Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

En diamant som ännu skiner för Hälsingland

Om glädjen var hög i Gefle efter lördagens vinst och uppflyttning till superettan, så var det i enlighet med idrottens grymma lagar desto tyngre för motståndarna Umeå och de tidigare HuFF:arna Amaro Bahtijar och Lucas Bergqvist. Vi talade med Amaro om året i Umeå, men främst var vi nyfikna på hans relation till HuFF, och så klart hur han ser på HuFFs framtid.

Trots förlusten så ser det ändå ganska bra ut för Umeå. Det är 5 poäng och 15 plusmål mål ned till negativ kvalplats med 6 poäng kvar att spela om. När Amaro berättar om Umeås säsong så kan man sammanfatta den med djupa dalar och höga toppar. De fick en riktig bra start på säsongen, men att det sedan kom en dipp, för att på senare tid sett bättre ut igen.

För egen del så har han haft en annan roll i Umeå än den han hade i HuFF. Förra säsongen hade han en viktig roll som en ganska fri spelfördelare, medan han i Umeå inte haft samma bärande roll. Men då ser också trupperna väldigt olika ut, då han i Umeå konkurrerar med betydligt mer meriterade lagkamrater.

Amaro har som bekant en annan HuFF fostrad spelare som lagkamrat i Lucas Bergqvist som han menar har gjort det bra under säsongen. Han har fått spela i stort sett varje match och har utvecklats jättemycket under året.

– Men Lucas har länge varit en mycket bra spelare, och det här förväntar jag mig av Lucas. Kravbilden är hög på honom på grund av att han själv har satt den där.

Amaro berättar att han följer Huff så mycket han kan och har sett matcher så fort han fått möjlighet. Han säger att han pratar ofta med främst “Arre” (Araya Zerai) och Hamse och försöker stötta så gott han kan inför i stort sett varje match.

– Jag håller koll, och jag vill ju att det ska gå bra. HuFF ligger ju nära hjärtat för mig.

Han berättar också att han känner Yosef (Aksoy) och är imponerad av hur han lyckats anpassa sig så bra till sin nya klubb. Amaro menar att det inte finns så många klubbar för spelare som går från Sundsvalls organisation och att HuFF då blir ett bra alternativ.

Där måste väl en spelare som du vara viktig också? Du visar att man kan gå igenom HuFF, utvecklas, och sedan gå till en klubb högre upp?

– Ja… Men jag tror också att det har med HuFF att göra. I hur de arbetar. Ledarna är så engagerade och allt är seriöst. Det är sportgruppen som gjort att jag känt mig så hemma i HuFF. Minsta lilla grej kunde man prata med sportgruppen om så hjälpte de till.

Amaro hade mest kontakt med Martin Olofsson i sportgruppen som han berömmer mycket, men betonar att de andra också hjälpt mycket.

– Hela sportgruppen gör ett otroligt arbete. Och blir man behandlad på ett bra sätt, då vill man ju ge tillbaka och visa uppskattning på något sätt iallafall.

När du tänker tillbaka på förra året, vad tänker du då?

– Mycket glädje faktiskt. Samtidigt som det var en tuff säsong så känns det som vi gjorde allt vi kunde för att hålla oss kvar i ettan, men det räckte inte till.

Amaro tar upp matchen mot Hammarby som en höjdpunkt och säger att han aldrig varit med om att spela ut ett lag på bra allsvensk nivå. Han menar att det är en match som han aldrig kommer glömma, och att de fortfarande pratar om den matchen med varandra.

De gjorde det ju bra mot AIK i år också.

– Ja, exakt. Och det gör man genom att man har en attraktiv fotboll. Det är en väldigt professionell nivå på HuFF tycker jag, där håller man en hög nivå. Jag ser klubben som en division ett klubb. HuFF ska ju vara i division ett, så stark är sportgruppen och allt runtomkring. 

Amaro gör samma analys av framtiden som många andra som följer HuFF, och menar att om laget får vara intakt så är något stort på gång. Speciellt om man kunde spetsa truppen med någon lite mer erfaren spelare.

Amaro kan sin fotboll, så hoppas han har rätt även i detta. Vad som än händer kan vi dock vara säkra på att vi kommer ha ett fan i Umeå som kommer göra sitt yttersta för att hjälpa grabbarna till framgång!

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott