Krönika nr 9 20160627

Precis som förra säsongen går HuFF till sommarvila i serieledning.

Man fick chansen sedan Sandviken fått nöja sig med en poäng i derbyt mot Valbo (1–1) i torsdags – och man tog den genom en mycket stabil insats mot Skellefteå på söndagen (1–0).

Det satt visserligen långt inne innan Christoffer Lindberg kunde göra matchens enda mål. Det kom i den 81:a minuten och var frukten av ett tålmodigt spel som till slut fick gästerna att kapitulera.

Serieledning efter halva serien, ja, det var något jag absolut inte såg innan starten. Jag trodde helt enkelt att den stora omsättningen på spelare skulle innebära att HuFF inte riktigt skulle räcka till.

Det är bara att erkänna att jag hade fel.

Årets upplaga av HuFF har en förmåga att nöta ut sina motståndare. Man har en otroligt stark defensiv och på Sparbanken Arena har laget nu spelat 626 minuter utan att släppa in mål. Det var seriens skyttekung, Marcus Hägg, som gav Sandviken ledningen redan i den fjärde minuten i hemmapremiären den 17 april, men sedan har kapten Larsson i hemmamålet hållit tätt.

Det gör att man kan spela med ett stort självförtroende och i kombination med mycket tålamod i det uppbyggande spelet så nöter man på. I mötet med Skellefteå hade HuFF svårt att skapa något framåt under de inledande 45 minuterna, men efter pausvilan flyttade man upp sina positioner en aning och Skellefteå fick allt svårare att försvara sig.

Till slut fick HuFF också hål på gästernas försvarsmur. Pelle Lööf hittade Christoffer Lindberg med en genomskärare, och Lindberg chippade in, det som skulle bli, segermålet.

Tålamodet hade lönat sig.

Säsongen påminner väldigt mycket om fjolårets. Då hade HuFF serien 11–1–1 på våren, att jämföra med 10–2–1 nu. Två poängs skillnad alltså, men i likhet med förra säsongen handlar det om två lag som gått i från. Då var det HuFF och Thorengruppen, nu är det HuFF och Sandvikens IF.

I fjol hade HuFF ett par dippar i början av höstsäsongen, dippar som innebar att Thorengruppen kunde komma ikapp och gå förbi. Då stannade HuFF på 60 poäng, men fick nöja sig med en slutlig andraplats, en andraplats som då inte betydde något.

En andraplats i år innebär att man får kvala till division 1 (seriesegraren går direkt upp) och om man får lov att gå händelserna i förväg så ser det oväntat ljust ut för HuFF. Det är åtta poäng ner till tabelltrean Boden, detta sedan norrbottningarna avslutat vårsäsongen med att tappa pausledning på 1–0 borta mot Söderhamn till en förlust med 1–3.

Det är först i oktober som tabellen är intressant” sa HuFF-tränaren Janne Westin innan matchen, och visst är det så. Men jag kan garantera att samtliga HuFF:are med stolthet tittar på tabellen redan nu (eller på tisdag om de väntar tills lokaltidningen i bästa fall har en aktuell tabell), och med fjolårets erfarenhet av toppstriden skulle jag bli mycket förvånad om HuFF, när de går av Tallbacka IP uppe i Gällivare den 15 oktober, inte besitter någon av de två främsta tabellpositionerna.

Lika förvånad skulle jag bli om inte Sandviken återfinns på den andra toppositionen även om gästrikarna under flera säsonger har haft svårt att infria favoritskapet.

Efter lite välförtjänt sommarvila rivstartar höstomgången med seriefinal mellan Sandviken och HuFF på Jernvallen den 24 juli. Förhoppningsvis får HuFF samma fina stöd av sin ”12:e spelare”, supportrarna i Stå-Upp-För-HuFF, som man har på hemmaplan. I såväl hemmapremiären mot Sandviken som i matchen mot Skellefteå har klacken bjudit på ett fantastiskt tifo och i samtliga hemmamatcher – samt i en del bortamatcher – så har man bidragit med ett enormt stöd.

Precis som spelarna tar ”Stå-upparna” också lite välförtjänt vila men räkna med att alla kommer att vara väl förberedda när domaren blåser i gång seriefinalen om fyra veckor.

Christer Stridh

Uppdaterad: 2016-06-26 22:57