”Here Comes the Sun”

Kreativ ytterback. DJ. Crossbollarnas mästare. Spelande mittback. Äventyrslysten. Liverpool Fan. Det är bara några saker man kan tillskriva vår egen Liam Collings. Klart är att det inte går att överdriva hur viktig han är för laget. Vi ville lära känna honom lite bättre och tog ett snack med honom inför säsongen.

När vi når Liam är han på bättringsvägen efter att ha varit utslagen av sjukdom i en vecka. Han hoppas snart vara tillbaka i lättare träning. Liam är säkerligen saknad av laget också. Inte minst då han är utsedd till en viktig roll i laget, nämligen som lagets DJ. Varje träning och match är det Liams mix som spelas i omklädningsrummet. Och det är just en mix det handlar om, även mycket svensk musik. Liam berättar att hans intresse för Svensk musik förvånade honom själv och nu har han ganska bra koll och kan sjunga med i mycket. Det är också ett bra sätt att lära sig Svenska, menar han.

Som många vet så är Liam född och uppvuxen i Liverpool. Från fem års ålder spelade han i klassiska Liverpool FC. När han var 18 år beslutade sig för att testa äventyret utomlands.

– Det var några som nämnde att man kunde spela i utomlands och då blev jag intresserad av tanken på att utforska världen och att se hur jag skulle se på fotbollen utomlands. Och jag har inte tittat tillbaka sedan dess.

Så du är nöjd med ditt beslut att flytta hit?

– Verkligen! Jag älskar Sverige och jag älskar att spela fotboll i Sverige. Det är en av de bästa besluten jag tagit i mitt liv.

Liam får frågan om det inte var skrämmande att flytta till ett nytt land som 18-åring. Många tycker ju det är lite läskigt bara att flytta till en ny stad. Han erkänner att det var en stor sak och att han var lite spänd eftersom kan inte visste vad han kunde förvänta sig. Men han har alltid varit självständig av sig och har en nyfikenhet på nya upplevelser.

Förra säsongen menar Liam var lite av ett konstigt år för laget. Det var till stora delar ett nytt lag med ny ledning och några av förlusterna tror han beror på att laget inte var helt samspelta alla gånger. Men det var också mycket talang i laget och i Liams ögon så borde laget vunnit serien. Utan att ta ifrån motståndarna något så anser han att Hudiksvalls FF var det bästa laget.

I år känns det lite annorlunda. Laget känner varandra betydligt bättre och spelarna har kommit varandra väldigt nära. Spelarna och ledarna känner varandra bättre också och alla vet hur de ska spela.

Du har visat att du kan spela högerback, mittback och central mittfältare. Om du fick ta ut laget, var skulle du spela då?

– Det spelar ingen roll för mig egentligen. Jag känner mig trygg i defensiven, men jag är en offensiv spelare också. Och tränarna har nämnt att jag kan bli aktuell som mittfältare också om det skulle behövas.

Du har en av lagets bästa passningsspelare och dina crossbollar är fantastiska att se.

– Ja passningsspelet är en av mina styrkor och det är väl därför jag kan spela mittfält också. Men var jag än spelar så kommer jag alltid försöka leta den där passningen, så det spelar ingen roll var jag spelar.

Vi kan nog förvänta oss en del poäng från vår kreativa försvarare i år. Men han kommer också bli viktig på andra sätt. Han är en kravställare och en vinnarskalle, och är numera även en av de mest rutinerade i laget trots sin unga ålder. Som sagt, det går inte att överdriva Liams betydelse för Hudiksvalls FF.

Korta fakta Liam Collings

Familj: Mamma, pappa, storebror och lillasyster. Pappa är också fotbollsintresserad men inte resten av familjen.

Fotbollsförebild: För mig har det alltid varit Steven Gerrard. När man växer upp i Liverpool som fotbollsspelare så blir det han.

Favoritlag: Liverpool. Inget snack om saken. Från födseln.

Förebild utanför fotbollen: Definitivt min pappa. Det är personen jag alltid sett upp till och den som jag vill bli som när det gäller allt egentligen. Han har alltid gjort allt för mig och satt ett bra exempel.

Mål med fotbollen: Som de flesta säger. Att bli så bra som möjligt och spela på så hög nivå som möjligt.

Intressen: Jag har ett stort intresse för sport. Jag gillar att titta på många olika sporter. Som basket, tennis, UFC, jag gillar det mesta. Sedan gillar jag att resa mycket.

Det bästa med staden Hudiksvall: Människorna. Som jag varit inne på. Det finns en anledning till att jag känner mig väldigt hemma i Sverige. Även om jag inte har min familj med mig här så är de personer jag mött här min familj. De får mig att känna att jag är en del av allt här. Alla är så snälla och lätta att umgås med

Text: Henrik Pettersson