Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

”El Pelusa” – Diego Armando Maradona

Diego Armando Maradona, född 30 oktober1960, död 25 november2020, var en argentinskfotbollsspelare och tränare. Maradona anses som en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna och av vissa som den allra bästa. När det internationella fotbollsförbundet Fifa anordnade en webbaserad omröstning år 2000 med världens fotbollsfans om vem som har varit 1900-talets bästa fotbollsspelare så blev Maradona placerad på förstaplatsen.

Diego Maradona föddes som det femte barnet av åtta barn i en fattig familj som bodde i Villa Fiorito, en kåkstad i utkanten av Buenos Aires. Familjen försörjdes av fadern som arbetade i en kemikaliefabrik.

Goyo Carrizo, en barndomsvän till Maradona, uppmuntrade honom att provspela på Argentino Juniors undomslag Los Cebollitas (de små lökarna på spanska). Det hade regnat mycket och såg ut att inte bli något provspel för lille Diego då fotbollsplanerna var oanvändbara på grund av regnet. Francisco Gregorio Cornejo som var tränare tränare i Los Cebollitas hade dock hör väldigt gott om den lilla killen som skulle provspela så de åkte till en park i Buenos Aires för att genomföra provspelningen.

När Francis, som tränaren kallades, såg honom spela kunde han inte tro att lille Diego endast var nio år gammal. Speciellt med tanke på att han spelade mot barn som var uppemot fyra år äldre än Diego.

Han blev inskriven, trots att lägsta officiella åldern för registrerade spelare var fjorton år. Just på grund av sin unga ålder skyddades han från allt för mycket speltid på matcherna, men när han väl kom in förändrade han matchbilden varje gång. Ingen som såg honom spela trodde riktigt på det de såg. En otrolig liten spelare som lekte sig fram mot fyra år äldre killar.

El Pelusa började göra sig ett sådant namn att tränaren ibland skrev in honom under ett annat efternamn i matchtruppen, Montanya, för att motståndarna inte skulle veta att han var tillgänglig för spel.

Storlaget River Plate försökte gång på gång värva den unge Diego, men hans far lät sig inte lockas och svarade alltid med ett ”Diego mår bra där han är, han stannar i Argentino Juniuors.”

Professionella karriären

Tio dagar innan han fyllde sexton år gjorde Maradona debut för Argentino Juniors A-lag. Den yngsta debutanten någonsin i den argentinska högstaligan. I sin debutmatch bar han tröjnummer sexton, en match där det inte tog många minuter innan han gjorde avtryck.

Mittfältaren Juan Diego Cabrera i motståndarlaget mindes Maradonas debutmatch; ”Jag sprang mot den högra sidan av planen för att pressa honom, men han gav mig inte en chans. Han gjorde tunnel på mig och när jag hann vända mig om var han redan långt från mig.”

Maradona gjorde sitt första ligamål en dryg månad senare, två veckor efter att han fyllt sexton år.

”El loco” Gatti, målvakten i storlaget Boca Juniors hånade Maradona inför en match dem emellan. I en intervju innan matchen berättade Gatti om vad han tyckte om Maradona. ”Han är ingen stor sak. En tjockis uppfunnen av media” var hans polemiska kommentar. Hur svarade Maradona på det? Den matchen gjorde han fyra mål på Gatti. De blev därefter mycket goda vänner.

Nära VM 1978

När VM 1978 skulle gå i Argentina var Maradona, trots sin unga ålder (sjutton år) högaktuell. Han hade redan hunnit spela fyra landskamper för det argentinska A-landslaget. Debuten gjorde han i en vänskapsmatch mot Ungern, endast sexton år gammal. När sluttruppen som skulle spela VM presenterades fanns dock Maradona inte med. Något som skapade ramaskri i Argentina, men landslagscoachen Menotti försvarade sitt beslut med; ”Han kan gå en storartad framtid tillmötes, men hur det kommer att bli beror på hur hårt han är beredd att jobba och vilka råd han får av sin närmsta omgivning. Att vara stjärna redan i så pass ung ålder innebär en börda och risk han ännu inte är redo att ta på sig.”

Han tog dock en plats i ungdoms VM 1979 där han blev både världsmästare med sitt Argentina och vald till turneringens bäste spelare.

Maradona och Messi är för övrigt de enda spelarna som hittills fått utmärkelsen ”Golden ball” både i ett ungdoms-VM och senior-VM.

Boca Juniors

Efter fem säsonger, 167 matcher och 115 mål i Argentino Juniors mellan åren 1976 och 1981 tog han steget till den argentinska storklubben Boca Juniors. En trevlig anekdot är att Boca Juniors blå/gula färger är tagna efter den svenska flaggan. När man bildade laget stod man i hamnen och bestämde att man skulle ta det lands flagga i det fartyg som först äntrade hamnen. Tur att då att det inte var t ex ett danskt fartyg då rött och vitt är River Plates färger, deras, av Bocafansen, inte så älskade ärkerivaler.

Den 20 februari 1981 skrev Maradona på för Boca Juniors. Två veckor senare debuterade han mot Talleres de Córdoba och gjorde två av lagets mål i deras 4-1 seger. Några månader senare spelade han sin första argentiska Superclásico. Där gjorde Maradona ett uppmärksammat mål där han lekte sig förbi den argentiske landlagsbacken Alberto Tarantini för att sedan lekfullt runda landslagsmålvakten Fillol och få Boca´s arena La Bombonera att explodera av lycka. 3-0 skrevs slutresultatet till.

Barcelona

Efter endast en säsong i Boca Juniors blev Maradona köpt av FC Barcelona för den då hisnande summan av 7,6 miljoner US Dollar. Där vann han den spanska cupen ”Copa del rey” och blev den förste Barcelonaspelaren att få stående ovationer av motståndarfansen på Santiago Bernabeu där han gjorde ett lekfullt konstmål på Real Madrid. I Barcelonas tröja gjorde Maradona 38 mål på 58 matcher.

Napoli

Maradona blev i mitten på 80-talet fotbollens obestridde megastjärna. År 1984 hade italienska SSC Napoli betalat en ny rekordsumma för honom, 10,48 miljoner US Dollar. Vid presentationen välkomnades han av sjuttiofemtusen fanatiska fans på läktarna.

 SSC Napoli, som aldrig tidigare vunnit en stor titel, vann med Maradona ligan 2 gånger, italienska cupen 1 gång och Uefacupen 1 gång. Enormt stort i Italien då inget lag från södra delarna av landet någonsin vunnit en ligatitel innan Maradona anlände.

Internationell karriär

Maradonas främsta merit som vuxen var hans VM-guld med Argentina i VM 1986 där han blev utnämnd till turneringens bästa spelare. Under sin landslagskarriär spelade han i fyra VM-slutspel 1982 (Spanien, 1986 (Mexiko), 1990 (Italien) och 1994 (USA), 91 landskamper och gjorde 34 mål.

I VM i Mexiko gjorde han ett av de vackraste VM-målen någonsin i en match mot England. I samma match gjorde även ett mål med handen, något han erkände som ett busstreck som dömdes som mål, det var bara att fira med tanke på att England endast fyra år tidigare varit i krig mot hans Argentina.

Maradonas spelstil kännetecknades av en otrolig teknik och spelförståelse. Han var bara 1,66 m lång och med sin låga tyngdpunkt kunde han dribbla förbi spelare med bollen klistrad vid fötterna. Han var också känd för sin karisma och sin förmåga att höja sina medspelares prestationer.

Efter den aktiva karriären blev han fotbollstränare. Han ledde bland annat Argentinas herrlandslag i VM 2010.

Maradona avled i november 2020 efter en längre tids hälsoproblem. Efter hans död beslutade Argentinas president om att landet skulle ha tre dagars landssorg. Napolis hemmaarena bytte namn från San Paolo-stadion till Diego Armando Maradona-stadion efter hans död