Hudiksvalls FF lyckades inte stoppa Karlbergs vinstrad

Innan matchen var förutsättningarna glasklara. Hudiksvalls FF måste vinna för att kunna haka på i toppstriden. Men kanske ännu viktigare var att de behövde hitta tillbaka till den höga nivån man stundtals visat under säsongen. Tyvärr blev det inte så.

Första halvlek var chansfattig. Matchen påminde lite om den mot Hammarby då Hudiksvalls FF var tillbakapressade av en spelskicklig motståndare, men släppte inte till så många chanser heller. 0-0 kändes rättvist i halvtid. Andreas Smedbacken startade matchen och sammanfattade första halvlek så här:

-De skapade väl lite mer än oss i halvleken, eller i hela matchen egentligen. De var bra i djupled och slog många långa bollar som blev lite halvfarliga och kom till några avslut i boxen. Vi har en hundraprocentig målchans i första när Näsholm får bollen på bortre. Det hade varit fint att få 1-0 där. Överlag tycker jag ändå första halvlek är ok.

Du fick inte mycket att jobba med under matchen?

-Nej det blev det inte. Det blev mycket defensivt jobb. Det känns som att vi inte riktigt tar oss till de giftiga zonerna. När vi väl får lite bollinnehav så blir det ofta något felbeslut så att vi tappar boll, och så får vi jobba defensivt igen. Vi får inga längre sekvenser alls.

Den andra halvleken var lik den första där Karlberg fortsatte äga boll men inget av lagen skapade några riktigt klara målchanser. Hemmalaget var dock närmast ett ledningsmål. Och i slutet av matchen kom det också.

-Vi tappar boll offensivt och de byter kant snabbt. Sedan ett inspel och så satt den i första hörnet. Så gjorde de ett till mål direkt efter.

Hur mycket tror du att det var Karlberg som var bra? Var de så bra som deras form antyder?

-Ja det är ett bra lag. Karlberg hemma… har de ens tappat någon poäng på hemmaplan? Det är ett välspelande lag. De är skickliga och har spetskvalité på kanterna och har en vass striker där framme. Han yttern är hur bra som helst, och gör bort sin gubbe hela tiden. De klarar av många olika slags spel också och kan hota på många vis. Jag tror de kommer ta hem serien i år.

Andreas menar att nu är det bara att sluta titta på tabellen och spela match för match. Det är inte läge att lägga sig ner och dö, utan de måste de gå ut och bryta den här trenden och avsluta säsongen bra.

Utifrån så kan man konstatera att Hudiksvalls FF inte spelade dåligt, på det sättet var det ett fall framåt. Och att det var lite synd att det var just seriens troligen bästa lag just nu vi mötte när det var så viktigt att hitta en vinst igen och bygga självförtroende och momentum inför fortsättningen.

Men faktum är att Hudiksvalls FF skapade väldigt lite framåt i denna match. Egentligen hade man bara en chans under 90 minuter fotboll. Det gjorde dock inte Karlberg heller och det kändes som en 0-0 match fram tills det sena ledningsmålet. Ett kryss mot ett formstarkt topplag på bortaplan skulle i vanliga fall ha varit ett bra resultat. Men nu var vi tvungen att vinna och då är det lätt att det blir mål i baken istället. Känslan är att om vi inte hade varit tvungen att vinna den här matchen så hade den nog slutat 0-0.

De viktiga matcherna står som spö i backen just nu. Redan på onsdag har vi chans att knipa den så åtråvärda DM-bucklan i finalen mot kommungrannen Iggesund. Och inget bygger självförtroende som att lyfta bucklor. Så ta er till Movallen i Iggesund 17:30 på onsdag så hejar vi fram våra grabbar till en välbehövlig framgång!

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott