Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

HuFF avslutade på bästa sätt

Hudiksvalls FF bjöd på en formidabel avslutning av fotbollssäsongen 2022 när gästande IFK Uppsala slogs tillbaka med hela 7–1 (5–0) på Sparbanken Arena, ett resultat som också befäste lagets tredjeplats i tabellen.

HuFF inledde ju säsongen med att besegra Forsbacka hemma med 4–0 och man har hela tiden funnits med i kampen om de två första platserna som innebär uppflyttning och kval. Det sista hoppet släcktes förra helgen när HuFF föll borta mot Stocksund (1–2), men att matchen mot Uppsala i praktiken var betydelselös märktes då inte, framför allt inte hos Arvid Näsholm.

Näsholm gjorde det mesta rätt under den första halvleken. 1–0 kom redan i den fjärde minuten och när matchuret hade kommit fram till minut 20 svarade han för säsongens mål på Sparbanken Arena då han drog in 2–0 på volley.

Araya Zerai och Pelle Hedlund stack emellan med ett varsitt mål innan Näsholm stängde halvleken med att dundra in 5–0.

Men precis som i de senaste hemmamatcherna så tappade HuFF sitt fina spel i den andra halvleken. Nu stannade temposänkningen ”bara” vid ett baklängesmål (Musa Ali), sedan såg även Araya Zerai till att bli tremålsskytt genom sina avslutande mål.

Därmed kan tränartrion Lindberg, Ersjons och Ericson sammanfatta en säsong med i stort sett ett helt nytt lag, ett lag som alltså slutar på tredje plats i tabellen, en tabell som vanns utav Stocksund (tar steget upp till division 1) med Österåker på andra plats (får kvala).

HuFF trea (fyra poäng bakom Österåker och sju bakom Stocksund), en placering med mersmak för det var nog inte många som trodde att det här nykomponerade – och unga – laget skulle kunna utmana i tabelltoppen så länge som man gjorde. I ärlighetens namn har man inte en trupp som är redo för division 1 – än. Men det finns oerhört mycket att bygga på och får man behålla stordelen av årets trupp kan det bli en ny rolig fotbollssäsong 2023.

Med ett eller annat nyförvärv kan säkert målsättningen också höjas och det behövs när det gäller herrfotbollen i Hälsingland. För lördagen den 14 oktober gick det mesta ”åt Hälsingland” på ett negativt sätt. Bollnäs föll i kvalreturen till division 2 mot Viggbyholm (2–3) och laget blir kvar i division 3. Det blir förmodligen inte Söderhamn (1–4) mot Mora och Strand åkte på andra raka förlusten då Hille vann på hemmaplan med 3–2.

Ljusdal kom visserligen tillbaka efter 1–5 borta mot Berg i första kvalmatchen och nu vann man med samma siffror hemma mot Sollefteå. Det ger hälsingelagen i fyran och femman – Hällbo, Marma, Norränge och Bjuråker – lite hopp om klarat kontrakt.

Däremot kan Hälsingland glädjas på damsidan där Team Hudik följde upp förra helgens 3–1 hemma mot Ope med att vinna med klara 4–1 i returen uppe i Östersund. Därmed har Hälsingland återigen ett lag i division 1 på damsidan.

Skribent: Christer Stridh