Krönika nr 8 20180812

HuFF har kryssat sig fram till seriefinal

HuFF tog semester i serieledning med tre poäng. Dubbla bortamatcher i höstupptakten har gett dubbla kryss efter 1–1 såväl på Boden Arena mot Boden som på Haraldsängen mot Gottne, vilket har minskat tabelledningen till två poäng – och på lördag väntar seriefinal mot uppstickaren Ytterhogdal.

Vi väntar lite med seriefinalen och tar det i kronologisk ordning. Under uppehållet har Andreas Rodin har lämnat truppen, en trupp som dock fått tre nya namn. Från Gif Sundsvalls ungdomsled har man hämtat försvararen Albin Axelsson och anfallaren Sebastian Friman och från Gefle IF har man lånat in mittfältaren Adrian Bjekendal Haranen.

Friman och Bjelkendal Haranen fanns med från start redan mot Boden, och mot Gottne debuterade även Axelsson.

Det har alltså blivit 1–1 i båda matcherna, och det är resultat som HuFF nog får vara nöjt med. Jag såg visserligen inte matchen mot Boden men rapporterna säger att det handlade väldigt mycket om hemmalaget i inledningen och 1–0-målet kom också tidigt. I början av andra halvlek fick Boden en spelare utvisad och matchbilden började svänga över till HuFF:s fördel.

Nu fick man ändå vänta till den 95:e minuten innan kvitteringen kom, och den kom på straff sedan Ante Persson gått omkull i Bodens straffområde. Pelle Lööf gjorde inget misstag från elva meter, och HuFF:arna kunde kliva på bussen för en 65-milafärd hemåt med en värdefull poäng i bagaget.

Gottne är en liten ort ett par mil utanför Örnsköldsvik, och enligt Wikipedia (2017) har man en befolkning på 194 innevånare. I lördags var publiksiffran på Haraldsängen 325 åskådare. Av dessa var vi väl cirka tio som höll på HuFF, det var Ante P:s föräldrar, undertecknad, Sonny P, Mathias B, samt lite fans till nyförvärvet Sebastian Friman.

Men över 300 hemmasupportrar alltså, i en ort med 194 innevånare. Fotboll engagerar i Gottnebygden.

Haraldsängen bjuder också på naturgräs, och för HuFF handlade det om säsongens första seriematch på det underlaget. Man kan väl snabbt konstatera att det är tur för HuFF:s del att de tio återstående matcherna spelas på konstgräs – för på Haraldsängens naturgräs höll det på att gå riktigt illa.

Visserligen hade HuFF, precis som i de flesta matcherna, väldigt stort bollinnehav. Men bolltempot var lågt och HuFF:arna hade svårt att övertyga publiken att det var serieledarna som fanns på den ena planhalvan. Man var tillbaka i det försiktighetsspel man hade i inledningen av säsongen, och på naturgräset gick det oerhört långsamt.

Under matchens första 80 minuter gick väl 95 procent av backlinjens passningar i sidled eller bakåt och hemmalaget hade inga större problem att försvara sig. Ändå lyckades HuFF göra ett mål då Pelle Lööf dök upp vid den högra stolpen och stötte in ledningsmålet i den 63:e minuten, i vad som skulle kunna sägas vara lagets första målchans.

Då hade Gottne skapat ett flertal heta chanser där dock Niclas Larsson visade att han förmodligen är seriens bästa målvakt. Men med kvarten kvar fick han ge sig då Danny Harmon mötte ett inspel från vänster och med ett direktskott satte kvitteringen via Larssons vänstra stolpe.

Då blev det plötsligt fart på HuFF. Man flyttade upp ”Våfflan” Ericson på topp och satte ett hårt tryck mot hemmalaget. Det fanns några lägen att avgöra matchen där Andreas Smedbakken hade den hetaste chansen, men han verkar ha tappat sitt, från våren, heta målsinne. Nu sköt han över i ett bra läge. Hade det varit före uppehållet hade Smedbakken troligen gjort mål och HuFF vunnit matchen.

Nu fick man nöja sig med en poäng och sett till matchens 90 minuter var det ett rättvist resultat. HuFF hade ett stort övertag vad gäller bollinnehav, men man måste då utnyttja detta och skapa chanser också, och det gjorde man inte denna eftermiddag. När det gäller målchanser var det ett klart plus för hemmalaget.

Nu återvänder HuFF till Sparbanken Arena – och konstgräset. Det kan behövas på lördag då Ytterhogdal kommer på besök, nykomlingen som går från klarhet till klarhet och med sina åtta raka segrar har avancerat till andra plats i tabellen, två poäng bakom HuFF.

Det handlar om två föreningar som satsar på helt olika koncept, HuFF kör den hemvävda vägen medan Ytterhogdal i stort sett bara består av långväga gäster. Jämför Absalom, Croft, Copeland, Bourne, Kuba-Kuba, McBurnie, Cissa, Alderson, Moore, Blinco och Oakley med Larsson, Axelsson, Wallin, Ericson, Lindberg, Camo, Bjelkendal Haranen, Persson, Sener, Lööf och Friman så förstår ni att det är stor skillnad på ursprunget i startelvorna.

Hur som helst, svenskt eller utländskt, båda lagen har gjort det bra så här långt och då framför allt Ytterhogdal på slutet. Åtta raka segrar, 25–5 i målskillnad, och laget har inte tappat poäng sedan den 26 maj (2–2 mot Boden). Under samma period har HuFF fem segrar och tre oavgjorda, och även om Ytterhogdal skulle ta nionde raka på lördag så kommer HuFF att ha fortsatt tätkänning.

Piteå är tabelltrea på samma poäng som Ytterhogdal men med något sämre målskillnad och norrbottningarna blir givetvis också att räkna med i den fortsatta toppstriden. Däremot är jag inte säker på att kamratgängen (IFK) från Luleå och Timrå har kapacitet att haka på.

Luleå har haft en väldig turbulens i laget och tränaren Brian Wake har försvunnit till allsvenska Östersund som assisterande tränare (vilket kanske var bara bra), och det är kanske för tidigt att räkna bort fjolårets division 1-lag. Timrå åkte på en stjärnsmäll (1–6) borta mot Boden och medelpadingarna verkar lite för ojämna för att vara med högst upp.

Däremot kan Boden bli ett hot till slut, och Pelle Lööfs straffkvittering senast kan visa sig bli väldigt avgörande när det hela ska avgöras.

Ett litet avgörande steg kan tas på lördag i seriefinalen mellan HuFF och Ytterhogdal – en match som spelas på konstgräs...

Christer Stridh
Uppdaterad: 12 AUG 2018 12:45 Skribent: Christer Stridh