Dags för första träningsmatchen

12 FEB 2021 09:48
HuFF har kommit en bit på vägen i förberedelserna inför den historiska division 1-säsongen.
  • Skapad: 12 FEB 2021 09:48

Laget har tränat i Camp Igge i drygt en månad och tidigare den här veckan flyttade man ut till Sparbanken Arena – och på lördag är det dags för första träningsmatchen.

Om knappt två månader (påskafton 3 april) är det seriepremiär mot Haninge på bortaplan. Innan dess kommer tränarduon Benny Dahlin och Eva Lambertsson att köra många träningspass – och förhoppningsvis ska HuFF också hinna spela en hel del träningsmatcher.

– Ja, vi hoppas ju på det, men det är mycket som är osäkert just nu med flera av våra bokade matcher eftersom division 2-lag inte får spela än. Klart är i alla fall att vi spelar första träningsmatchen på lördag mot Sandvikens IF på Jernvallen, säger Benny Dahlin.

– Vi gör ju bara några få träningar på stor plan innan och det är alltid lite speciellt med första matchen för säsongen.

Som läget är nu får endast lag i Allsvenskan, Superetten och division 1 spela matcher, och HuFF har endast tre matcher inbokade mot division 1-lag, Sandviken, Gefle och Frej (Stockholms Talangfabrik).

– Det är lite svårt att planera när man inte vet vad som gäller om en vecka eller om en månad, säger Dahlin.

Således hänger de planerade matcherna mot division 2-lagen Sandvikens AIK och Ytterhogdal på hemmaplan i luften, och HuFF – liksom en mängd andra division 1-lag – måste också jobba för en ”plan B”.

– Vi är ju inte ensam i vår situation men vårt geografiska läge ställer till det. Täby ville att vi skulle komma ner till Stockholm och spela, men vi har inte den ekonomin att resa så långt för träningsmatcher, säger Dahlin.

– Vi har diskuterat om en match mot Gif Sundsvall någon helg, och då kanske mot ett mer B-betonat Giffarna.

När det gäller spelartruppen börjar de allra flesta pusselbitarna att hamna på rätt plats. Sju nya namn har kommit för att täcka luckorna efter bland annat Cristoffer ”Våfflan” Ericson. Den stora pusselbit som fattas just nu är att få en underskrift av fjolårets lagkapten Cihan Sener.

– Vi har väl två stora bitar som vi hoppas kunna lösa, och då är Cihan en av dessa. Han har ju varit och tränat med både Västerås SK och Gif Sundsvall från Superettan, och han spelade även en match med Giffarna förra helgen. Så i fallet Cihan kan vi bara avvakta, säger Dahlin.

– Det var lite oroligt ett tag, speciellt när vi bara hade en mittback i truppen. Men nu har vi förlängt med flera spelare och så har det kommit en massa nya, så nu känns det betydligt lugnare.

De sju nya namnen i HuFF-truppen är Sebastian Jonsson (Elfsborg), Oscar Wallin (Gif Sundsvall), Liam Collings (Morön), Sebastian Brolin (Värnamo), Hamse Nuur (Gif Sundsvall), Alvin Brisvåg (Iggesund) och Oskar Wickman (Nyköping). Om alla kommer att visa upp sig mot Sandviken på lördag återstår att se.

– Tanken är att alla som är tillgängliga ska få spela minst 45 minuter, säger Dahlin.

– Pelle Lööf och Pelle Hedlund är dock inte aktuella, och Araya Zerai och Lukas Bergqvist har båda varit förkylda under veckan så där har vi frågetecken.

Skribent: Christer Stridh

E-post: kansli@hudiksvallsff...