Hoppa till sidans innehåll

Plötsligt kändes allt meningslöst

13 JUN 2021 10:30
Tanken med den här texten var att den skulle handla om att HuFF tog en rättvis skrällpoäng på lördagseftermiddagen, men i slutänden kom den att handla om något betydligt viktigare – LIVET.
  • Skapad: 13 JUN 2021 10:30

Dryga timmen efter att HuFF lite sensationellt spelat 1–1 (0–1) hemma mot topplaget Dalkurd i Ettan Norra kändes det resultatet – samt alla andra resultat denna dag – totalt meningslösa, alla tankar gick då till Christian Eriksen.

Det borde ha varit lätt att skriva en krönika om HuFF:s poäng mot Dalkurd, men allt denna lördag kom ju att handla om de fruktansvärda bilderna från Parken i Köpenhamn, där hemmalagets stora stjärna Christian Eriksen segnade ner i EM-mötet mot Finland. Paniken i lagkamraternas ögon, paniken i motståndarnas ögon, paniken i domaren Anthony Taylors ögon sa allt – plötsligt var kampen om poäng och resultat som bortblåst – nu gällde det livet.

Sekunder kändes som minuter, minuter kändes som evigheter när läkarteamet gjorde sitt yttersta för att rädda livet på Christian Eriksen.

En chockad Lasse Granqvist i TV4:s sändning upprepade samma ord som radiosportens expert Johan Elmander – ta bort bilderna, ta bort dessa fruktansvärda bilder...

Läkarna jobbade med HLR (hjärt-, och lungräddning) och med hjälp av en defibrillator lyckades man få igång Eriksens hjärta igen och han kunde föras till Rigshospitalet i Köpenhamn för vidare vård.

Det enda resultat som räknades i det ögonblicket var: Livet 1 – Döden 0.

Men ”The show must go on” och jag erkänner att jag blev förvånad att matchen återupptogs efter knappa två timmars uppehåll. Det handlade om att spela klart matchen på lördagskvällen eller spela klart klockan 12.00 på söndagen. Efter att de danska spelarna varit i kontakt med Eriksen på sjukhuset beslöt man att spela på lördagskvällen.

Med lite eftertanke så var det nog rätt att göra klart det hela samma kväll, även om de röd/vita hemmaspelarna måste ha haft svårt att fokusera på fotboll i det ögonblicket. Jag tror inte det hade varit ett dugg lättare dagen efter heller.

Klockan 20.30 blåste domare Taylor i gång matchen igen och efter ytterligare en dryg timme så stod det klart att Finland – i landets första slutspelsmatchen någonsin – skrällt och vunnit med 1–0. Väldigt få kommer dock att komma ihåg att Finlands försvarsfotboll räckte till en skräll och att laget knappast fick det erkännande man borde ha fått efter segern.

Det samma gäller HuFF:s 1–1 mot Dalkurd, ett resultat som just i det ögonblick domaren Pontus Olofsson blåste för slutsignal var värt väldigt mycket och säkert gladde de flesta av de 100 åskådarna på Sparbanken Arena (det fanns några Dalkurd-fans på plats också) även om de också grämde sig över lagkaptenen Cihan Seners missade friläge i slutsekunderna.

Men 1–1 eller 2–1 spelade som helst ingen roll några timmar senare, huvudsaken då var att ett hjärta fortfarande slog i Köpenhamn...

 

CHRISTER STRIDH

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info