Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Försvarsklippan Pärlenskog om den täta defensiven

Man kan lugnt säga att det är ett formstarkt Hudiksvalls FF som rullar in i Borlänge på lördag. Faktum är att laget inte bara vunnit fem av de senaste sex matcherna, man har även hållit nollan i dessa fem matcher. 0.75 insläppta mål per match är minst av alla i serien. Hur kommer det sig att defensiven är så bra? Vi kontaktade försvarsgeneralen Ludvig Pärlenskog för svar.

Men vi vill ju också höra om Ludvigs tankar om föregående helg, målfesten mot Viggbyholm. Lite oväntat så menar Ludvig att det finns mer att hämta.

-Vi gör en relativt bra match tycker jag. Vi gör det vi ska göra. Men sen tycker jag också att det finns saker att utveckla.

Det är väl ett bra tecken antar jag att tycker man gjort ”en relativt bra match” när man vinner med 5-0?

-Man får aldrig vara helt nöjd, det finna alltid saker att fila på! Men man ska väl inte klaga allt för mycket heller. 5-0 är ju… stabilt.

Om man ska gå in på försvarsspelet då. Minst insläppta mål av alla. Går det att förklara vad det är som ni gör så bra i försvarsspelet?

-Nja. Det är svårt att sätta fingret på en sak. Men vi hade en säsong förra året där vi började sätta hur vi ville spela. Och det är något som vi kunnat bygga vidare på i år.

”Ludde” lägger även till att hela laget har ett bra fokus på försvarsspelet. Det är inte bara en backlinje som försvarar, utan hela laget. Det är något de fått till ännu bättre i år, att laget försvarar som en enhet.

-Sedan så klart så har vi i backlinjen utvecklat relationer med varandra. Vi vet vad vi har för styrkor och svagheter och att vi kan täcka upp för varandra. Mycket har med det att göra också tror jag.

Och du och din mittbackspartner Roni har fått till ett bra samarbete?

-Ja det måste man säga. Vi har en bra bild av hur vi vill spela och framförallt har vi börjat lära känna varandra på riktigt. Både som människor och som spelare. Det gör det lättare att prestera tillsammans.

På påståendet att även om Ludvig gjorde en bra säsong även förra säsongen så har hans prestationer varit ännu bättre i år, så nöjer sig Ludvig med att konstatera att han är nöjd med sin säsong hittills. Något som hjälpt hans utvecklig är just det som han nämnde ovan, att laget nu är bekväma med grundspelet som de drillade föregående säsong. Det gör att de nu kan lyfta blicken lite och dels arbeta med lite ”finlir” i lagets försvarsspel och dels kan spelarna själva utveckla deras spetsegenskaper lite mer.

Ludvig har inte satt sig in speciellt mycket i lördagens motståndare Kvarnsveden, utan vet egentligen bara det som de lärde sig från förra årets matcher lagen emellan. Han håller med i påståendet att detta är en sån där obehaglig match som ska vinnas.

-Ja men varenda match blir viktig i år. Oavsett vem vi möter eller var vi möter dem. Det är oerhört viktigt att vi är påkopplade och går ut som till vilken match som helst och gör det vi ska göra.

Det var ju inte en dålig säsongsinledning. Men det fanns rum för förbättring. Efter förra matchen frågade den här skribenten om det är nu det vänt. Ludvig håller med, men menar också att de mötte många tuffa lag i början.

-Men håller helt med där. Det har inte varit dåligt. Men det fanns mer att hämta. Och tittar man så ser man ju att vi fortfarande bara har en förlust. Och så hade vi ju några matcher vi skulle vunnit där. Men nu känns det som vi kommit in i det och fått lite momentum, och det tror jag kan vara viktigt.

Vi får se om momentumet fortsätter på lördag och om ytterligare en nolla kan läggas till den växande högen av nollor.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott