Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

huff hakar på i toppen efter Smedbakkens avgörande

Många av oss fick luta oss mot vår mittfältsgigant Filip Ededahls pappa Jimmys fina rapportering på appen Min fotboll för att följa matchen i Rågsved. Men man vill ju veta mer om den gastkramande bataljen i Rågsved. Och vem är bäst att vända sig till för det? Självklart Rågsveds stora mardröm – Andreas Smedbakken.

Vad är det med dig och Rågsved egentligen? Fyra mål (alla HuFFs mål) på två matcher!

-Ja jag vet inte! Skrattar Andreas innan han fortsätter.

-Men jag brukar ha sådana lag varje säsong. Östersund och Ytterhogdal har jag haft så mot också.

Andreas kan inte säga direkt vad det beror på att han lyckas så bra mot just Rågsved men konstaterar att alla mål varit på första touchen. Han konstaterar också att han bara gör mål mot topplag. Enligt hans beräkningar har han nämligen bara gjort mål mot topp 5 lag. Låt oss hoppas att den sviten fortsätter i de två toppmöten som återstår på säsongen!

Berätta om matchen!

– Ja… det var ingen av våra bättre matcher. Vi hade lite svårt i presspelet och svårt att få till något bollinnehav. Det blir en krigarmatch. Och sedan efter målet så blir det bara att försöka ”tighta” defensivt och hålla ut. Men det är tre poäng som gäller, och sedan kan det få se ut hur som helst!

Ja, det har varit några sådana matcher nu. Det brukar kunna vara avgörande i slutet.

– Ja, det är lite vibbar från 2020 där vi vann. Där var det många matcher vi kände att vi inte riktigt var med, men ändå klev av planen med en vinst.

Rågsved var dock inte ofarliga i matchen. Det blev också extra jobbigt av att HuFF ofta tappade boll i fel lägen, vilket gjorde att laget fick jobba hårt för att reparera misstagen. Men det är uppenbart att HuFF är ett lag med kämpar. Andreas beskriver en otrolig kämpainsats sista kvarten försvarsmässigt. Det bästa exemplet var ett jätteläge för Rågsved där Alexander Jonsson på ett Zlatan-likt sätt karatesparkar bort bollen på mållinjen över sig själv. Det hade man gärna sett rörligt på…

När Andreas ska berätta om målet skrattar han till. Han berättar att målvakten misslyckas med en rensning och skjuter Andreas i ryggen. Bollen studsar ut till Araya som får slänga sig för att få bollen mot det öppna målet från dålig vinkel.

– Bollen studsar mot mål och jag står med armarna i luften och börjar jubla. Men då tar bolljäveln i stolpen! Det rullar ut och jag får springa och glidtackla in bollen före backen.

Men man ska ju vara på rätt ställe också!

– Jo, men så är det. Men det är mycket tur också. Det var inget kontrollerat anfall om man säger så!

När vi når Andreas sitter han på bussen med laget på väg tillbaka till Hudiksvall. Han berättar han känner sig rejält sliten och att de ska stanna till i Uppsala där man ska fira med lite snabbmat.

Vad händer på bussen just nu? Måla en bild!

– Grabbarna brukar köra igång ”maffia” längst bak i bussen. Det är en slags manipulationslek som brukar kunna bli rätt högljutt!

Det skulle ta en egen artikel bara att förklara reglerna i ”maffia” men det är en lek där man genom manipulation, svek, och utröstningar ska bli sist kvar. Bäst brukar Araya och Yosef vara, även om Araya kör med en riskfull taktik där han ibland blir utröstad först. Andreas själv brukar dock mest odla sitt enorma fotbollsintresse med att läsa texter, tabeller och titta på highlights på telefonen. Det största intresset har han för fotbollen lite längre ner i divisionerna. Förutom hans kära Djurgården då.

Det märks att det är en uppsluppen stämning på bussen, och de inte lär ha tråkigt på vägen hem. Och varför skulle de efter att de har inkasserat en riktig kämparvinst mot toppkollegan Rågsved. 

Själva skulle de nog säga; en final avklarad, fem kvar.

HuFF – För Hälsingland – Mot framtiden

Skribent: Henrik Pettersson