Hoppa till sidans innehåll

Duon som ska utföra ”mission impossible”

07 JAN 2021 17:16
Vi har precis sagt tack och hej till år 2020 – ett i mångt och mycket skitår.
Men pratar vi fotboll och Hudiksvalls FF så är tongångarna givetvis helt andra när 2020 kommer på tal.
  • Skapad: 07 JAN 2021 17:16

För det var ju året då laget tog steget upp från division 2 och för första gången kvalificerade sig för spel i division 1.

Nu skriver vi 2021 och tränarduon Benny Dahlin och Eva Lambertsson står inför en utmaning som nog många skulle kalla för ”mission impossible” – att se till att rädda nytt division 1-kontrakt.

– Vi är väl medvetna om att det är en stor utmaning, men vi tror på oss själva och väljer hellre att se möjligheterna än att titta på problemen, säger Benny Dahlin.

Dahlin är en 43-åring (fyller 44 nästa vecka) som i stort sett hela sitt fotbollsliv varit Söderhamns FF trogen. Som spelare gjorde han en ettårig utflykt till Trönö innan han var tillbaka i SFF, där han också inledde sin tränarbana, först som assisterande till Lars ”Nåjde” Olsson innan han kamperade ihop med HuFF-bekantingen Henrik Åhnstrand.

Sedan blev han huvudansvarig och under hans ledning gick laget från division 4 till division 2, en serie där han under flera år lyckades rädda nytt kontrakt trots att alla ”förstå-sig-påare” räknade med nedflyttning år efter år – så han är väl medveten om vad ”mission impossible” innebär.

När HuFF tog det stora steget upp till division 1 hade han Eva Lambertsson vid sin sida. Precis som sin kompanjon var Lambertsson en klubb trogen som aktiv så när som på en säsong. Under sin studietid spelade hon ett år med BK 30 i Västerås, annars var det Iggesunds IK som gällde,

Det var även där som hennes tränarbana inleddes.

– Jag tränade ett flicklag redan när jag spelade själv, säger Eva. Sedan var jag assisterande till, först Härje Lindgren och sedan Pernilla Karlsson i Team Hudik.

Hon har även varit ansvarig för några flicklag på distriktsnivå, tränat Iggesund och Ljusdal.

– Det blev två år i Ljusdal, först i F19 när A-laget spelade i Elitettan och sedan tillsammans med Johan Berglund i division 1.

– Känslan var att jag var klar som tränare efter Ljusdal. Jag hade börjat läsa till mental tränare på distans och kände att det skulle till något väldigt speciellt om det skulle bli någon fortsättning, berättar Eva.

Det speciella kom – hon erbjöds att bli assisterande tränare i HuFF.

– I det läget behövdes det ingen längre betänketid, svaret var givit, säger Eva.

Hon klev in som assisterande till Benny Dahlin under dennes andra år som huvudtränare i HuFF, ett år som inte blev något annat fotbollsår likt. Sverige drabbades, precis som hela världen, av covid-19 och idrotten stängde ner. Seriestart i division 2 norra Svealand i april med 26 omgångar blev till slut start i juni och 13 omgångar.

– Vi valde att ta tillfället i akt och se det som att vi skulle spela 13 finaler. Det gällde att vinna varje match, säger Benny.

– Eva gjorde ett otroligt jobb med den mentala biten, kanske också på ett sätt utan att spelarna egentligen märkte av det. Det handlade inte bara om fotboll, vi jobbade ihop gruppen och alla mådde bättre.

Han får medhåll av Eva.

– Visst var det speciellt, men vi har ändå haft en otrolig motor, både bland ledarstaben och spelarna. Vi klarade av att anpassa oss efter de nya förutsättningarna och det blev inget onödigt energispill, säger Eva.

Helt klart fungerade jobbet som tränarna lade ner och när så spelarna gjorde sitt (och lite till) ute på planen slutade det med serieseger.

Därmed var HuFF för första gången klar för spel i division 1.

Men pandemin har fortfarande Sverige – och världen – i ett hårt grepp och egentligen är det väl ingen som vet hur säsongen 2021 kommer att se ut.

– Så är det. Men vi tillhör ju ändå de lag som får träna och spela som läget är just nu och vi startar säsongen idag torsdag (7/1), säger Benny.

HuFF inleder då säsongen som än så länge har innehållit fler minus än plus. Vissa spelare har förlängt sina kontrakt och i dagarna presenterade man sitt första nyförvärv i form av unge talangen Alvin Brisvåg från Iggesund. Men en del spelare har fått lämna och på minussidan finns också försvarsklippan Cristoffer ”Våfflan” Ericson som väljer spel med seriekonkurrenten Gefle.

– Det är klart att vi skulle vilja ha haft ”Våfflan” kvar, men vi får respektera hans beslut, säger Benny.

– Vi har dock en hel del på gång och jag hoppas att det kommer att hända mycket den närmsta tiden.

Vad väntar då för HuFF när det gäller motståndet den kommande säsongen?

Ja, i division 1 norra finns det massor av lag med en enorm rutin från spel i högre divisioner som till exempel Dalkurd (allsvenskt lag 2019), Umeå FC (åkte ur Superettan förra säsongen) och Brommapojkarna (i allsvenskan 2018).

– Vi står inför en häftig utmaning. De här lagen kommer ju från en annan planet om man jämför förutsättningarna, men det finns lag som är på vår nivå också, och har klarat sig bra. Jag tänker på Täby som vann vår division 2-serie 2019 och gjorde det riktigt bra utan att värva så speciellt mycket, och Haninge som HuFF mötte i kvalet för två år sedan. De värvade kanske lite mer, men var med och krigade i tabelltoppen, säger Benny.

– Andra kanske inte kommer att tro på oss, men vi gör det och själv så går jag i gång lite extra när det blir så, det blir en stark drivande morot, säger Benny.

Eva håller med.

– Vi är nykomlingar och helt klart ”underdogs”. Men jag tycker att vi kan ta oss an den här säsongen med en bra känsla. Vi kommer att fortsätta att jobba på vårt sätt och fokusera på det vi måste göra, säger Eva.

Helt klart är att Benny Dahlin och Eva Lambertsson har en otroligt tuff uppgift framför sig. Om det är ett ”mission impossible” eller inte får vi svar på framåt oktober...

Lagen i division 1 norra: Assyriska FF (från div 2), Dalkurd FF (Superettan), Gefle IF, Hudiksvalls FF (2), IF Brommapojkarna, IF Sylvia, IFK Haninge, IFK Luleå, IK Frej, IK Karlstad, Piteå IF (2), Sandvikens IF, Sollentuna FF, Täby FK, Umeå FC (Superettan), Örebro Syrianska IF.

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info