HuFF föll mot tabelljumbon

Tabelljumbon IFK Uppsala kom till Hudiksvall med tre inspelade poäng (via tre kryss) på 16 spelade matcher. När domaren Håkan Modigh blåste av tillställningen på Sparbanken Arena på söndagseftermiddagen hade man fördubblad sin poängskörd då säsongens första trepoängare kom efter seger med 3–1 (1–0) mot ett för dagen riktigt uselt HuFF.

Efter två mållösa bortamatcher fanns det förhoppningar om att spelet och målproduktionen skulle lossna för HuFF mot IFK Uppsala, men även om det är tabelljumbon som står för motståndet krävs det vilja, engagemang – och framför allt – fokus om man ska vinna fotbollsmatcher.

HuFF hade inget av detta denna dag.

Visst kan en del av den svaga insatsen förklaras av att det under veckan varit rena sjukstugan (främst magsjuka) i HuFF-truppen, men man måste ändå kunna begära mer av spelare som ska tillhöra ett topplag i division 2.

För att vinna krävs det att man i alla fall skapar målchanser, men HuFF lyckades inte ens göra det mot ett lag som man körde över på bortaplan i våras (vinst med 5–0). Nu luktade det underskattning lång väg.

Gästerna hade ett jätteläge att ta ledningen i den 17:e minuten, men Emrik Persson Engström styrde bollen över målet från nära håll. Bättre gick det för Kingsley Chibuike Okafor några minuter senare när han kom igenom på vänsterkanten och med ett skott utom räckhåll för Sebastian Jonsson i hemmamålet spräckte han nollan.

Så långt hade HuFF-spelet mest präglats av en massa felpass och förlorade närkamper och inte blev det bättre av att Roni Hajo drog på sig en målchansutvisning efter 34 minuter. I samma sekvens snackade Cihan Sener till sig ett onödigt gult kort också, ett kort som gör att även han är avstängd i nästa match (Karlberg borta).

Efter ett trippelbyte i paus blev det en lite bättre HuFF-insats i andra halvlek, men trots uppryckningen fortsatte målchanserna att lysa med sin frånvaro. Uppsala skapade heller inte mycket framåt, och inte förrän under matchens slutkvart började det hända saker.

Gästerna visade prov på effektivitet när Abdulrahman Nizar Ali fick skottchans utanför straffområdet och dundrade in 2–0 i den 83:e minuten. HuFF lyckades reducera två minuter senare då lagkaptenen Ludvig Pärlenskog skarvnickade in reduceringen på en frispark, och ett litet poänghopp tändes. Men det släcktes ganska omgående sedan HuFF satsat allt framåt och Uppsala via en snabb omställning kunde fastställa segersiffrorna till 3–1, målskytt Gedeon Mbala.

Det är bara att gratulera IFK Uppsala som vann den här matchen hur rättvist som helst och den fråga man ställa sig är varför det tagit 17 matcher innan första segern kom. Nu kommer inte den här segern att räcka ändå, Uppsala kommer att åka ur serien.

Efter den här förlusten kan HuFF förmodligen glömma att man ska blanda sig i toppstriden. Rent matematiskt kan det gå, men det är tio poäng upp till serieledande Enskede och (troligen) åtta poäng till Karlberg (har en match mindre spelad) på kvalplats.

Just Karlberg väntar för HuFF i nästa seriematch (spelar mot Hammarby i Svenska cupen på onsdag), och för att bibehålla minsta lilla spänning i höst MÅSTE HuFF vinna. Men då behövs det också en förvandling ”de lux”, för kliver man ut på Stadshagen med samma inställning som man hade i den här matchen kommer det definitivt inte att bli några poäng.

En uppryckning kommer det nog att bli, för sämre än så här går det knappast att spela…

Text: Christer Stridh – Bild: Peter Scott