Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Från kostym till blåställ – Bollnässonen Ville Söderlund

Vi fortsätter lära känna vårt kära Hudiksvalls FF lite bättre. Denna gång är det ytterligare en av de nya inför säsongen, kantspringaren Ville Söderlund. Vi talar en del Bollnäs, hans debutsäsong i Hudiksvalls FF, och hans bästa förmågor som fotbollsspelare. Men kanske viktigaste av allt; hans status som lugn, välklädd, svärmorsdröm.

Det framgår ganska klart att det mesta snurrar runt fotboll i Villes tillvaro. Trots att det är en ledig period just nu så har han svårt att hålla sig från fotbollsplanen. Det kan handla om egen träning på planen, med Ludde i Bollnäs, eller med ett kompisgäng. Men han har uppenbarligen svårt att hålla sig från det gröna fältet.

– Vi ska ju köra igång lite igen med laget snart, och då vill man få lite fotbollsträning i kroppen så det inte blir sån omställning.

Ville är uppväxt i Bollnäs och det är där han spelat fram till han inför säsongen kom till HuFF. Han beskriver en bra fotbollsfostran i Bollnäs organisation och menar att det är lite synd att de föll på målsnöret i år och inte lyckades ta sig upp till division 2. Ville säger att det aldrig funnits någon större ekonomi i Bollnäs, men att man alltid varit duktig på ungdomssidan och haft många barn och ungdomslag. Han passar även på att hylla sin ungdomstränare Anders Lundin och säger att hans ord fortfarande sitter fastsvetsade i hans huvud.

Som 99% av alla Bollnäsbor så har också Ville ett stort bandyintresse. Han var också på plats på den första hemmamatchen i den nya arenan. Ville var förresten också en lovande bandyspelare, men valde att satsa på fotbollen i de tidiga tonåren, något han har gemensamt med flera lagkamrater.

– Ja, Smedbakken var ju riktigt, riktigt, bra på bandy. Och både Alex och Sebastian Jonsson var väl med i något landslag tror jag!

Men hur kom han då till Hudiksvalls FF?

Första gången han kom i kontakt med Hudiksvalls FF var ungefär vid samma tid han slutade med bandyn, och då var det genom HuFF akademin (nuvarande HuFF Holmen akademin). Han och några till från Bollnäs åkte och tränade med akademin varje vecka. Ofta åkte han med Alex och Sebastian och deras pappa, tränarprofilen Magnus Jonsson.

– Det var ju grymt bra! Vi kunde träna i Iggesundshallen och på Glysis och hade utbildade tränare. Mycket fokus på teknik och på olika fokusområden. Det var verkligen bra uppbyggt.

För ett par år sedan var Ville tillbaka i Hudiksvall på provträning för Hudiksvalls FF. Det blev inget då, men inför denna säsong så gick det bättre och då högg sportchef Micke Flaaten snabbt.

Ville hade en tuff start på säsongen efter att ha ådragit sig en skada i baksidan på försäsongen. Men tack vare en specialist i Stockholm, lagets skickliga fysio Lina, samt ett starkt pannben, så blev han skadefri och formen kunde bli bättre och bättre. Ville säger att han var nöjd med formen när sommaruppehållet kom, men tycker att formen gick ner något under hösten.

– Men jag är ändå nöjd med säsongen. Jag har utvecklats och tagit stora steg. Det är ändå första säsongen, och första gången borta från Bollnäs.

I den feedback han fått från tränarstaben så är det just hans vilja, mentala styrka, och inställning till fotbollen som lyfts fram. Han har också fått beröm för sin förmåga att ta till sig instruktioner.

– Det kanske är därför jag fått spela på lite olika positioner. Men jag föredrar ju definitivt ytterback. Jag tycker inte jag kommer riktigt till rätta i de andra positionerna.

Det går ju inte att avsluta samtalet utan att ge Ville tillfälle att bemöta de kommentarer som Araya Zerai hade om honom när han sammanfattade vem som var vem i laget. Ville nämndes nog mest av alla med tre fina titlar; lagets klädsnobb, lagets lugnaste, och kanske framförallt; lagets svärmorsdröm.

Det sistnämnda är det faktiskt inte första gången han får höra, berättar Ville. När han slutade gymnasiet fick han samma utnämning från sin klass. När det gäller klädsnobb så säger Ville att han gillar att klä sig snyggt, och att det är många i laget som har samma intresse. Han vill även gärna ge en komplimang tillbaka till Araya på detta område. Lagets lugnaste är möjligen det utlåtande han känner igen sig minst i. Där anser han Ruben är ohotad etta.

Vi börjar närma oss slutet av ett långt samtal kantat av många skratt. Och nog känner man Ville lite bättre nu. Förutom skratten så är det dock en annan (motsatt) sida som man slås av när man pratar med honom, hans seriösa inställning till fotbollen. Det är därför talande att anledningen till att vi måste runda av samtalet är för att Ville ska iväg till fotbollsplanen för lite egen träning.

Korta fakta Ville Söderlund:

Familj: Mamma, pappa, lillebror.

Ingen partner??? Trots att du är välklädd, lugn, och svärmorsdröm? (skratt) Ingen partner! Svärmorsdrömmen är singel!

Fotbollsförebild: Didier Drogba. Jag började följa Chelsea tidigt. Kommer ihåg en champions league final som han avgjorde och gav oss det efterlängtade guldet. Var som bäst i de stora matcherna. Och vid sidan av fotbollen… Han stoppade ju ett krig vid sidan!

Favoritlag: Se ovan. Från jag var 7 år.

Förebild utanför fotbollen: Det får bli mina föräldrar, Malén och Peter. Det är ju de som skapat svärmorsdrömmen! (skratt)

Jobb: Coop. HuFF hjälpte till att ordna. Även Pelle Hedlund och Ededal jobbar där.

Mål med fotbollen: Bli så bra som möjligt. Jag tar det kortsiktigt. Skulle vara kul att spela gruppspel i svenska cupen, eller att ta upp Hudiksvalls FF till ettan.

Intressen: Det mesta går ju ut på fotboll. Så är det bara… Men har väl lite andra saker för mig. Förut läste jag mycket. Sen blir det ju lite padel och golf. Och jag brukar åka långfärdsskridskor på vintern.

Det bästa med staden Hudiksvall: Oj! Mycket trevligt folk! Man träffar ju mycket folk runt Hudiksvalls FF och man märker att det är många som hjälps åt för att lyfta den här klubben. Stor eloge till dem!

Text: Henrik Pettersson