Krönika nr 6 20180624

Bra start på midsommarfirandet

Sommarens första riktiga regnväder gjorde entré på torsdagskvällen, och vi fick plocka fram klyschan att nu är det ”midsommarväder”. I takt med att regnet föll över Sparbanken Arena kändes det också som att HuFF skulle falla lika tungt som regndropparna i toppmötet med Timrå.

Regnet fortsatte i andra halvlek, men då var det slut på HuFF:s fall. I en mäktig vändning – där 1–2 blev 4–2 – tändes också ett hopp om en trevlig midsommar.

2–0 borta mot serieledande Luleå i förra omgången och 4–2 mot tabelltvåan Timrå, och det här ser ut att bli en riktigt trevlig fotbollssommar. HuFF är nu tvåa i tabellen, en pinne bakom Luleå, och man är det trots att jag anser att det finns mycket mer att hämta ur det här fotbollslaget.

Segern på Skogsvallen förra helgen var imponerande, liksom vändningen mot Timrå. De här sex poängen har tagits trots att HuFF har haft en liten trupp, detta beroende på skador och avstängningar. Mot Timrå hade man i alla fall tre avbytare att byta in, men visst skulle firma ”BES” (Bengtsson/Ericson/Staffrin) behöva ha fler alternativ när det är dags för byten. Men det är klart, har man en spelare som Pelle Lööf på bänken räcker det ganska långt.

Timrå började klart bäst i matchen men det var HuFF som gjorde matchens första mål då gästernas försvarare helt glömde bort Cihan Sener i det egna straffområdet. Cihan satte pannan på Jonas Karlssons perfekta inlägg, och bollen letade sig sakta över mållinje sedan Viktor Holmsten i Timrås mål svarat för ett ingrepp som mycket påminde om spanske de Geas insats mot Portugal.

Men innan första halvlek var över hade Timrå vänt till 2–1 sedan man haft lite medstuds vid båda målen.

När det var dags för andra halvlek var känslan inte helt okej, jag var själv tveksam till att det skulle bli några hemmapoäng. Men HuFF av årgång 2018 har en förmåga att lyfta när det behövs som bäst. Cihan Sener vräkte sig fram och stötte in kvitteringen innan han strax efteråt blev upphakad med straff som följd. HuFF har missat två straffar tidigare, men den här gången var Haris Camo säkerheten själv och så var det hemmaledning igen.

Sedan kom Pelle Lööf in och han behövde inte många minuter på sig att avgöra den här toppfighten. När det hela var över stod det 4–2 på resultat-tavlan och HuFF:s klättring fortsätter.

Nu återstår det två matcher innan sommarvilan, Friska Viljor borta och Kramforsalliansen hemma. På papperet ser det ut som sex poäng till innan den välbehövliga vilan, en vila som förhoppningsvis gör att HuFF får tillbaka ett flertal av sina skadade spelare. Mot Timrå lämnade ”Våfflan” Ericson planen redan före paus och förlängde en redan lång skadelista.

Till sist lite om VM också där Tony Kroos i lördags förstörde min födelsedagsfest. Ja, just det, Tony Kroos, inte Jimmy Durmas, inte Marcus Berg, inte Robin Olsen, inte Janne Andersson – utan Tony Kroos. Hans magiska frispark sekunderna innan slutsignalen gjorde att feststämningen kom av sig. Sakta men säkert droppade festdeltagarna av en efter en, och till slut var vi bara en fåtal fotbollsnördar kvar som försökte analysera vad som hade hänt.

Borde inte Marcus Berg ha gjort mål?

Borde inte Jimmy Durmas ha försökt stoppa Timo Werner i ett tidigare skede, eller också borde han ha släppt Werner för Sebastian Larsson fanns ju som backup?

Borde inte Robin Olsen haft en bättre position på frisparken? Kanske borde han också ha dragit ner en spelare på bakre stolpen?

Borde inte Janne Andersson ha satt in mer försvarsinriktade spelare som Emil Krafth och Martin Olsson istället för Durmas och Kiese Thelin?

Ja, frågorna var många, men hur vi än försökte analysera kom vi inte i från att det var Tony Kroos som förstörde festen...

Christer Stridh
Uppdaterad: 24 JUN 2018 22:45 Skribent: Christer Stridh