Hoppa till sidans innehåll

Upprättelse – trots ny förlust

12 SEP 2021 19:48
Efter 0–8 mot Sylvia var frågan om HuFF skulle kunna resa sig efter den enorma knocken i Norrköping, framför allt när suveräna serieledarna Brommapojkarna stod närmast på programmet.
  • Skapad: 12 SEP 2021 19:48

Svaret blev ja, HuFF svarade för en stark insats där det är svårt att förstå hur ett lag kan uppträda med så stor skillnad med bara en veckas mellanrum. Det blev visserligen en ny förlust – 1–3 (1–0) – men ändå blev det en upprättelse för HuFF som ett division 1-lag.

BP är helt klart seriens bästa lag och kommer att spela i Superettan nästa säsong. Men frågan är när – och om det överhuvudtaget har hänt – att BP hade sitt första skott på motståndarmålet i första halvleks absolut sista sekunder. Visst, BP hade mest boll och skapade ett tryck mot Simon Elgh i hemmamålet, men avsluten saknade skärpa och hamnade utanför målramen. På övertid fick man en vänsterhörna där Rodin Deprem fick iväg bollen mot HuFF:s mål, men den stoppades på mållinjen av ett starkt jobbande hemmaförsvar.

Därmed kunde HuFF gå till pausvila med en sensationell ledning, en ledning som kom redan efter en kvart. Då sprintade Hamse Nuur i från BP:s försvar innan han fälldes av målvakten Jonas Olsson. Lagkaptenen Cihan Sener stegade fram till straffpunkten och dundrade in 1–0.


Foto: Peter Scott

Helt rättvis var väl inte pausledningen, men faktum är att HuFF hade fler farliga avslut på mål än BP.

Vad gästernas tränare Christer Mattiasson sa till sitt manskap under vilan är okänt, men BP ökade takten direkt i andra halvlek och HuFF fick allt svårare att freda sitt mål. BP radade upp hörna efter hörna och känslan var inte om – utan när – kvitteringen skulle komma.

Trots den stora dominansen av BP dröjde det tills det återstod en kvart innan Marijan Cosic elegant knorrade in 1–1-målet, och i det läget kunde man bara hoppas på att HuFF:s grymma kampanda skulle räcka till att få med sig en skrällpoäng i alla fall. Med lite flyt kunde det ha gått, ja, det kunde till och med ha blivit en ny hemmaledning när Lukas Bergquist fick skottläge efter en hemmahörna, men Jonas Olsson svarade för ett strålande räddning när han till och med limmade Bergquists skott. Tur för BP det eftersom det fanns hungriga HuFF:are som var beredda att hugga på den retur som aldrig kom.

I stället kom avgörandet i det andra målet. Det hela började egentligen med att Mannan Khalil drog på sig sitt andra gula kort för dagen och fick lämna planen i förtid. Med en man mindre orkade HuFF helt enkelt inte stå emot serieledarnas hårda tryck och i den 89:e minuten kunde lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson nicka in ett synnerligen rättvist ledningsmål för BP. Innan det hela var över såg Marijan Cosic till att han blev tvåmålsskytt när han satte 1–3 på en retur sedan HuFF-försvaret rensat på mållinjen.


Foto: Peter Scott

Helt klart fick BP slita mer än väntat för att plocka med sig de tre ”givna” poängen hem och eftersom tabelltvåan Sandviken bara fick 0–0 hemma mot Hammarby TFF (inte bra för HuFF) så utökades serieledningen till tolv poäng, detta när det återstår en tredjedel att spela av serien.

Jag tror inte att BP kommer att gå rent i de tio sista matcherna, men ett och annat poängtapp har man råd med innan seriesegern är klar.
HuFF har nu sex raka förluster, Sandviken i sista vårmatchen och så fem höstmatcher, och det som verkligen oroar är att laget fortfarande inte har gjort något spelmål efter sommarvilan. Två straffmål från Cihan Sener är allt man har åstadkommit i målväg.

Nu hade det väl bara varit en enorm bonus om HuFF hade lyckats lura av BP någon poäng, det finns många andra matcher som det är viktigare att ta poäng i, Den första kommer redan på söndag då det är dags för ett besök på Söder i Stockholm (Hammarby IP) där hemmalaget Hammarby TFF väntar. Även om Bajens talanger numer får klara sig utan Williot Swedberg (har tagit steget upp i A-laget) så kryllar det av unga, hungriga spelare och HTFF har tagit åtta poäng på sina fyra höstmatcher (en uppskjuten mot Karlstad). Man har också värvat rutin i form av Niklas Thor (dock inte spelat under hösten) och Mustafa El Kabir med allsvenska meriter från Mjällby, Häcken och Kalmar. Hittills har det bara blivit ett mål från Kabirs sida och det är en siffra som gärna får hålla efter söndagens match också.

Känslan är ändå att Hammarby TFF kommer att fortsätta att klättra och i dagsläget är HuFF seriens sämsta lag. Om det ska bli ytterligare en säsong i Ettan Norra så krävs det i första hand att HuFF får fart på målskyttet. Försvarsspelet som var katastrofalt dåligt mot Sylvia får ändå klart godkänt mot BP och kan man plocka med sig motivationen och inställningen från lördagens match så kan det bli tillräckligt många inspelade poäng på de tio matcher som återstår.

Tre lag åker ur (inget behöver kvala) och för tillfället så har HuFF – på 18 poäng – fyra lag bakom sig. Hammarby TFF (en match mindre spelad), IFK Luleå (1–4 mot Dalkurd) och Täby har alla 17 poäng och Assyriska är sist på 16. De båda sistnämnda lagen spelade 1–1 i lördags.

HuFF ska möta hela kvartetten så man väl säga att man har det i egna händer (eller fötter). HTFF och Luleå möter man borta medan Täby och Assyriska (sista omgången) kommer till Sparbanken Arena. Det är 30 poäng kvar att spela om och jag tror att tolv poäng till kommer att räcka för HuFF – men då måste man få fart på målskyttet...

CHRISTER STRIDH

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info