Krönika nr 5 20180610

Kryss var både bra och dåligt

Egentligen var 2–2 på Vildmannavallen i lördags ett dåligt resultat för HuFF och två väldigt onödigt tappade poäng.

Men med tanke på att hemmalaget IFK Umeå ledde två gånger och HuFF:s andra kvittering kom endast fem minuter före full tid så kan man säga att det också var ett bra resultat, för att skulle HuFF:arna satt sig i bussen och åkt hem utan poäng skulle det ha varit tungt.

Efter Cihan Seners 2–2-mål – ur misstänkt offsideposition – blev hemresan nu bara ”halvtung”.

Precis som i senaste hemmamatchen mot Täfteå kunde HuFF bara ställa upp med två avbytare, plus målvakten Johannes Nyberg, och det är klart att den tunna truppen påverkar laget. Men lördagens startelva höll ändå så hög klass att man ska kunna vinna en match mot ett lag av IFK Umeås kaliber.

Men återigen hamnade man i underläge, denna gång redan efter nio minuter, och i stället för att kunna spela på ett ledningsmål tvingades man till en jakt på kvittering. Spelmässigt var det inget snack om saken, HuFF var det klart bättre laget, men det vill sig inte riktigt framåt. Nu skapade man ett par halvchanser – och en helchans. Men när Andreas Smedbakken blev snyggt frispelad av Niklas Dahlström svarade hemmamålvakten Fredrik Winnered för matchens räddning.

HuFF rullade på, men i bland är känslan att laget spelar för mycket ”safe”. Man vänder spelet gång på gång i uppspelsfasen, men i och med att trebackslinjen har ett stort djup hinner motståndarna allt för ofta flytta över sina försvarspositioner och ”stänga” den öppna yta som fanns sekunderna innan.

Nu kom den rättvisa kvitteringen i början av andra halvlek när Smedbakken tog revansch på Winnered i hemmamålet. Vi det här friläget chppade Smedbakken och 1–1 var ett faktum.

Sedan vet jag inte om jag somnade på läktaren (tror inte det), för enligt hemmapressen (VK) följdes 1–1-målet av en stark Umeåperiod där man började skapa flera farliga chanser. Ja, okej, man hade ett bra läge där Niclas Larsson fick visa klass och rädda till hörna, men en stark hemmaperiod..?

Näe.

HuFF var fortfarande det spelförande laget och inhoppande Pelle Lööf såg spelsugen ut, rörde sig bra och ville ha mycket boll. Så därför kom matchens nästa mål som en chock för HuFF. IFK Umeå kom i ett av få välspelande anfall och ett stillastående HuFF-försvar kunde inte hindra Emil Persson från att göra 2–1.

HuFF visade återigen prov på en stark moral. Mot Täfteå vände man 1–2 till 3–2. Nu räckte moralen ”bara” till 2–2 mot IFK Umeå. Hemmalaget ville ha det till offside, och visst såg det misstänkt ut, men Cihan Seners mål godkändes och därmed blev det väl rättvist till slut.

Umeå är nykomlingar som kommit till division 2 för att stanna. Med hemmaögon sett gjorde man en bra insats mot ett topplag och man spelar en positiv fotboll efter sina resurser. Förre HuFF:aren Oscar Åkerlund är en motor på mitten, medan lagets andra Hudikspelare, Emil Björkman (Strand) oftast får nöja sig med korta inhopp, cirka fem minuter denna gång.

HuFF tappade två poäng på sina toppkonkurrenter, men efter tio omgångar hänger man ändå med i tabelltoppen, detta utan att helt fått ut det kunnande man har i laget. Nu väntar en ny bortamatch och den lär bli tuffare då serieledande IFK Luleå väntar på Skogsvallen. Det positiva då för HuFF är man får tillbaka avstängde Haris Camo och man har även förhoppningar om att ”Våfflan” Ericson ska kunna göra comeback efter skada.

Däremot slog Andreas Rodin upp sin skada på träning och där lär comebacken dröja.

Till sist. Jag kan inte skriva en krönika utan några ord om IFK Umeås speaker, nä, förlåt IFK Umeås kommentator. Det här var andra gången den här säsongen jag såg – och hörde – IFK Umeå på hemmaplan. Första gången var mot Gällivare/Malmberget för en månad sedan och då var karln i speakerbåset fruktansvärd.

...å där har vi ett strålande anfall av hemmalaget som verkligen spelar rolig fotboll”.

...titta på vår lagkapten, han leker fotboll”.

..men publiken, det där var väl värt en applåd för vårt duktiga IFK”.

I mina öron närmast idiotförklarar han publiken med att uppmana dem till applåder. Jag har varit på fotboll i snart 60 år, och jag tycker att jag vet själv när det är dags för applåder.

I matchen mot HuFF var han mer återhållsam även om det kom en massa oväsentligheter ur högtalarna nu också. Den något lugnare framtoningen kan bero på att han enligt hörsägen fått tillsägelse av en domare i en tidigare match och en anmälan till förbundet.

Hur som helst, i jämförelse är Per Sandström närmare Harpo Marx än den här mannen...

Christer Stridh

Uppdaterad: 10 JUN 2018 18:53 Skribent: Christer Stridh