Hoppa till sidans innehåll

Vad handlar HuFF om?

19 OKT 2016 17:08
 • Skapad: 19 OKT 2016 17:08

Vad handlar HuFF om - egentligen?

Söndag 23 okt kl. 15.00 spelas en historisk kvalmatch i Hudiksvall. HuFF har chansen att via kval gå upp i Division Ett. Seriesystemen har gjorts om under årens lopp så det är svårt att därför jämföra historiskt MEN vad vi kan se i historieböckerna är att inget fotbollsherrlag i Hälsingland någonsin spelat i en serie som haft beteckningen Division Ett. HuFF kan bli först. #1. Vi kan segra genom det vi delat och samarbetat om de senaste åren - Triumvare cum dividare.

Men. Är HuFF då en bra satsning om vi vinner kvalet och går upp i Division Ett och en dålig idé om vi förlorar och stannar kvar i division två? Svaret får du själv fundera på men som vi ser på det handlar det inte i första hand hur det går för vårt gemensamma representationslag. 

Visst, det är jättekul och bra om HuFF spelar bra och går bra i både seriespel och cuper eftersom det ökar intresset för fotboll och får fler barn och ungdomar att börja spela och fortsätta längre. Om spelarna i HuFF blir förebilder för barn, ungdomar och talanger så att de vill spela fotboll - då är HuFF en bra idé. Vi vill också spela så högt upp i seriesystemen som möjligt just eftersom det skapar ett större intresse bland barn och ungdomar om vi spelar högre upp i seriesystemen.

Så här inför kvalmatchen tänkte vi att det passar bra att summera lite vad idén om HuFF bygger på och vad vi faktiskt gjort åren 2011-2016. Om du läser vidare hela vägen kommer du nog att hålla med oss om att det som genomförts dessa år är rekord i insatser för fotbollen i Hudiksvall - utöver den bra grundverksamhet som görs i alla övriga föreningar. Ärligt talat har det varit mycket fokus på annat än vårt representationslag även om det är det ni läser mest om i tidningen/på webben.

Sedan 2011 har HuFF initierat och drivit en mängd insatser för fotbollens bästa. Vi kallar det gärna själva en närodlad uppåtsatsning för fotbollen som helhet i vårt närområde. En satsning på närodlade utbildnings-insatser för barn och unga. En satsning på närodlade talanger och ett närodlat representationslag. Det är HuFF!

Många kanske inte tänker på det, men de flesta som berörts av de satsningar och projekt som HuFF genomfört spelar inte i en HuFF-tröja. De flesta barn, unga och talanger som sett under en lång tid berörs av våra satsningar kommer inte ens att spela i en HuFF-tröja. Det är betydligt fler som kommer att spela i andra föreningars tröjor. 

Den klart största delen av de nya pengar vi lyckats få ihop har inte gått till vår A-lagsverksamhet utan till satsningar på bredden - på barn, ungdomar, talanger och ungdomsledare. Barn och unga som antingen inte ens spelar in någon förening (än) eller som spelar i någon samarbetsförening eller någon förening som inte formellt varit med i samarbetet. Det har till och med blivit så att föreningar utanför kommungränsen velat och fått vara med på många insatser.Vi har sagt ja så långt det går eftersom det är bra för fotbollen.

HuFF bygger på helhetstänk och utgår från dessa frågeställningar:

 • Vad är bäst för fotbollen i stort som sport i kommunen?
 • Vad är bäst för den enskilde knatten, talangen, spelaren?

HuFF bygger också på tron att utbildning och samarbete/samordning är den rätta vägen att få kvalitet i det vi gör inom fotbollen.

Det krävs helhetstänk för att kunna samarbeta, ibland sätta helheten före sig själv, sitt lag, sin förening. Inte alltid lätt. Men HuFF handlar inte om klubbfärgerna vitt och rött på samman sätt som ABK handlade om gult och svart. HuFF är inte ett nytt ABK. HuFF är en unik modell och HuFF är HuFF. Om det gick skulle HuFF egentligen spela i transparenta färger (:-) eller alla regnbågens färger. Det sitter inte i färgerna. Inte i svart och vitt, inte i gult och svart, inte i rött och vitt, inte i blått eller grönt heller. Men vi valde vitt och rött eftersom det är kommunfärgerna och ska symboliskt täcka in alla föreningar och alla fotbollsspelare i hela kommunen därmed. HuFF är hela kommunens gemensamma representationslag. Men som sagt det handlar inte om färgerna...

Det handlar om barnen, ungdomarna, talangerna och seniorspelarna som vill hålla på med sporten som så många älskar att både se och spela. Sporten som integrerar klart flest och bäst i Sverige. Det handlar om fotboll och att vi vill få så många barn, unga, talanger, seniorspelare som möjligt att börja och spela så länge som möjligt och så bra som möjligt - utifrån sina förutsättningar och vilja som individer.

Utan bra samarbete har var och en förening för sig svårt att lyckas hålla den kvalitet som krävs i utbildning. Alla, oavsett förutsättning ska få chansen att hålla på så länge de tycker att det är kul. För det krävs bra utbildade och motiverade ledare och bra kvalitet på utbildningen. På mindre orter måste man också tänka lite extra på de talanger som verkligen vill satsa extra på fotboll. De måste få chansen att utvecklas "trots" att de bor kvar och växer upp i en mindre ort. Vi håller inte på för att få fram en ny Brolin eller Zlatan i Hudiksvall - MEN vi ska samtidigt ge alla som vill satsa chansen att bli så bra som möjligt - utifrån sina förutsättningar. I våra ögon inkluderar det även en ny Brolin eller Zlatan som råkar växa upp i närområdet till Glada Hudik. Sedan spelar det mindre roll vilken färg talangen har på sin tröja i slutändan.

Lever vi då som vi lär? 

Vad har vi startat upp och genomfört under de första 5-6 åren med HuFF?

Först och främst så kan vi med gott samvete säga att laget som nu ska kvala till div. 1 är närodlat, ca 80-90 % består av närodlade spelare. Vi köper inte spelare från när och fjärran.

 

Exempel på aktiviteter, projekt, satsningar som HuFF initierat, finansierat och genomfört för att få fler att börja spela fotboll i kommunens alla fotbollsföreningar:

 • HuFF Fotbollsskola under tre års tid med sammanlagt 420 deltagare under de tre åren.
 • HuFF Fotbolls Fritids 2012-2013 med 315 (!) unika besök på kommunens alla fritids
 • Skolprojektet, där vi under sex år som HuFF funnits delat ut över 700 bollar till skolklasser årskurs 1-6 + förskoleklass. Mycket populärt bland barnen då HuFF-spelarna kommer ut med bollarna, de får ofta även skriva autografer och berätta om HuFF och vara bra förebilder.
 • Fotbollskul på Håsta och Björkberg där vi haft fri träning för de barn och ungdomar som bor på dessa områden under en vecka 2014, 2015 och 2016. En slags gratis fotbollsskola ute på plats på dessa bostadsområden.
 • HuFF Celtic Soccer Academy, där vi senaste åren försökt väcka ett ännu större intresse för fotboll och som enda svenska klubb inlett samarbete med Celtic FC. Ca 250 barn har än så länge berörts.
 • Gratis Spontanfotboll med HuFF på sommarlovet, 4-27 juli mellan 10-12. Totalt va 159 unika barn med (i snitt fem dagar var) och tillsammans gjorde de 1500 timmar fotboll med straffar, tricks, tävlingar, matcher tillsammans med HuFF-spelare. Mycket uppskattat!
 • NYHET! I skrivande stund fick vi även klart att HuFF kör gratis spontanfotboll även på Höstlovet! Samma koncept som på sommarlovet ungefär...

Exempel på aktiviteter, projekt, satsning som HuFF initierat, finansierat och genomfört för att utbilda barn, ungdomar och ledare:

 • Utbildningsprojektet, där vi tillsammans med Svenska Fotbollsakademin gjorde tema träningar för ledare och barn 8-12 år under de första 4 åren 2011-2014, sammanlagt 6-8 utbildningstillfällen per år, i snitt har drygt 30 ledare varit med varje gång och i snitt har c:a 110 st barn varit med varje gång. Totalt berördes ca 450 barn. Sista året på projektet var 2015 då genomförde vi tre st utbildningstillfällen för spelare och ledare med våra egna tränare. Alla ledare fick då ta del av HuFF Utbildningsplan som Henrik Åhnstrand informerade om och utbildade i.
 • HuFF Sommarakademier 2014-2016 där vi med våra A-lagsspelare och tränare Henrik Åhnstrand försökt att ta vår tidigare fotbollsskola till en mer utbildande nivå för åldern 10-14 år
 • HuFF Akademin 2012-2016 för 14 och 15-åringar från hela Hälsingland där vi utbildar de som tycker att fotboll är bland det roligaste som finns och känner att de vill ha något mer än vad som kan erbjudas i den egna föreningen. HuFF A-lags tränare och tränare på NIU gymnasiet finns bl.a. med i den förberedande träningen som har fokus på individuella färdigheter. De får träna en gång i veckan (året om) under ledning av våra bäst utbildare ledare och i en miljö med fler motiverade spelare. Mycket lyckad och populär Talangutveckling där över 120 talanger hittills deltagit!
 • SEF-certifiering, under 2014 så genomgick Hudiksvalls FF en SEF-certifiering som stora drag innebär att vi får betyg på hur bra vi tillsammans med våra samarbetsföreningar driver vår verksamhet. Under 2015 hade vi 745 poäng och bara de allsvenska klubbarna i Norrland, hade mer av Norrlandsklubbarna. Detta innebär också att ungdomslag 15-19 år från det här området får möjlighet att spela något som heter Ligacupen och få en bra spelmiljö.
 • NIU-gymnasiet, mellan 2012 fram till 2016 hade HuFF ett avtal med Hudiksvalls kommun om att ge stöd på olika sätt till NIU-gymnasiet. Det gällde från början att bistå med tränare men övergick 2014 till att marknadsföra gymnasiet och bistå med hjälp vid behov. Från sommaren 2016 finns ej avtalet kvar men HuFF bidrar fortfarande med stöd till NIU om det behövs.
 • Celtic FC samarbetet. Från 2015 har vi ett samarbete med Celtic FC vilket har inneburit att vi gör HuFF Celtic Sommarakademi under augusti då de kommer över med 5 akademi tränare som tillsammans med våra tränare genomför akademin. Vi ordnade också förra året ett träningsläger för NIU ungdomar födda 98 till Glasgow där de tränades av Celtics utbildare. På Celtics seminarium Coaches convention fick 5 ledare från samarbetsföreningarna chansen att utveckla sina färdigheter i mars månad 2016. Samarbetet med Celtic fortsätter.
 • HuFF-tränaren Henrik Åhnstrand som utöver a-laget är aktiv inom såväl HuFF-akademin som våra sommaraktiviteter med Celtic etc. har under det senaste året dessutom gått Uefa Pro Diploma vilket är en hög fotbollsutbildning som endast 12 personer i hela Sverige går. Kvalitet i utbildning har vi pratat om...

För oss som jobbar och har jobbat med HuFF modellen i snart sex års tid så är det inte konstigare än att vi har en tro på att samarbete och utbildning kan utveckla fotbollen i vårt område. Det viktigaste och mesta arbetet för varje enskild fotbollsspelare och fotbollsledare i kommunen görs naturligtvis i varje enskild samarbetsförening. Men kan HuFF aktiviteter bidra med ytterligare 10-20% så har vi en tro på att vi gör fotbollen ännu mer tillgänglig, rolig, intressant och totalt sett mer attraktiv. Det innebär att fler vill spela och hålla på med fotboll. Vi har gjort mycket, men känner fortfarande att vi kan göra många saker ännu bättre framåt och att vi har mer att göra.

Att vara med i HuFF-samarbetet innebär för oss inget annat än att man övergripande vill vara med och utveckla fotbollen framåt och att man har en tro på att HuFF-aktiviteterna tillsammans med övriga samarbetsföreningars aktiviteter bidrar till detta.

Vi tycker också att vi måste lyfta fram andra exempel som gett kommunen bra PR:

 • Framgångarna i Svenska Cupen med stor publik och TV-sända matcher mot såväl IFK Göteborg och Malmö FF. HuFF va den enda föreningen under div. 1 som två år i rad gick vidare i Svenska Cupen.
 • Film om HuFF i cupen. Förbundet va så nöjda med HuFF och Hudiksvall att man valde ut oss för att göra en film om Svenska Cupen, har du inte redan sett filmen så se där här. Snacka om bra PR för Glada Hudik och oss som brinner för fotbollen här!
 • Stå Upp För HuFF. Det fanns inga "riktiga" fotbollssupporters i Hudiksvall innan modiga Stå Upp För HuFF bildades skulle man kunna säga. Se filmen från deras storslagna TIFO i hemmapremiären mot Sandviken 2016 här.
 • HuFF-galorna med galet många kända och intressanta gäster som under åren intervjuats av vår egen Pär Johansson; Amelia Adamo, Lars Lagerbäck, Tomas Brolin, Patrik Sjöberg, Agneta Sjödin, Anders Limpar, Hasse Backe, Petter Hansson, Pamela Andersson för att nämna några. (Nästa gala planeras 18 nov.)

Tack för att du läst!

/HuFF - För Fotbollen bästa i Hudiksvall

PS. 

Vi vet alla att det blir allt svårare att få ideellt arbetande att ställa upp. Men så länge man jobbar för något man tror på går det att genomföra och förbättra mycket även med ideell arbetskraft. Nästan alla initiativ och projekt HuFF genomfört bygger på ideella krafter. Från ordförande, styrelse till sport och marknadskommitté. Vi vill inte tillbaka till ett fokus som handlar mer om vilka färger som är bäst i stan eller kommunen - vi vill göra stan och kommunen bättre (bredare bredd, vassare talang, högre elit) jämfört med andra städer och kommuner. Det gör vi tillsammans. Vill ditt företag stötta de bra satsningarna vi gör så är du välkommen att höra av dig. Det är tufft att finansiera allt och vi vill som sagt helst göra mer och bättre. 


Epost: Adressen Gömd

 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0702517314
E-post: This is a mailto link

Se all info