Hoppa till sidans innehåll

Black Sunday – med bara förlorare

21 NOV 2021 21:08
Inom handeln brukar man kunna göra fynd i november under något som kallas för ”Black Friday”. På Sparbanken Arena handlade det däremot om ”Black Sunday”
  • Uppdaterad: 21 NOV 2021 21:08

Nyheten presenteras i samarbete med Chilli.

– en nattsvart dag med bara förlorare eftersom avslutningsmatchen i Ettan Norra mellan HuFF och Assyriska slutade 1–1, och båda lagen åker ur serien.

Det bjöds på ett par timmars nervös fotbollsavslutning med fem lag inblandade i nedflyttningsstriden, förutom HuFF och Assyriska även Täby, IFK Luleå och Hammarby TFF. HuFF var tabelljumbo inför sista matchen och det var bara seger som gällde, samtidigt som man också måste ha hjälp med resultaten i andra matcher.

Det var något som på förhand kändes som ”Mission Impossible”.
Nu var ju HuFF ändå på väg mot en mirakelräddning, speciellt efter Pelle Hedlunds ledningsmål i den nionde minuten. I det läget var HuFF fortfarande ett division 1-lag, och det som krävdes var att varken IFK Luleå eller Hammarby TFF fick vinna sina matcher.

HuFF höll sin 1–0-ledning i paus samtidigt som Luleå låg under (1–2) borta mot Karlstad och HTFF bara hade 1–1 hemma mot Sylvia.

Dramatiken fortsatte efter paus där Assyriska blev vassare och vassare på Sparbanken Arena, men HuFF höll emot. På Kanalplan brände HTFF en straff i den 59:e minuten och i Karlstad gick hemmalaget i från till 3–1 – och HuFF var fortfarande på rätt sida strecket.

Rapporterna från Kanalplan var att Sylvia hade flera heta lägen att ta ledningen innan HTFF fick sin straff. Men så i matchminut 85 hände det som INTE fick hända. HTFF kontrade och ”den åldrande talangen” Mustafa El Kabir fick ett läge som en notorisk målskytt inte missar.

2–1 och HuFF var på fel sida strecket.

Än ”svartare” blev den här söndagen då Assyriska fick en, som jag tyckte, oerhört billig straff i den 90:e minuten. Jag säger inte att den var feldömd som den på övertid borta mot Assyriska, bara att den var så billig att den inte ens säljs på Lidl.

Hur som helst, Antonio Yakoub var säkerheten själv från elva meter och 1–1 innebar i det läget att båda lagen var på väg att åka ur.

Övertidsminuterna blev oerhört dramatiska då båda lagen jagade ett segermål. För HuFF:s del hade det ändå inte hjälpt eftersom HTFF besegrade Sylvia med 2–1. Men hade Assyriska fått in ytterligare ett mål hade man säkrat kontraktet och Täby (föll med 3–4 borta mot Umeå) hade fått göra Luleå och HuFF sällskap ur serien.

Och vilka chanser man hade, eller rättare sagt, vilka chanser Antonio Yakoub hade. Först var han helt fri med enbart Kion King kvar på HuFF:s mållinje. Simon Elgh var redan överspelad och Yakoub hade bara att få bollen förbi Bergquist. Men King fick upp vänsterfoten och klackade bollen till hörna, och på den efterföljande hörnan nickade Yakoub mitt på Elgh.

Han skulle dock få en chans till då han kom helt fri med Simon Elgh, men Elgh räddade och matchen slutade 1–1.

Det innebar att båda lagen nu får vända tillbaka till division 2, och det märktes också i samband med slutsignalen då känslorna rann över i båda lägren. Mest rann det över på Assyriskas målvakt Hassin Lagoun som kastade bollen i huvudet på en liggande Cihan Sener.

Solklart rött kort och Lagoun kommer med all säkerhet att få vänta på sin seriedebut nästa säsong.

Tilltaget hör absolut inte hemma på en fotbollsplan, och inte det som sedan följde heller. Det blev kaosscener med i stort sett samtliga spelare och en hel del ledare inblandade. Det blev så hett att den lilla polisskara som fanns på plats måste in på planen för att lugna ner känslorna och sära på kombattanterna.

Men när stridsröken hade skingrats återstod det bara förlorare denna ”Black Sunday”.

Det var ändå inte resultatet i den här matchen som var huvudorsaken till att HuFF åker ur. Man gjorde en helt godkänd vårsäsongen med 18 inspelade poäng, men sedan kom en alltför tuff höst. Åtta poäng på 15 höstmatcher säger det mesta, HuFF har varit seriens sämsta lag efter sommarvilan.

Efter fem raka förluster var laget på allvar inblandat i bottenstriden och även om poängen började komma så tog det för dåligt med fyra kryssmatcher innan det kom en seger mot Täby, men det blev också den enda trepoängaren under hösten.

1–0-segern över Täby följdes av en heroisk cupinsats mot allsvenska Hammarby och det var nog med ett starkt självförtroende som laget åkte till bortamatchen mot Gefle. Efter 2–0 i första halvlek var känslan att laget var på rätt väg...

...men så kom andra halvlek och 2–0 blev 2–3.
Den halvleken var nog början till slutet för HuFF:s division 1-saga.
Efter den har det mesta varit mörkt, åtminstone fram till första halvlek mot Assyriska. Där visade HuFF att det finns division 1-kvalitéer i det här gänget.
Men det var ju ”Black Sunday”.

Vad som händer med HuFF nu är i dagsläget helt omöjligt att svara på. Det enda jag med säkerhet kan säga att att Sportgruppen kommer att ha ett tufft jobb den närmaste tiden.

Jävla ”Black Sunday”...

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info