Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

Hej Aktivitet – Ett prisat initiativ

”Hej Aktivitet” är en satsning som motverkar utanförskap och segregering och bidrar samtidigt till att barn och unga får möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Hej Aktivitet är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och olika föreningar där Strands IF fungerar som spindeln i nätet. De genomför flera aktiviteter såsom, Fridance, Aktivitetsklubben, Fotbollsfredag, Fritidsbanken samt Gå-Fotboll 55+.

Idén och engagemanget från människor knutna till Hej Aktivitet har nu även blivit prisat på den stora Hylla Hudik-galan där priset de vann ”Initiativ Hudiksvall” tilldelas ett företag, förening, organisation eller person som tagit ett initiativ som har bidragit med något positivt för människorna i och runt Hudiksvall.

Vi har varit i kontakt med grundaren Patrik Hedman som ska berätta lite närmare och detta fantastiska initiativ.

Hur länge har ni verkat och hur föddes idén till ”Hej Aktivitet”?

Vår första verksamhet Aktivitetsklubben öppnade i slutet på januari 2020, strax innan pandemin slog till.

Som ungdomsledare inom bland annat fotboll och gymnastik och som förälder till barn i låg- och mellanstadieåldern reflekterade jag över att alltför många barn, av olika anledningar, aldrig eller för sent kommer in i föreningslivet. Dessutom kom kontinuerligt alarmerande forskning om barns stillasittande skärmtid samt en utbredd hälsoklyfta i samhället.

I Sverige är föreningslivet en otroligt stark kraft som berikar på individ-, grupp- och samhällsnivå, men tyvärr så rör du dig mindre beroende på var du bor, vilka dina föräldrar är, kön mm. Det ville jag göra något åt.

Katalysatorn till Hej Aktivitet! blev, efter en omfattande ansökningsprocess, ett beviljat treårigt projektstöd från Arvsfonden. Parallellt med detta fick vi av Hudiksvalls kommun beviljad finansiering för Nattfotboll (Fotbollsfredag) och dessutom skrevs ett IOP-avtal för att Hej Aktivitet! (som är en del av Strands IF) skulle förvalta och utveckla dåvarande Hudiksvalls sportbibliotek som idag heter, och ingår i, Fritidsbanken.

Med flera verksamheter i portföljen landade vi i paraplynamnet Hej Aktivitet! var under vi idag har 7 st (snart 9 st) olika verksamheter i kommunen. Alla dessa syftar till att erbjuda människor (främst barn och unga men även äldre inom Gåfotbollen) meningsfulla och kostnadsfria fritidsaktiviteter, vilket vi är övertygade om att det gör Hudiksvall och kommunen till en ännu bättre plats att leva och verka på.

Varför? Våra verksamheter gynnar deltagarnas psykiska och fysiska hälsa, förebygger kriminalitet och dessutom har vi många unga ledare som får sitt första extrajobb hos oss. En utmärkt ledarskapsskola för framtiden!

Flera spelare i HUFF, Team Hudik och Strands IF jobbar hos oss och varje månad får ca 15 st lön/arvode för sitt arbete.

Ni har många och starka ambassadörer som talar sig varma om ”Hej Aktivitet”. Suzanne Reuter har även suttit i TV studio där hon, utan att tveka, berättade vad hon skulle lägga pengarna på ifall hon hittade nittio miljoner kronor; Hej Aktivitet. Vilka tror ni några av anledningarna är till att fler och fler människor väljer att stötta och uppmärksamma verksamheten?

Vi gör saker med hjärtat och har ett starkt VARFÖR i vårt jobb. Vi möter varje vecka hundratals barn/unga och många har nog förstått att vi menar allvar med det vi gör och att vi är långsiktiga.

Många företag har också intensifierat sitt arbete med CSR-frågor, FN´s globala mål och är ännu mer angelägna om att veta vad det är dom investerar pengar i.
Hudiksvall är inte heller så stort. Eftersom vi inom Hej Aktivitet! under dessa år mött tusentals barn/unga så har också väldigt många människor någon sorts koppling till Hej Aktivitet!

Att investera i och samarbeta med Hej Aktivitet! innebär att man är delaktig i att göra Hudiksvall och kommunen mer attraktiv i konkurrensen om arbetskraft med andra städer/kommuner och dess arbetsgivare. Det räcker liksom inte med att verkligen trivas med sitt jobb. Vem känner sig tillfreds med tillvaron om man känner sig ensam, om familjemedlemmar inte mår bra eller känner sig otrygga där man bor. Vem vill inte att sina barn ska ha möjligheten att, efter varje skoldag, utforska sin rörelseglädje tillsammans med nya och gamla vänner? Vem vill inte att Hudiksvall ska vara en trygg stad där våra barn dras till positiva och meningsfulla sammanhang istället för destruktiva/negativa?

Har ni något minne från något speciellt tillfälle på Hej Aktivitet som etsat sig fast djupt i ert inre och värmer lite extra när ni tänker tillbaka på det?

Jag tror att våra ledare har en väldigt stor betydelse för många barn. Det är inte alla barn som ser fram emot sommarlovet eller att komma hem efter skolan och jag tror vi är en viktig del i deras nätverk. Att barnen återkommande väljer att komma till oss istället för att gå hem efter skolan är ett kvitto på att vi gör nåt bra. De känner sig trygga, blir sedda och har roligt!

Det finns väldigt många fina minnen men för att välja ut några:

Jag minns stoltheten och glädjen i ögonen hos en 11-årig pojke över att få åka skridskor för första gången.
Jag minns tjejerna som till slut vågade ”droppa” från högsta i skateparken och killen som ställde sig på en skateboard för första gången. Fullsmetad med olika skydd från Fritidsbanken kunde han knappt stå på brädan i en sekund. Tre veckor senare var han kung i skateparken.
Jag minns flickan som för två år sedan fastnade för handboll. Vi ledare hjälpte henne att ta fram uppgifter kring träning, ledare etc. Dessutom fick hon låna skor från Fritidsbanken för att kunna gå på träningen. Veckan efter kom hon till oss. Otroligt lycklig över att ha hittat ett nytt fritidsintresse och ny gemenskap i handbollsklubben.

Framförallt så är det otroligt härligt att följa, och vara en del av, barnens utveckling och se hur dom stärker sin självkänsla och självförtroende när dom utmanar sig själva!

Vad hoppas ni ha uppnått när ni ser tillbaka på Hej Aktivitet om 10 år?

Jag hoppas/tror att Hej Aktivitet! kommer bidra till att föra upp frågor om meningsfull fritid, föreningsliv och dess kraft för integrationen ännu högre upp på agendan. Jag hoppas/tror att Hudiksvalls kommun, med påtryckningar från bland annat Hej Aktivitet!, sänker åldern för när kidsen får gratis busskort (idag åk 7) så att fler barn tidigare kan ta sig till våra verksamheter och får chansen att utforska andra fritidsaktiviteter.

Jag hoppas/tror att vårt förebyggande arbete kommer innebära stor skillnad för barn och människor som bor i Hudiksvalls kommun och att fler aktörer och kommuner förstår vikten av att satsa på detta. Jag är övertygad om att ett förebyggande arbete på sikt också gör att kommunen får mer pengar över till skola, vård och omsorg och att då kan fortsätta blomstra ännu mer.

Jag hoppas alla deltagare har fina minnen av Hej Aktivitet! när dom tittar tillbaka på tiden hos oss. Jag hoppas/tror att dom i större omfattning gör Hudiksvalls kommun till en bättre plats på jorden och att flera av barnen då jobbar som drivande ledare/förebilder inom våra verksamheter.

Ur djupet av våra hjärtan tackar Hudiksvalls FF Patrik Hedman, Cecilia Skog, Olof Forsvik och alla inblandade i Hej Aktivitet. Stort GRATTIS till priset och bra jobbat!

För Hälsingland – Mot Framtiden!