Årets roligaste bortaresa väntar i helgen

Det är lätt att stirra sig blind på uppkommande stormatch mot Hammarby i dessa tider. Men fokus är ändå på serien där vi fortfarande har en god chans till uppflyttning. På lördag väntar formstarka Gute och årets längsta bortaresa. Vi ville prata med materialansvarig Micke Ferm om förberedelserna inför helgens road-trip.

Micke har som bekant varit med länge runt Hudiksvalls FF. Vad säger han då om årets säsong hittills?

-Ja men det har väl varit både upp och ner. Här hemma har det varit mest upp förutom några plumpar där vi släppt till i slutet. Spelmässigt har vi definitivt tagit stora kliv. Men det är de här dipparna vi måste få bort. Och att göra mål på chanserna. Det såg man ju förra matchen. Den matchen äger vi ju i 70 minuter, men får inte in den.

Mycket tyder på att matchen mot Gute på lördag kommer bli en ännu tuffare uppgift än förra helgens bortamatch mot Österåker. Gotlänningarna kan faktiskt utnämnas till årets stora positiva överraskning i årets division 2 norra Svealand. Laget ligger på en fin 5:e plats i tabellen och kommer senast från en vinst mot Skiljebo. Hade det inte varit för en lite trevande start så hade man legat ännu högre i tabellen. Gute har faktiskt vunnit 7 av deras 10 senaste senaste matcher.

Det kanske därför var bra att de gästade Sparbanken Arena tidigt i våras, innan den fina formen. Hudiksvalls FF vann det mötet med 2-0 utan att imponera. Jesper Lindholm gjorde lite oförtjänt 1-0 i första halvlek och efter en något bättre insats i andra halvlek kunde Araya sätta 2-0 på övertid. Noterbart är att Visby då hade tre raka förluster med 0 gjorda mål. De har med andra ord gjort sen bra uppryckning efter det.

Bortamatchen mot Gute är en klassisk match under säsongen. Laget reser långt och övernattar även på ön. Ofta brukar det bli ett par viktiga teambuilding-dagar som spelare och ledare uppskattar. Man kan ju tro att Micke har extra mycket att göra inför en sådan resa, men icke.

-Det är i stort sett lika inför alla bortamatcher. Det spelar ingen roll hur lång resan är. Det är samma grejer som ska med iallafall. Det är faktiskt lättare för mig än en hemmamatch. På bortamatcher är allt packat sedan tidigare och sedan är det spelarna som bär till och från bussen och sedan från omklädningsrummet.

Som nämnts tidigare så står Micke numera över många bortaresor på grund av en krånglande rygg, så Bengt Hercules har hoppat in och hjälpt. Årets längsta bortamatch blir då naturlig att stå över i år. Men han har varit med på bortamatcher i många år, och gjort resan till Visby som han tycker att det är den roligaste.

Vad är det som är så roligt med just denna bortamatch?

-Ja men det är väl det här att det är först buss och sedan färja, så det blir lite annorlunda. Man sitter inte bara på samma säte i bussen hela resan och pratar med samma person.

Micke ska hämta upp mat på fredag som laget äter på vägen ner. Sedan åker bussen vid 9 på lördagen. Sedan äter de på vägen ner till färjan och åker direkt från färjan till matchen. Efter matchen brukar de äta ute i Visby. Det är sen matchstart (19:30), så det blir nog ingen lång sittning denna gång. Sedan hoppar man på färjan igen sent på söndagen och är hemma i Hudiksvall igen på eftermiddagen.

Det lär bli en lång helg, men också en helg med många skratt. Speciellt om matchen går som vi vill.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott