Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Motståndarkollen – AIK

Kontrasterna måste vara stora för AIK när de går i mötet med HuFF. I söndags ett hett Stockholmsderby som slutade 2-2 inför 45000 åskådare och 4 dagar senare bortamatch i Hudiksvall. 

Visserligen har Hudiksvallsborna visat att det finns ett stort intresse för fotboll i stan och sittplatsbiljetterna är slutsålda och folkfesten är ett faktum, men några 45000 kan vi inte tävla mot.

AIK är en av Skandinaviens största klubbar och bildades 1891. Man har vunnit allsvenskan 12 gånger (senast 2018) och svenska cupen 8 gånger. Man har spelat i allsvenskan 94 säsonger (!). Laget har även ett av skandinaviens stötsta supporterskaror, och har även många fans över hela Sverige, vilket säkerligen kommer visa sig på onsdag.

Det närmar sig slutet på en mycket hektisk månad för AIK. Hammarbymatchen var den fjärde på 10 dagar, och man kommer spela 9 matcher under augusti. Det tuffa schemat har möjligen påverkat laget eftersom man endast lyckats vinna 2 matcher denna månad. Det går inte i en klubb som AIK. 19 augusti hade man fått nog och tränaren Bartosz Grzelak fick gå och AIK-ikonen Henok Goitom tog hans plats på bänken. I de 3 matcherna han har lett laget har man sviten 1-1-1. Under månaden har man även hunnit åka ut UEFA conference league.

Det är svårt att veta vilket lag AIK kommer ställa på plan mot HuFF med tanke på den hektiska månaden man har haft. Trots den något bristande formen så har man faktiskt fortfarande en liten chans på Lennart Johanssons pokal. Man är 8 poäng bakom ledande Häcken och det är 10 matcher kvar. Alla matcher i allsvenskan blir därmed viktig och redan till helgen är det match igen och den matchen har säkerligen större fokus än matchen mot HuFF.

Om vi leker med tanken att AIK ställer upp med ett ordinarie lag så är det inte lätt att peka ut enskilda spelare att hålla koll på. 

Det finns exempelvis profilen och gamla U21-EM hjälten John Guidetti. Sebastian Larsson, den store ledaren med såväl sammetsfötter och lungor som en maratonlöpare (och 133 landskamper). Sundsvallsbördige Celtic-ikonen Mikael Lustig (94 landskamper). Spelgeniet Nabil Bahoui som leder interna skytteligan tillsammans med vindsnabbe argentinaren Nicolas Stefanelli. Spelfördelaren Bilal Hussein och allsvenskans kanske bästa ytterback Erick Otieno. Jag tror vi stannar där…

Men det kanske är mer troligt att AIK passar på att lufta sina talanger lite i en sådan här match. Då kommer möjligen en spelare som 20-åriga Erik Ring spela, som gjort det bra i allsvenskan med 3 assist på 9 matcher (mestadels inhopp). 18-åriga Amar Ahmed Fatah har även han fått en del matchtid i allsvenskan i år och är möjligen det största talangen i allsvenskan just nu. Spelar han så kan faktiskt Hudiksvallspubliken vara den sista som ser Fatah spela i Sverige då det ryktas om att han i dagarna kommer säljas till Frankrike för ca 50 miljoner kr.

Det är också osäkert hur Goitom kommer ställa upp sitt manskap. Han har som sagt inte varit ansvarig så länge och har under dessa matcher alternerat mellan 4-4-2 och 4-2-3-1. Vi kan nog räkna mer ett offensivt inriktat AIK på onsdag som vill avgöra tidigt och kanske göra lite byten för att spara viktiga spelare. 

Förhoppningsvis kommer storpubliken på Glysis på onsdag belönas med att få se riktigt bra fotboll och några riktiga storstjärnor på plan. Vi ses på Glysis!