Gotländskt besök på Sparbanken Arena

Två matcher samma vecka, det är vad som gäller denna veckan. Det var en del hängande huvuden efter måndagens bortamatch i Sandviken, men redan på lördag finns chans till uppryckning då vi får långväga gäster från Gotland på besök. Vi ringde upp tränare Kalle Ersjons för att få hans tankar inför matchen.

Men vi börjar som vanligt med en genomgång av föregående match. Kalles analys är att det blev en lite annorlunda match där spelet från båda lagen blev ganska oorganiserat. Det blev istället många långa bollar, kamp och duellspel. Varför det blev så beror mycket på ett bra Sandviken.

-De gör det bra i sitt förvar. Det finns inga uppenbara ytor där vi får tid. De är duktiga på att stjäla det från oss.

Kanske inga jämförelser i övrigt kanske, men Kalle menar att Sandviken spelar lite som det svenska landslaget. De ligger i ett disciplinerat 4-4-2 där man försöker begränsa ytorna för motståndaren.

-Däremot om man lyckas flytta ett sådant lag och skapa hål nånstans, då blir det svårt att täcka hela planen. Men de var skickliga på att stänga för oss, samtidigt som vi inte var skickliga nog i varken vårt beslutsfattande eller vårt tekniska utförande. Det gjorde att vi inte kunde bedriva den kontrollerade speluppbyggnaden som vi vill och vet att vi är duktiga på.

Det var som sagt en ganska speciell match, och Kalle menar att det kanske inte är en match som de sätter sig ner och analyserar djupare på video efteråt, utan de talar med laget om några punkter bara. Men med förra matchen i färskt minne så kommer säkerligen dessa lärdomar finnas med inför helgens match mot FC Gute.

– Nu får vi chansen att göra saker bättre direkt efter. Det är det som är roligt när man är inne i säsong, att det kommer nya utmaningar hela tiden, och chansen att revanschera sig i moment där vi tycker vi kan göra det bättre.

Inför matchen har de tittat på tidigare möten med FC Gute och deras tidigare matcher under denna säsong. Men även om laget har dragit lärdomar från tidigare matcher så är det viktigaste ändå att spela det spel de är bäst på.

-Vi gör ingen skillnad i vårt spel och anpassar inte något efter motståndarna. Utan vi kommer spela vårt spel och göra det så bra vi kan. Det är vårt fokus.

Eftersom det var match i måndags så var den första träningen där laget är samlat först under onsdagen. Det är även träning på torsdagen och det är nu spelarna börjar tävla om en startplats.

Det är inte bara löpvägar och kvadraten på träningarna. Kalle berättar också att de jobbar mycket med andra värden i gruppen. Tanken är att de ska ska ha en miljö där de njuter av andra saker också, inte bara vinster.

– Vi har mål att uppfylla varje träning och varje match när det kommer till beteende och sätt att vara gentemot varandra och sådana saker. Det fokuserar vi på och det tror vi kommer leda till tre poäng i det långa loppet.

På skadefronten ser det fortsatt bra ut, även om Sebastian Bergman skadade axeln mot Sandviken och fick kliva av. En positiv nyhet är att Ville Söderlund är tillbaka i träning med sina lagkompisar igen.

Kalle ser ändå positivt på säsongen hittills. Han menar att både Österåker och Sandviken är två topplag och att resultaten inte är något laget behöver stressa upp sig över.

– Fokus ligger på det vi ska göra. Och så länge vi gör det så är jag övertygad om att poängen kommer att trilla in om vi gör det så bra vi kan.

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott