Hyllning till den störste av dem alla

Den 22 oktober 1929 föddes en enastående idrottsman man sällan talar om. ”Den svarta spindeln” eller Lev Ivanovich Jashin som han egentligen hette. En målvakt som revolutionerade målvaktsspelet och tack vare sina fantastiska prestationer valde FIFA in honom i århundradets lag (1900-talet) tillsammans med andra storheter som Diego Armando Maradona, Di Stefano, Pelé, Michel Platini, Bobby Moore, Garrincha, Franz Beckenbauer, Carlos Alberto Torres, Nilton Santos och Johan Cruyff.

Yashin vann OS-guld 1956 och EM-guld med sitt Sovjetunionen. Han är även den målvakt som räddat flest straffar i professionell fotboll, hela 150 stycken! Höll 270 nollor och fick postumt priset Ballon d´Or Dream Team år 2020.

Lev Yashin, 1970

Hans tidiga år

Lev Yashin föddes i Moskva och var son till två industriarbetare i staden. Hitlers invasion av Sovjetunionen tvingade honom att vid 12-års ålder arbeta i en fabrik för att stötta leveranser till den sovjetiska armén. Vid 18-års årder blev han sedd i en match då fabrikslaget mötte ett annat lag och erbjöds ingå i Dynamo Moskvas ungdomslag.

Karriär

Vid 21 års ålder gjorde han debut för Dynano Moskva. En debut som var långt ifrån lyckad där han släppte in ett mål på en rensning av motståndarmålvakten. Det blev endast två matcher för honom den säsongen och Yashin hamnade i frysboxen. Han tränade dock ihärdigt och disciplinerat vilket ledde till att han tre år senare, 1953 återigen skulle få chansen i laget. Under perioden i frysboxen var han även ishockeymålvakt i Dynamo Moskva och lyckades vinna den sovjetiska ishockeycupen och kom trea i landets liga 1953.

Han spenderade hela sin karriär i Dynamo Moskva, 1950-1970 och lyckades vinna fem nationella ligatitlar samt tre nationella cuptitlar med laget.

VM turneringar

Bara ett år efter att han tagit en ordinarie plats blev han kallad till det sovjetiska landslaget. Med landslaget vann han OS-guld 1956, EM-guld 1960 och deltog i tre VM-turneringar, 1958 (Sverige), 1962 (Chile) och 1966 (England)

Hans internationella genombrott kom i Sverige, under VM 1958, där Sovjet mötte Brasilien i gruppspelet och tack vare en hel del fantastiska räddningar höll han siffrorna nere så att förlusten endast kunde skrivas till 0-2. Brasilien hade då en ny kommande världsstjärna i sitt lag, Pelé.

Den turneringen nådde Yashins Sovjet kvartsfinal som spelades på Råsunda inför 45 000 åskådare, där man förlorade med 0-2 mot Sverige efter mål av Kurt Hamrin och Agne Simonsson.

1960 och 1961 blev Yashin prisad med Ballon d´Or. Den förste och ende målvakten som vunnit det prestigefyllda priset

Yashin blev känd som ”Den svarta spindeln” samt av hans fans över hela världen även kallad ”Den svarta pantern” eftersom han alltid bar svarta kläder under sina matcher.

Han var även den som förändrade målvaktsspelet genom att vara mer aktiv och genom sin auktoritet leda försvaret genom snack, han gick även utanför mållinjen, i en tid då målvakterna stod på linjen, och avbröt anfall från motståndarlagen. Han rusade även ut och var den som började boxa ut bollarna i stället för med handflatorna som var det vanliga.

Hans hustru Valentina Timofeyevna har även vittnat om en god make, far och ödmjuk man som var hård mot sig själv. Oavsett om hans lag vann stora segrar eller ej kunde han komma hem besviken över något litet misstag han gjort i någon situation och träna hemma hela kvällen genom att kasta sig på sängen, hoppa, skutta, träna reflexer för att inte upprepa samma misstag.

Så, här har ni Lev Ivanovich Yashin, en man den anrika tidningen France Football, den som delar ut Ballon d´Or beskriver som:

”Yashin revolutionised the role of goalkeeper like no other before him, by always being ready to act as an extra defender” and by “starting dangerous counter-attacks with his positioning and quick throws.”

Den brittiska legenden Gordon Banks:

”Lev Yashin was first-class, a real super goalkeeper. His positional play was excellent, but everything he did was top-class. He was the model for goalkeeping for the next 10 to 15 years, without a doubt. I visualised myself doing some of the things he was doing, even though I was already playing in the top division I used to learn from him.”

Yashin gick bort den 20 mars 1990.