Krönika nr 6 20170611

Det gäller att ha marginalerna med sig

Man behöver inte alltid spela bra fotboll för att vinna matcher – det gäller bara att ha marginalerna med sig.

Det hade HuFF definitivt i hemmamötet med Gällivare/Malmberget Tabelltvåan lyckades vända ett 0–2-underläge i paus till seger med 3–2, detta sedan Cristoffer ”Våfflan” Ericson gjort segermålet på övertid.

Det är möjligt att hemmaspelarna tittat på tabellen inför matchen (HuFF 2:a, G/M 12:a) och att det smugit sig in lite underskattning. För det märktes inte alls vilket av lagen som tillhörde toppen och vilket av lagen som låg i den nedre regionen i inledningen. Gästerna visade ingen som helst rädsla och efter fem minuters spel kunde Johan Ryngmark nicka in ledningsmålet.

Ytterbacken Mamadou Kone kom fram på högerkanten och inlägget blev perfekt. Ryngmark sprang in i en lucka mellan HuFF:s båda mittbackar och Niclas Larsson i målet kom lite på mellanhand.

Därmed hamnade HuFF i ett litet nytt läge, för det hör inte till vanligheten att man är i underläge på hemmaplan, och definitivt inte i ett så tidigt skede av matchen. HuFF hade i och för sig mycket boll under den första halvleken, men man skapade i stort sett inga målchanser under de första 45 minuterna.

G/M skapade heller ingenting mer, ändå lyckades man öka på till 2–0. Återigen kom man med ett inlägg från höger, Niclas Larsson boxade ut bollen utanför straffområdet, men där nickades den snabbt in igen. Samir Skrijelj stod med ryggen mot mål och slog till med en snygg bicycleta. Bollen seglade i en hög båge över samtliga spelare, inklusive mål-Niclas, och in i det bortre krysset.

Därmed var uppförsbacken betydligt brantare för HuFF inför den andra halvleken.

Jag tror inte att hemmatränaren Henrik Åhnstrand behövde höja rösten allt för mycket i paus, för alla HuFF-spelarna var nog fullt på det klara med att insatsen i första halvleken var långt i från bra.

Det Åhnstrand dock gjorde var att sätta in Christoffer Lindberg i stället för Kion King och framför allt så flyttade han upp mittbacken Cristoffer ”Våfflan” Ericson på topp tillsammans med Cihan Sener. 45 minuter senare hade HuFF vänt 0–2 till 3–2 sedan ”Våfflan” gjort två av målen och spelat fram Cihan Sener till ett.

Reduceringen till 1–2 kom redan i fjärde minuten av andra halvlek och det gav HuFF massor av energi. Man satte ett enormt tryck mot G/M, men det öppnade också för kontringar. Tif Kiddu blev frispelad på en omställning men han lyckades inte överlista Niclas Larsson som svarade för en avgörande räddning.

1–3 där och HuFF hade förmodligen fått svårt att ta poäng.

Nu tände Larssons räddning hemmaspelarna ytterligare och till slut kom också en välförtjänt kvittering, den här gången med Cihan Sener som målskytt.

Men sedan hände något med hemmaspelet. Man blev lite för försiktig och sjönk tillbaka med sitt försvarsspel och G/M såg sin chans. Under en period var det gästerna som låg på för ett segermål, men innan det hela var över så såg man ändå skillnaden mellan ett topplag och ett bottenlag, där topplaget hade marginalerna med sig.

När matchklockan hade kommit in i den 93:e minuten lyfte Ante Persson in en boll från vänsterkanten. ”Våfflan” Ericson tog ner bollen på bröstet och stötte in segermålet.

Rättvist?

Njae.

Jag förstår om det kändes tungt för G/M att sätta sig i bussen för en 90-mila resa hemåt utan poäng.

Då var det mycket skönare att vara HuFF-spelare vid slutsignalen. 3–2-segern innebär att man fortsätter att skugga serieledande Skellefteå (som vann med 2–1 borta mot IFK Östersund) och på tisdag kväll kan man vara nya serieledare. Då spelas den från i april uppskjutna matchen mot Boden. Vid oavgjort går man upp på samma poäng som Skellefteå och en seger innebär serieledning.

Hur det än går i matchen mot Boden är det upplagt för en spännande seriefinal uppe i Skellefteå på söndag och fortsätter marginalerna att vara på HuFF:s sida kan det bli en riktigt rolig fotbollssommar...

Christer Stridh

Uppdaterad: 2017-06-11 09:54