Edson Arantes do Nascimento – Pelé

Född 23 oktober 1940, är en brasiliansk före detta fotbollsspelare. Han spelade i Brasiliens landslag 1957–71 och bidrog starkt till att laget vann VM-guld 1958 och 1970. Efter fotbollskarriären har han bland annat varit fotbollsambassadör och brasiliansk idrottsminister.

Pelé anses allmänt som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna och är en av världens mest kända idrottsmän.

Hans främsta kännetecken var hans förmåga att göra mål. Enligt RSSSF statistik gjorde Pelé 767 mål på 831 officiella matcher under karriären, och 1284 mål på 1375 matcher (i genomsnitt 0,9338 mål per match) när träningsmatcher och några matcher för det brasilianska armélaget är inräknade.

I landslaget gjorde han 77 mål på 92 matcher. Sitt tusende mål gjorde Pelé i sin 909:e match år 1969 på straff för Santos FC. Hans mest framgångsrika år i fråga om målproduktion var 1959 då han sammanlagt gjorde 126 mål. Pelé var också mycket snabb och kunde enligt uppgift springa 100 meter med boll på 11 sekunder.

Pelé var emellertid mycket mer än en fruktad målskytt, han behärskade nästan alla fotbollens moment. Tekniken och spelförståelsen var enastående, han sköt bra med båda fötterna och var en utmärkt frisparksskytt och lysande passningsspelare. Trots att han inte var särskilt lång var han också en mycket bra huvudspelare. Någon enighet om vem som är den bästa fotbollsspelaren genom tiderna lär aldrig nås men de flesta experter är överens om att ingen annan spelare har varit så komplett som Pelé.

I Brasilien är det vanligt att personer får flera olika smeknamn, och för fotbollsspelare är det vanligt att dessa används som artistnamn och genomgående står på lagtröjan och i laguppställningar. Pelé gillade sitt förnamn Edson, som var taget från den amerikanska uppfinnaren och affärsmannen Thomas Edison, och hade gärna behållit det.

Hans far tog honom med till fotbollsmatcher där han beundrade Vasco Da Gamas fotbollsmålvakt Bilé. Bilé hade fått sitt namn efter en ramsa som lästes för honom av en klok gubbe eftersom han började tala sent.

Den unge Pelé berättade att han ville bli fotbollsmålvakt precis som ”Pilé”. I samband med det flyttade familjen och med en annan dialekt tyckte de andra barnen att han sa ”Pelé” och de började kalla honom det. Han visade tydligt att han inte uppskattade sitt smeknamn och menar att det är en av anledningarna till de andra barnen fortsatte att använda det.

Pelé debuterade som proffs 1956, debuterade för landslaget vid Copa Roca 1957 och slog igenom internationellt när han blott 17 år gammal gjorde stor succé i Världsmästerskapet i fotboll 1958 i SverigeBrasilien vann samtidigt sitt första VM-guld efter finalseger över Sverige med 5-2 i en match där Pelé gjorde 2 mål. Dessförinnan hade han gjort tre mål (och en målgivande passning) i semifinalen mot Frankrike och ett mål mot Wales i kvartsfinalen. Ironiskt nog var det nära att förbundskapten Feola inte ens tagit ut honom till VM-truppen. Han ansågs (liksom Garrincha) på gränsen, och kanske inte tillräckligt mogen i sitt spel.

Den lovande ynglingen blev snabbt en av sportens absolut största stjärnor och från början av 1960-talet ansågs han allmänt vara världens bäste fotbollsspelare. I stort sett alla Europas storklubbar ville nu köpa honom, men han förblev trots alla locktoner kvar i sitt Santos. År 1960 var det dock nära att Real Madrid, som då hade det kanske bästa klubblaget som någonsin funnits, hade köpt Pelé. Men då Santos fans protesterade högljutt och hela brasilianska folket var emot en försäljning rann det hela ut i sanden och nationalsymbolen Pelé förblev därefter Santos trogen ända till 1974.

I december år 2000, utsågs både Pelé och Diego Maradona av FIFA till Århundradets Fotbollsspelare. Ursprungligen var detta tänkt att avgöras i en internetomröstning, men då kontrollanter menade att Maradona möjligen gynnades av en sådan typ av omröstning gjordes förfarandet om. Man anade att fler ”internetvana”, de flesta unga, skulle ha sett Maradona spela, men inte Pelé, och därmed skulle rösta på den tidigare. FIFA utsåg sedan en kommitté: ”Family of Football”, medlemmar i FIFA, som skulle utse vinnaren. Man valde Pelé. Men då Maradona höll på att vinna internetomröstningen bestämdes det att de båda skulle utses till ”Århundradets fotbollsspelare”