Bockarna silver_Rityta 1

För Hälsingland - Mot framtiden

HuFF föll med flaggan i topp

Man kan förlora fotbollsmatcher på olika sätt. Dels kan man göra som HuFF gjorde i söndags mot tabelljumbon IFK Uppsala, det vill säga, inte bjuda till alls och förlora med 1–3. Eller också kan man göra som HuFF gjorde på onsdagskvällen, ge allsvenska Hammarby en rejäl match och ”bara” förlora med 0–2 (0–1) i Svenska cupen.

Det var dukat för fotbollsfest på Glysis gröna matta då HuFF för tredje året i rad ställdes mot allsvenskt motstånd i cupen. 2021 blev det 1–3, även då mot Hammarby, och i fjol föll HuFF med 2–4 mot AIK. Då kom det 1371 åskådare till Glysis, på onsdagskväll var det nästan 300 fler (1655) som fanns på plats, varav drygt 500 var fans till Bajen.

De grön/vita supportrarna höll i gång och stöttade sitt lag genom hela matchen, och det behövdes för det krävdes en hel del jobb för att Bajen skulle vinna och ta sig till cupens slutspel under våren 2024. Visserligen dundrade Joel Nilsson i väg bollen i ribban bakom Andreas Molin redan i den fjärde minuten, men sedan dröjde det länge innan det var dags att notera någon ny chans för Bajen.

Men när väl nästa chans kom blev det också mål då Viktor Dukanovic tog till vara på ett friläge och rullade in 0–1, detta efter dryga halvtimmens spel.

Visst gick det mycket fortare när Hammarby var det bollförande laget, men så många chanser skapade man ändå inte 0–1 stod sig halvleken ut.

Matchbilden förändrades inte mycket under den andra halvleken och precis som i den första så gjorde Hammarby det enda målet. Det kom i matchens 62:a minut och målskytt var Marcus Rafferty.

Det blev inga fler mål i matchen även om HuFF två gånger om hade bollen i nät bakom Bajen-målvakten Davor Blazevic. Första gången var i den 90:e minuten då Liam Collings först drog i väg en frispark i stolpen. Returen hamnade hos Jesper Lindholm slog bollen i mål, men då hade den assisterande domaren redan vinkat för offside på Cihan Sener som störtade fram på frisparken. Cihan satte sedan en frispark i nät men då hade domaren Edvin Sundkvist inte blåst i gång matchen eftersom Blazevic fortfarande höll på att ställa upp sin mur och när HuFF väl fick slå frisparken sköt Collings över – och över var även matchen sekunderna därefter.

För två år sedan när HuFF förlorade mot Hammarby så kostade den förlusten förmodligen också ett kontrakt i division 1 som laget då spelade i. I seriematchen efter Bajenmatchen tappade HuFF en 2–0-ledning borta mot Gefle, en match som Gefle vände och vann med 3–2. Den förlusten följdes sedan av tre nollpoängare till och HuFF sjönk i tabellen. Man sjönk så långt att det till slut blev degradering till division 2 igen.

Nu väntar en tuff bortamatch i serien på söndag då man möter tabelltvåan Karlberg. Tror inte att den här förlusten mot Hammarby blir lika kostsam som den för två sedan, för dels måste revanschlusten vara hur stor som helst efter insatsen mot IFK Uppsala och dels bör hela HuFF-truppen vara stärkta med flera portioner självförtroende sedan man fallit med flaggan i topp mot Hammarby.

Text: Christer Stridh – Foto: Peter Scott