Hoppa till sidans innehåll

HuFF är redo för seriestart

28 MAR 2021 20:55
En minst sagt ovanlig försäsong är på väg att ta slut, för på självaste påskafton (lördag) är det dags för Hudiksvalls FF:s historiska första match i division 1 då man möter Haninge på bortaplan.
  • Skapad: 28 MAR 2021 20:55

I lördags genrepade laget med att spela 1–1 hemma mot blivande seriekonkurrenten Hammarby TFF.

Det var HuFF:s blott fjärde träningsmatch i vår och tränaren Benny Dahlins omdöme direkt efter slutsignalen var att det handlade om ”ett fall framåt på alla plan” jämfört med de tre tidigare matcherna, 1–2 mot både Sandvikens IF och Gefle IF, samt 1–5 mot GIF Sundsvall.

De flesta för-stå-sig-påarna menar att HuFF kommer att få det jobbigt i division 1 och många tippar att sejouren i Ettan Norra bara blir ettårig. Visst kommer säsongen att bli tuff, det är den för de allra flesta nykomlingar, vare sig om det gäller nykomlingar i allsvenskan, division 1 eller division 5. Men även om jag också förstår att HuFF kommer att få slita hårt för varje poäng tror jag ändå att det finns goda chanser att klara kontraktet.

Lördagens möte med ”Bajens talanger” – Hammarby TFF – var ett bevis på detta.

Okej, HTFF var det bättre laget över 90 minuter, men jag tror att det unga laget (äldsta spelaren är född 2000) har stora möjligheter att hamna på den övre halvan i serien. Här handlade det om välutbildade fotbollslirare med en enorm speed i både tanke och fötter. Det gick undan värre i matchinledningen och det var faktiskt så att såväl Kion King som Araya Zerai hade svårt att hänga med i svängarna.

Men trots mycket bollinnehav och ett snabbt anfallsspel skapade inte gästerna så mycket mer än en frispark i ribbans underkant. HuFF:s backlinje fick slita hårt framför Simon Elgh i målet, men man gjorde det bra och avsaknaden av flyttade ”Våfflan” Ericson kändes inte allt för stor. Här ska man komma ihåg att tränarduon Benny Dahlin och Eva Lambertsson håller på att snickra ihop en helt ny försvarsmur, en mur som säkert blir kraftigare och kraftigare ju mer man får spela tillsammans, men också en mur som redan nu visar sig klara av hårda tryck.

Sedan Andreas Smedbakken utnyttjat ett misstag i gästernas försvarsspel och gett HuFF ledningen lyckades också hemmalaget bromsa de kvickfotade gästerna mer och mer, och slutdelen av första halvlek såg bra ut.

Gästerna fortsatte att jaga kvittering i andra halvlek men HuFF-muren höll tätt och ju mer HTFF tryckte på ju mer öppnade det för att HuFF kunde ställa om i vassa kontringar.

”Vi har omställningar som vi ska kunna utnyttja, men vi får ta det i serien i stället” menade Dahlin, och visst kommer HuFF:s offensiv att ställa till det för många lag i serien. Andreas Smedbakken hade en skadedrabbad säsong i fjol, nu ser han oförskämt pigg ut och han spetsar till en redan vass offensiv där det blir konkurrens om platserna.

Nu fick HuFF inte vinna genrepet eftersom Womene Miekam kvitterade i 84:e minuten, första gången HTFF:s inhoppare rörde bollen. Sett till matchbilden fanns det inget att säga om den kvitteringen.

HuFF har nu mött tre av de femton blivande motståndarna i serien, tre lag som alla nog har ambitioner att vara högt upp i tabellen. Sandviken och Gefle kommer säkert att tillhöra tabelltoppen tillsammans med, från Superettan, nedflyttade Umeå FC och Dalkurd. Men jag tror att det lag som kommer att vara högst upp till hösten heter Brommapojkarna.

Lägger man sedan till lag som Hammarby TFF (väger kanske lite för lätt), Haninge (starka nykomlingarna i fjol), Karlstad (jagar revansch för en lite misslyckad fjolårssäsong), Sollentuna (tabelltrea i fjol) och Sylvia (länge med i toppen) har ni fått lagen som jag tror återfinns på placeringarna 1 till 10.

Återstår då sex lag, där det gäller för HuFF att ha fyra lag bakom sig om man ska klara av ett nytt kontrakt. Därmed sagt att ”räddningsplankorna” finns bland kvintetten IFK Luleå, Piteå, Täby, Assyriska och Örebro Syrianska.

”Inställningsmässigt och karaktärsmässigt har vi visat att vi klarar det här. Det är så här det kommer att se ut för oss som nykomlingar, vi ska vinna närkamperna, vara tuffa, jobbiga och tråkiga att möta”, var Dahlins slutord efter matchen mot HTFF.

Så det är bara att plocka på sig blåställen för på påskafton är det dags för HuFF att börja bli tråkiga...

Christer Stridh

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info