Hoppa till sidans innehåll

En otroligt bra cupinsats

20 OKT 2021 21:12
Hammarby blev det 32:a laget att ta sig till nästa års gruppspel i Svenska Cupen, men oj vad den allsvenska tabellsexan och de regerande cupmästarna fick kämpa för att besegra HuFF på Sparbanken Arena.
  • Skapad: 20 OKT 2021 21:12

1–3 (0–0) är siffror som talar om att Bajen fortfarande har chansen att försvara sitt cupguld från i våras då man finalbesegrade Häcken efter straffar, och det var nog ingen av de närmare 800 åskådarna (räknar då även med de utanför stängslet) som på förhand trodde på något annat än en seger för Hammarby.

Men det fanns ett gäng vitklädda hemmaspelare som hade annat i tankarna och det finns ju ett uttryck som heter ”att falla med flaggan i topp”. Hur det än går i serien den här säsongen finns det ingen anledning att hala HuFF-flaggan, det är bara att påminna om hur otroligt bra insats man svarade för mot Hammarby.

HuFF har mött allsvenska lag i Svenska Cupen tidigare men då aldrig varit i närheten av den skräll man hade på gång mot Hammarby. 0–10 mot IFK Göteborg och 0–5 mot Malmö FF byttes den här oktoberafton till 1–3 mot Hammarby, och då ska ni veta att det stod 1–1 fram till matchminut 87. 1–1 och frustration hos allsvenskarna.

Om det är någon som tror att Hammarby skickade ett reservbetonat gäng till Hudiksvall så tror ni fel. Visst, man hade lämnat en del ”ordinarie” spelare hemma, däribland målvakten David Ousted och försvararna Simon Sandberg och Richard Magyar, och man startade med Darijan Bojanic och Gustav Ludwigson på avbytarbänken. Men fem av onsdagens startspelare var även startspelare i derbyt mot AIK i söndags och fem av de övriga fanns med på bänken i derbyt.

Så visst hade Hammarby ett starkt lag till start.

Ändå var det HuFF som skapade matchens första farlighet då Kion King – startade äntligen som forward – visade upp sin snabbhet och sprintade ifrån Hammarbys mittbacksdou Mads Fenger och Björn Paulsen. Kings avslut hamnade dock mitt på utrusande David Blazevic i Bajen-målet.

Hammarby hade egentligen bara två heta chanser under de första 45 minuterna då först derbyhjälten Ayobami Amoo tvingade Simon Elgh till en prakträddning och sedan Aljosa Matko träffade stolpen.

Tio minuter in i andra halvlek ansåg sig Bajentränaren Milos Milojevic behöva agera och bytte in Bojanic och Ludwigson. Byten som verkligen fick matchbilden att svänga över i gästernas favör och i den 64:e minuten gav det utdelning då Vladimir Rodic kunde stöta in 0–1 på ett vänsterinlägg.
Saken klar?

Nej då, inte denna kväll.

Visst hade Hammarby flera chanser att öka sin ledning men när väl nästa mål kom var det hemmalaget som stod för det och det var kvitterat efter 79:e minuten. Sist på bollen var HuFF:s store Bajen-supporter Oskar Wickman.
Hammarby hade ju inte enbart Bojanic och Ludwigson på bänken, men hade även Mayckel Lahdo. 18-åringen kom in i den 73:e minuten och det blev han som fick ikläda sig matchvinnarrollen. Men det dröjde alltså ända till matchminut 87 innan Hammarbys andra mål kom, och det kom efter att Simon Elgh först hade räddat ett friläge från Gustav Ludwigson men returen hamnade hos Lahdo som snyggt dunkade in 1–2, och tre minuter senare gjorde han även 1–3.

Därmed kunde ett gäng lättade Bajen-spelare och ledare påbörja 30-milaresan hem med vetskapen av att man gått vidare i cupen.

Men jag är ganska säker på att det förlorande lagets tränare – Benny Dahlin – var betydligt nöjdare med det spel hans lag hade visat upp, än vad det vinnande lagets tränare – Milos Milojevic – var. Däremot var Milojevic säkert nöjdare med resultatet.

Det här var HuFF:s klart största match den här säsongen, men långt ifrån den viktigaste. En av dessa kommer på lördag då man möter Gefle på bortaplan i serien, och på något sätt kan jag ändå tycka att det var bra att Hammarby avgjorde under ordinarie speltid. En förlängning med ytterligare 30 minuters spel i benen hade kanske blivit alltför kostsam på Gavlevallen...

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info