Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

En lärorik säsong närmar sig slutet för Johan

En av säsongens svåraste uppgifter väntar på söndag då serietvåan Enskede står för motståndet i årets sista bortamatch. Vi ringde upp stortalangen Johan Olsson för att bland annat prata lite om säsongen som varit och om den utveckling han haft.

Johan berättar att han är på väg hem från en tränarutbildning i Gävle när vi får tag på honom. Lite udda att gå en tränarkurs som 20-åring kanske så vad är tanken bakom det?

-Det är kul! Det hade man kan ske inte trott innan men det är det när man kom in i det. Så är det ju nyttigt också. Få ett annat perspektiv. Och så får man en certifiering som är viktig framöver om man vill ha en tränarkarriär.

Johan Olsson är talangen som gjort resan som många fotbollsspelande barn och unga i Hudiksvall drömmer om. Att ta sig igenom Strands ungdomslag och ta en plats i Hudiksvalls FF. Trots att han är ung och gör sitt första år i klubben har han ändå fått en del speltid. Tio matcher har det blivit i serien och cupen under året. Detta trots att han haft en del sjukdom under hösten. På de matcherna har han gjort tre mål, vilket är ett bra snitt för en mittfältare. Det är fler mål än han gjorde både 2021 och 2022 i Strand, så han har haft en fin utveckling under året.

Johan har spelat de två senaste matcherna. I förra helgens målkalas mot Franke tycker han att det fanns både bra och dåliga saker att ta med sig.

-Jag tycker vi skapar rätt så mycket och gör fyra mål och har smak på mer. Det är ju annars något vi inte har gjort så bra som vi har velat ett tag. Så det var ju bra. Men så brister vi i försvarsspelet och släpper in fyra mål mot en motståndare som vi inte borde. Så det är två tappade poäng.

Du har fått spela mycket här på slutet. Vad tänker du om det?

-Ja det är jättekul. Vi har ju haft ett lite skadedrabbat lag så jag har hoppats på att få spela. Jag hade gärna spelat mer, men jag har haft en långdragen förkylning under hösten. Annars hade jag kunnat spela i matcherna mot Viggbyholm och Arlanda också. Och hela matchen mot Kvarnsveden. Så kul, men jag hade gärna spelat mer och varit mer frisk när jag spelat.

Det har gått bra när du spelat. Det håller du väl med om?

-Det har gått hyfsat. Men jag är alltid kritisk mot mig själv. Men det är kul att få spela och bra för ens utveckling.

Johan fortsätter med att det varit ett mycket utvecklande år att få spela och träna i denna miljö och med detta gäng. Han tycker också att han hänger med på den här nivån och gillar kraven som ställs.

Med i bilen upp från tränarutbildningen i Gävle är också Strandspelarna Hugo Razdan och Theo Lerstrand och Johan berättar att han har bra koll på sitt förra lag. Han tycker a-laget gjort det bra under året och hade det inte varit för en liten dipp under säsongen så hade det kunnat blivit avancemang. På frågan om det finns några spännande spelare i Strand som kan vara aktuell för Hudiksvalls FF så vill han inte säga några namn men menar att det finns några favoriter.

Tuff match på söndag då serietvåan Enskede kommer på besök. Ett lag Johan har respekt för.

-Det är ett duktigt fotbollslag. Man ligger inte tvåa i den här serien om man inte är bra, så är det. Jag hoppas det kan bli lite som matchbilden senast vi möttes, men att vi lyckas straffa dem lite bättre. Vi förlorade ju den matchen med 1-2 trots att vi förde matchen. Men vi fick inte in bollen.

Lite bättre effektivitet skulle kunna sätta press på säkert redan nervösa Enskede. Det får gärna vara Hudiksonen Johan Olsson som förbättrar sitt målsnitt.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott