Hoppa till sidans innehåll

Kostymen sitter bättre och bättre

09 MAJ 2021 13:34
Tredje raka segern för HuFF efter 3–1 (0–1) hemma mot IFK Luleå.
  • Skapad: 09 MAJ 2021 13:34

Efter att HuFF förlorat sin tredje raka match (Örebro Syrianska) skrev jag att det kostar att lära sig att bli ett division 1-lag. Efter tredje raka segern mot IFK Luleå på lördagen är det bara att konstatera att man har lärt sig läxan snabbt och att Ettan-kostymen sitter bättre och bättre på HuFF:arna.

Noll poäng efter tre matcher, nio poäng efter sex avgjorda fighter. Det var ett scenario som jag givetvis hoppades på efter 0–1 på Mellringe IP, men ska jag vara ärlig så trodde jag nog inte att det skulle ske, inte med tanke på det motstånd som väntade. Men 1–0 (Gefle), 1–0 (Karlstad) och 3–1 (Luleå) är siffror som är sköna att skåda, samt ett bevis på att HuFF har lärt sig vad som gäller i Ettan Norra.

Det bästa med de här tre segrarna är att de har varit rättvisa och därmed bör de också ge spelarna massvis med självförtroende.

Mot Luleå började man bra och skapade några fina lägen, men när nollan spräcktes på Sparbanken Arena så var det gästerna som stod för målgörandet, och det på lagets första avslut mot HuFF-målet. Matchuret hade kommit till minut 27 när Patrik Pettersén drev bollen utanför hemmalagets straffområde, han drev från vänster in mot mitten – och plötsligt sköt han.

Skottet kom överraskande, framför allt för Simon Elgh, som bara kunde stå och titta på när bollen borrade sig in i hans västra kryss.

Snyggt? Ja.

Rättvist? Nja.

HuFF hade haft mycket boll, haft flest avslut mot mål, men hemmalagets chanser stannade vid några farliga nickar från Mannan Khalil, Oskar Wickman och Cihan Sener och när utmärkte domaren Arian Chalak blåste för pausvila stod det fortfarande 0–1 på resultattavlan.

Paussiffrorna var dock inget som skrämde hemmaspelarna. HuFF:arna ville mycket och man tror också mycket på sitt spel, men Luleå verkade ha gjort läxan från HuFF:s segermatch i Karlstad, en match där lagets kantspel var nyckeln till framgång. Nu lyckades Luleå stänga kanterna i början av andra halvlek, vilket gjorde att hemmalaget istället matade på med långbollar mot Mannan Khalil och Sebastian Hardenborg Brolin. Det gjorde att HuFF fick ett väldigt l-å-n-g-t lag och Luleå kunde försvara sin ledning.

Men, som sagt, HuFF tror på sitt spel och plötsligt lossnade kantspelet, framför allt på högersidan. Först fick man en frispark som man skickade in mot straffområdet. Bollen ramlade så småningom ner framför fötterna på mittbacken Wille Wallin och han tryckte in kvitteringen. Sedan hade Luleå några farliga hörnor innan HuFF (Araya Zerai) återigen kom loss på högerkanten. Zerai slog ett nytt perfekt inlägg (gjorde så även mot Karlstad), och Cihan Sener satte pannan till (gjorde så även mot Karlstad) och HuFF-kaptenen kunde se sin nick segla in bakom Tomas Adell i Luleås mål.

Foto: Peter Scott

Foto: Peter Scott

Med kvarten kvar hade HuFF vänt 0–1 till 2–1, och så var Luleå det jagande laget. Jakten kom av sig något när Mamadou Kouyate drog på sig sitt andra gula kort och med tio minuter kvar av ordinarie tid var gästerna en man mindre.

Jag vet inte varför lag, som i jakt på poäng och lyckats vända underläge till ledning, varför dessa lag plötsligt ska bli försiktiga och sjunka tillbaka i sitt spel. HuFF var ett sådant lag den här eftermiddagen och det spelade ingen roll att gästerna var en man mindre. Men Luleås poängjakt stannade vid några resultatlösa hörnor och istället kunde Amaro Bahtijar göra 3–1 på matchens sista spark.

Därmed var tredje raka segern ett faktum, en seger som jag anser var värd mer än vinsterna mot Gefle och Karlstad, och en seger som på sitt sätt också var värd mer än bara tre poäng. För ska HuFF säkra nytt kontrakt i Ettan så är IFK Luleå definitivt ett lag man bör ha bakom sig i tabellen. Även om Gefle och Karlstad har börjat svagare än väntat så ser jag inte dem som några avstigningskandidater till slut.

En fluga gör ingen sommar heter det ju, och tre raka segrar ger heller inget nytt kontrakt. Men tre raka segrar gör att Ettan-kostymen börjar ta form och det är ett stort steg i rätt riktning.

Segern innebar också att HuFF tog ett rejält skutt upp i tabellen och innan matcherna på söndag och måndag spelats ligger man sexa, vilket är mer än godkänt för ett nykomlingsgäng som de allra flesta för-stå-sig-påarna tippat som ett givet nedflyttningslag.

Men för att ”tipparna” inte ska få rätt i sina antagningar vill det till att det snart börjar lätta på HuFF:s skadehimmel, för även om man nu hade en full avbytarbänk (sju avbytare) så var det knappast mer än fyra som var aktuell för inhopp. Mot ett motstånd av Luleås kaliber räckte det ändå för att man skulle vända på underläget och vinna matchen, men med många spelare på frånvarolistan minskar alternativen att göra nödvändiga förändringar i matcherna för tränarduon Dahlin/Lambertsson.

Till helgen står en bortamatch mot Brommapojkarna på HuFF:s program och då kanske det inte spelar någon roll hur många av lagets avbytare som är redo för inhopp, för svårare än så blir det knappast i den här serien och det ska nog mycket till om man ska få stuva in några poäng i bagaget när man lämnar Grimsta IP. Men å andra sidan, HuFF har ett spel man tror på och laget har ju börjat växa in i kostymen, så...

Klicka här för highlights från matchen.

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info