter de andra topplagens poängtapp stärkte HuFF sin position i tabellen inför derbyt mot Bollnäs.

I matchinledningen på Solrosen märktes också en klar skillnad mellan lagen. Som väntat var det HuFF som tog tag i taktpinnen och ledningsmålet i den 14:e minuten var både logiskt och rättvist. Mittbacken ”Våfflan” Ericson höll sig framme och vräkte in bollen efter en frispark från Haris Camo.

I det läget såg det riktigt bra ut.

Men precis som i derbyt mot Söderhamn så hände något. HuFF:s spel ”försvann”, liksom skärpan och fokuseringen. Hade Cihan Sener varit helt fokuserad hade han tagit till vara på den bjudning som Bollnäsförsvaret gav honom i slutminuterna av första halvlek, men avslutet på friläget var tamt och ”Våfflans” mål blev halvlekens enda.

I likhet med Söderhamn hade Bollnäs heller inget att komma med. Under de första 45 minuterna sattes aldrig HuFF:s försvar på något prov och pausledningen var – trots det mediokra spelet på slutet – hur rättvis som helst.

Egentligen borde man kanske inte nämna något om den anrda halvleken, för den blev än sämre än avslutningen av den första. Med bara ett måls underläge började Bollnäs få lukt på derbypoäng, men lagets offensiv har ännu inte den spets som behövs för att på allvar kunna hota topplagen i serien. Ett par halvchanser var allt man orkade med.

Varför tappar då HuFF initiativet i andra halvlek?

Ja, det är inte lätt att svara på.

Men en kombination av att spela på en usel konstgräsplan och att spela i tryckande värme (+27 grader) kan vara en orsak. Lägger man sedan till att matchens domare hade en nivå som var mer ojämn än Norrbovägen i april, ja, då kanske ni förstår att båda lagen hade stora problem.

Det positiva i den här matchen var att ”Chippen” Sundberg spelade sin första match från start på väldigt länge, och han gjorde det riktigt bra. Det var bara ett kvitto på att HuFF har en bred spelartrupp, och det är en anledning till att jag tror att den här säsongen ändå kommer att sluta bra.

Nu hänger HuFF med i tabelltoppen trots att spelet inte riktigt vill lossna i alla matcher. Men laget gör vad man ska, det gav sex poäng den här veckan och mer kan man väl inte begära.

Nu har HuFF två hemmamatcher innan det är dags för toppmötet mot Skellefteå på bortaplan. Först IFK Östersund och sedan Gällivare Malmberget, gör man sitt jobb i dessa båda matcher blir det en het drabbning uppe i Västerbotten om tre veckor.

Christer Stridh

Uppdaterad: 2017-05-29 07:23