Hudiksvalls damfotboll på frammarsch!

Vi har inte bara ett lag som efter en enastående säsong tog steget till division ett, utan vi kommer förhoppningsvis att berikas med ytterligare två damlag i Hudiksvall, Högs SK och Iggesunds IK gör nu en satsning på damfotboll. Vi vill lyfta, presentera och förhoppningsvis hjälpa till att locka fler damer/tjejer att ansluta till dem och få damfotbollen att blomma ut på alla nivåer.

I Högs SK är det Caroline Norberg och Mikael Andersson för Iggesunds IK som samordnar för respektive föreningars uppstart av damlag. Två sprudlande glada och härliga människor som brinner för fotbollen och sina respektive föreningar.

Hur föddes idén och kraften att återigen starta upp ett damlag i era respektive föreningar?

Tankarna om att spela på hemmaplan i Hög igen har funnits länge. Där spelade jag från 6 års ålder tills jag var 17 år, säger Caroline.

Jag fick barn rätt tidigt och tiden har liksom inte räckt till. Nu börjar mina tre barn bli rätt stora och eftersom även de spelar fotboll i Hög så bor jag i princip på Kungsvallen i Hög under fotbollssäsongen. Att stå där på sidan om och se dem spela gjorde att känslan av att ”jag vill också” bara växte ännu mer, fortsätter en sprudlande glad Caroline.

Så i somras pratade jag med Henrik som sitter i styrelsen, om att starta ett damlag. Det tyckte han vore jätteroligt. så han hjälpte mig att sprida information via sociala medier och även i våran förening om att ett damlag var på gång att startas upp, så på den vägen är det.  I dagsläget är vi 20 stycken brudar varav tre av oss är spelande tränare. Vi har ett önskemål om att lyckas hitta en tränare som passar för vårt lag, så finns det någon där ute som vill ta sig an vårt lag? Varmt välkommen att kontakta oss! Säger Caroline med ett stort leende.

För Iggesunds del har idén har funnits ända sedan den olyckliga nedläggningen för några år sedan, fortsätter Mikael. Det är vår plikt som idrottsklubb att ha en idrottsmiljö för tjejer/damer där de kan växa, finna gemenskap och vara förebilder till våra yngre. Vi snubblade på målsnöret förra året när vi i princip hade allt utom huvudtränare.

Vad har ni för mål med den verksamheten?

Målet kommer att vara prestigelöst till en början, säger Mikael. Med det menas att vi ska erbjuda träningar där man bara kan komma, umgås och ha kul. Märker vi senare att intresset för seriespel är unisont, då kommer vi att anmäla ett lag till säsongen 2023.

Från Högs sida tänker vi likadant kring vårt damlag, fortsätter Caroline. Vi har just nu som sagt 20 stycken brudar med blandade åldrar alltifrån 18-40 år.

Många av oss har barn och en del har skiftarbeten, så det går just nu inte att lägga ner mer tid på fotbollen än vad vi redan gör. Vårt mål med verksamheten är att träna och spela matcher tillsammans, men framför allt att ha roligt.  Vi har inga mål med att klättra uppåt i divisioner, utan vi vill spela för att det är en sport vi älskar att utöva och vi har väldigt roligt tillsammans. Sen får vi se hur det går.

Nu är det nya tider och, även om det är lång väg kvar att gå, så slipper dagens unga tjejer den hårda kamp som damfotbollen historisk och sorgligt nog fått föra för att göra ”allas lika värde” levande på riktigt. Förutom era föreningar, har ni fått ekonomisk uppbackning av näringslivet och hur ska de intresserade företagen komma i kontakt med er för att stötta detta härliga initiativ?

Än så länge är det inget företag som har knackat på dörren och sagt: ”Vilket bra initiativ, vi vill vara en del av det här”. Detta är inte heller något vi har förväntat oss men det skulle underlätta med mer stöd från näringslivet för att kunna ge så bra förutsättningar som möjligt. Men som svar på frågan så kommer vi att använda våra befintliga sponsorers medel till att finansiera detta, säger Mikael.

Vi har ett väldigt bra ekonomiskt stöd från våran förening vi också, säger Caroline. Vi har några sponsorer och, liksom Iggesund, får alla lag ta del av sponsringen även i Hög.  Känner man att man gärna vill vara med att sponsra Högs SK får man mer än gärna kontakt oss så får ni veta mer.

Var kommer ni att hålla era träningar och från och med när?

Just i detta nu håller vi till på Sandvallaskolan två dagar i veckan, där fokuserar vi på styrka och kondition. Men även rörlighet och knäkontroller för att förebygga skador.  Efter årsskiftet är tanken att vi ska kliva in i Camp Igge så vi får lite större yta och kan spela ihop oss innan vi äntligen får komma ut och lira, säger Caroline

För Iggesunds del kommer vi att hålla våra första träningar inne i Camp Igge Arena på söndagar kl 9.45-11.00 med start 13/11, fortsätter Mikael med glad och längtansfull stämma.

Sist och inte minst, var ska intresserade damer/tjejer höra av sig för att få mer information eller förhoppningsvis till och med ansluta sig till er?

Alla tjejer/damer som vill vara en del av någonting nytt, brinner för fotbollsglädje och gillar färgerna vit och blå kan skicka sitt namn i ett sms till 0730-411 211 så läggs man till i en supertextgrupp där all info om träningarna kommer att skickas ut. Har man ytterligare frågor kan man skicka ett mail till iik@iggesundsik.se, avslutar Mikael för Iggesunds del.

• 0730-411 211
  • E-post: iik@iggesundsik.se

Är det någon som är lika sugen som oss på att spela fotboll i Hög eller har några frågor, tveka inte att höra av er till oss, avslutar Caroline

• Caroline Norberg – 073-839 59 09
  • Mimmi Klang – 076-823 33 14
  • Ellinore Ohlsson – 072-202 21 96

Kom gärna, prova på och känn efter i respektive lag!

Framåt tjejer! Hudiksvalls FF önskar er ett stort lycka till!