Historia

Publikrekord:

3.219 åskådare – Match mot Derby från Linköping

Matcher och målskyttar:

• Mesta spelare i seriespel för HuFF: Pelle Lööf – 160 matcher.
  • Mesta målskytt i seriespel för HuFF: Pelle Lööf – 114 mål.
  • Mesta spelare i seriespel för ABK: Sven-Erik Humla – 21 säsonger, 48 mål på 460 matcher.
  • Mesta målskytt i seriespel för ABK: Göran Sundfors –   8 säsonger, 74 mål på 190 matcher.

Kända spelare och ledare:

• Lars Lagerbäck tränade Hudiksvalls ABK 1988-1989. Förbundskapten för Sverige, Nigeria, Island och Norge
  • Tomas Brolin stod i mål en match år 1998.
  • Fredrik Sundfors, framgångsrik (och ett tag landslagsaktuell) målvakt i GIF Sundsvall under 2000-talet.
  • Pär Johansson
  • Jonas Wallerstedt som blev den förste svensken i Ryska Premier League. Han var även landslagsspelare känd för sin målfarlighet med huvudet.

HuFF:are/ABK:are som fått Silverbollen under åren

(Hälsinglands bäste fotbollsspelare)

• 2020 Cihan Sener
  • 2021 Oscar Wallin

Historia

Hudiksvalls Förenade Fotboll bildades 2011 genom ett lokalt samarbete, medan föreningsnumret har anor betydligt längre tillbaka i tiden. Den 18 maj 1931 grundades Hudiksvalls Arbetares Bollklubb på Café Runan i kuststaden mellan Gävle och Sundsvall.

Ungdomarna som samlats på fiket arbetade på Håstaholmens sågverk, därav namnet. Ledningen på verket satte sig på tvären – för att stödja, eller åtminstone inte motarbeta den nya klubben behövde ”Arbetares” försvinna ur namnet. Knegargänget hade ju ordnat ett klubbmärke och ville åtminstone behålla initialerna, så efter fyra år ändrades namnet till Hudiksvalls Allmänna Bollklubb.

Identiteten fanns dock kvar.

ABK, som klubben allmänt kallades, ägnade sig även åt bland annat skidor och handboll men rönte störst framgångar i boxningsringen.

De egna pugilisterna vann gott om titlar, och man anordnade också galor hemma i Hudik där idrottshallen stod klar 1955. Intresset svajade dock kommande årtionden och boxningen lades ner 1989.

På fotbollssidan var ABK mer eller mindre motarbetat av olika föreningar som hade representanter i Idrottsplanstyrelsen, vilken inte var särskilt tillmötesgående när det gällde matchtider på den 1939 inviga Glysisvallen.

Mönstret kändes igen – exempelvis lät två föreningar inte ABK medarrangera Propagandaskidtävlingen i staden. Motiveringen var att stadsläkaren Lars Ulvhammar och tandläkaren David Diamant, som skänkt priserna, skulle kunna ta illa vid sig om ABK – som uppfattades som en politisk klubb – medverkade.

Framgångarna på fotbollsplanen ledde dock till att ABK släpptes in för att träna på Glysis.

1975 nådde ABK division 2 (dåtidens ”Superettan”) för första gången. Hemmamatchen i kvalet sågs av hela 3113 åskådare. ABK blev kvar på den nivån i fem år, en period som ses som klubbens glansdagar.

2010 blev den sista säsongen under detta anrika namn, och i slutomgångens 88:e minut fick epoken ett lyckligt slut, då Cristoffer ”Våfflan” Ericsons 2-2-mål mot Köping innebar säkrat kontrakt i Division 2 (som förstås numer är fjärde serienivån).

Inför 2011 inleddes så ett samarbete med åtta närliggande klubbar, vilket alltså mynnade ut i Hudiksvalls Förenade Fotboll.

HuFF blev under jungfrusäsongen tvåa efter Östersunds FK, en placering som man närmast prenumererade på under 2010-talet, men 2020 kunde HuFF äntligen ta hem sin Division 2-serie och kliva upp i Ettan Norra.

Under åren i Division 2 hade föreningen stundtals ett publikstöd som förr i tiden – det var många stora lag som höjde på ögonbrynen då Glysis Sparbanken Arenas läktare pryddes av fantastiska tifon skapade av supporterföreningen ”Stå upp för HuFF”.

Hudiksvalls FF är idag ett samarbete mellan, i bokstavsordning,  ABK, Bjuråkers GIF, BK Vismarå, Enångers IK, Forsa IF, Högs SK, Iggesunds IK, Näsvikens IK och Strands IF