Hoppa till sidans innehåll

En krasch som kan bli dyrbar

24 OKT 2021 18:03
Efter den starka cupinsatsen mot Hammarby åkte HuFF till Gefle för att ta ett nytt steg mot division 1-kontrakt, och det såg mycket bra ut i 45 minuter. Men så kom andra halvlek – och en krasch som kan bli mycket dyrbar.
  • Skapad: 24 OKT 2021 18:03

Ledning med 2–0 i paus och tre viktiga poäng var på väg att stuvas in i bussen. Men någon glömde att stänga bagageluckan och Gefle smet ut, vände och vann med 3–2. Tretton mil hem, säkert de jobbigaste tretton milen i år, undantaget då kanske de 46 mil man hade hem efter debaclet i Norrköping (0–8 mot Sylvia).

Det är väldigt lätt att skriva; tänk om...
Så det är ingenting jag tänker göra, för alla kan räkna ut själva vad en seger skulle ha betytt.

Nu blev det inga poäng på Gavlevallen och inte blev lördagen bättre av att både Täby och Hammarby TFF vann sina matcher, Täby med 3–1 mot Sandviken (som återigen verkar klappa ihop i slutet av säsongen) och Bajens talanger vann med 2–1 borta mot Örebro Syrianska, detta efter ett avgörande på tilläggstid.

Söndagens matcher för lagen i bottenstriden slutade dock lite med bättre med HuFF-ögon sett eftersom både IFK Luleå och Assyriska blev utan poäng. Luleå föll med 1–2 borta mot Sylvia och än värre var det för nya tabelljumbon Assyriska då det blev 0–5 på Studenternas mot Dalkurd.

Jag förmodar att det var elva HuFF-spelare med starkt självförtroende som klev ut för avspark mot Gefle, ett HuFF återigen med Kion King på topp. Kion hade ju ett tidigt friläge mot Hammarby som han missade, när friläget kom mot Gefle gick det bättre och han lobbade elegant in ledningsmålet efter en knapp kvart.

Målet innebar att självförtroendet stärktes och Gefle hade svårt att få till det trots hemmaplan. Visst, det osade lite hett nere hos Simon Elgh vid några tillfällen, framför allt på fasta situationer. Men HuFF:s försvarsspel höll tätt och när Oscar Wallin – precis som Kion King – gjorde säsongens första mål fram till 2–0 efter 22 minuter såg det oförskämt bra ut.

Den starka HuFF-insatsen höll hela första halvlek, och det fanns egentligen inte mycket som talade för att det skulle komma ett ras efter paus. Men...
Det är väldigt lätt att skylla på att matchen i onsdags mot Hammarby satt i benen, och att det var därför HuFF klappade ihop, men jag tror absolut inte att det var den största anledningen även om den säkert bidrog. Nej, jag vill peka på två andra saker...

...för det första. Om Cihan Seners inspel, det som passerade samtliga i Gefles straffområde och träffade stolpen, hade den bollen gått stolpe in istället för stolpe ut hade det betytt att HuFF haft ledningen med 3–0, och det tror jag aldrig Gefle hade klarat av att hämta in, åtminstone inte för att vinna.

...för det andra. Om Mannan Khalil fått undan bollen på den hörna Gefle fick två minuter in på andra halvlek istället för att som nu bli helt stillastående och tillåta Sebastian Sandlund att ”tåpaja” in reduceringen, hade bollen rensats undan tror jag att HuFF hade stått emot på ett helt annat sätt.

Nu kom 1–2 direkt efter paus, ett mål som gav Gefle massor av energi samtidigt som det verkade som att hela HuFF i ett huj tappade allt självförtroende. Helt plötsligt var det stabila spelet som bortblåst och ingenting fungerade för HuFF under den tid som var kvar.

Nu lyckades man ändå, med lite skicklighet och mycket tur, hålla emot till den 82:a minuten. Då knorrade förre HuFF-spelaren Sebastian Friman in kvitteringen första gången han rörde bollen. Han hoppade in i 81:a minuten och satte 2–2 minuten senare.

I det skedet hoppades man bara att det skulle vara vår och det vore dags att ställa fram klockan till sommartid, då hade man kunnat ”skruva” sig förbi de minuter som återstod, men tyvärr är det höst och det är snart dags att ställa om klockan åt det andra hållet. Gefle behövde inte ens vänta på ”vintertiden” (tillägg) för att avgöra, det räckte att man fortsatte att sätta press på HuFF:s försvar, för där var det tillräckligt stirrigt för att Leo Englund skulle kunna nicka in 3–2 med tre minuter kvar av ordinarie tid.

Det här var andra matchen (av 26) som HuFF:s spel kapsejsade. Den första var Sylvia borta, för inte ens i vårmatchen borta mot BP (0–5) var spelet så dåligt som det var under de sista 45 minuterna på Gavlevallen. Den gången handlade det enbart om att BP – grattis till seriesegern och avancemanget till Superettan förresten – var flera klasser bättre.

Det tycker jag inte att Sylvia var, trots 8–0, och det tycker jag heller inte att Gefle var i andra halvlek. Nej, Sylvia och Gefle var bättre för att HuFF:s dåliga spel gjorde dom bra.

Nu ska vi inte skylla lördagens förlust enbart på försvaret. HuFF hade elva spelare på plan, elva spelare som gjorde det bra i första halvlek, inte ”Bajen-bra” men tillräckligt bra för att leda med 2–0 i paus. HuFF hade elva spelare på planen även efter vilan, och då var man inte ens i närheten av att vara ”Bajen-bra” – tyvärr.

Man vinner som ett lag och man förlorar som ett lag.
HuFF har ändå allt i egna fötter och det som håller hoppet uppe är att man efter kraschladdningen mot Sylvia kom tillbaka starkt. Det blev visserligen förlust mot BP i matchen efteråt, men med ett spel som lovade gott. Sedan följde fem raka matcher utan förlust, fyra oavgjorda innan den oerhört viktiga segern mot Täby.

Nu är det fyra omgångar kvar och jag är inte helt säker på att det räcker med fyra nya kryss för att säkra kontraktet, jag tror att det behövs en trepoängare också. Men de finns inom räckhåll...

…Örebro Syrianska (h) står närmast på programmet, ett Örebro som rent matematiskt fortfarande kan åka ur, men det kommer man inte att göra. HuFF har stora möjligheter – cirka 80 procent – att ta poäng, och segerchansen skriver jag till 50 procent.

...IFK Luleå (b). Oerhört viktigt att INTE förlora, samtidigt som det givetvis är oerhört viktigt för Luleå att vinna.

...Dalkurd (b). Tuffaste uppgiften av de kvarstående matcherna och det beror lite på vilket tabelläge Dalkurd befinner sig i då, om man har kvar chansen att nå kvalspel, eller om man redan har säkrat kvalspel/redan är borta från kvalet.
...Assyriska (h). Oj, vilken dramatisk serieavslutning det kan bli på Sparbanken Arena den 21 november mellan två lag som kanske slåss för sin överlevnad.

Jag har svårt att se att både HuFF och Assyriska kommer att spela i Ettan norra nästa säsong, då är faktiskt risken större att båda kommer att åka ur.
Men som sagt, HuFF har rest sig ur askan tidigare, nu är det dags att göra en ”Fågel Fenix” igen.

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info