Kalle blickar framåt efter förra helgens udda drabbning

Ett fortfarande obesegrat Hudiksvalls FF åker på söndag ner till Västerås för möte med Skiljebo SK. Vi ringde upp tränare Kalle Ersjons för ett samtal inför matchen, men såklart också om förra helgens spektakulära slutminuter mot Karlberg.

-Hur ska man förklara förra matchen? Det känns som det är full kontroll egentligen från start till minut 90. Men sen är det ju det här med tilläggstid också. Men känslan är att vi är nöjda med stora delar av vårat spel.

Kalle menar att det alltid är en svår avvägning när motståndaren fått en utvisning och inte pressar på lika mycket längre. Ska man se till att behålla bollen, inte spela den framåt, och försvara sin ledning? Eller ska man fortsätta attackera? Kalle antyder att det kanske blev mer av det förstnämnda, och att de blev lite passiva eller till och med bekväma i andra halvlek. Detta är något som spelarna själva också lyfte upp när de pratade om matchen i måndags.

Sedan när de gör ett mål så blir det nervöst och man börjar tänka på Österåker...

-Exakt. Så knyter det sig lite. Så är vi ju oerhört obalanserade när de gör 2-2 målet. Vi står 5 man i rad och det finns ett hav bakom. Det är ju oförsvarbart, där behöver vi stänga i det skedet av matchen bättre än vi gjorde.

Spelar rutin in? Att det är ett ungt lag?

-Ja det tror jag. Sen är något vi tränare pratat om efter matchen att vi ledare har en självrannsakan att göra också. Vi har ju ett ansvar i det här, att bli tydligare. Och att hjälpa spelarna att stänga en match. Vi måste också fundera på vad vi kan göra bättre en sån här match.

Trots några snopet tappade poäng så är det bara tre poäng upp till toppen. Och det blir allt klarare att det här kommer vara en serie där lagen slår varandra. Kalle trycker dock på att fokus måste vara på det egna spelet och att inte på tabellplaceringar och poäng.

Söndagens motståndare Skiljebo började säsongen knackigt men kommer från en imponerande vinst mot serieledarna Kungsängen. Kalle kommenterar det faktum att laget har en ny tränare.

-Det är ju en klassisk grej när man byter tränare. Att det blir en kortsiktig förändring och att spelarna vet att det är en slags omstart. På så sätt så så kommer vi nog möta ett hungrigt gäng är jag övertygad om. Så kommer de säkert ha ett gott självförtroende efter förra matchen också.

Kalle lyfter även fram det faktum att matchen kommer spelas på naturgräs. Det är också något som kommer påverka träningsveckan då målet är att hitta en gräsplan att träna på för att känna på det lite innan resan till Västerås. Det är dock inte det lättaste att hitta den här tiden på året på våra breddgrader.

Kalle ser positivt på framtiden och tror på sitt lag.

-Man vill alltid vinna matcher. Men det viktigaste är att tränare och spelare har en tydlig bild i vad vi försöker åstadkomma och vilken produkt vi vill skapa tillsammans. Jobbar vi för det tillsammans så kommer resultaten komma.

Känslan när man ser Hudiksvalls FF från läktaren är att trots att det är fyra femtedelar kvar så befinner sig säsongen i en vågskål där vi snart kommer se vilket håll det går åt. Det känns också som att laget är på väg att hitta rätt, att spelet nästan sitter. Mot Karlberg trodde man att laget hade hittat rätt till slut, men förhoppningsvis kommer det på lördag istället!

Text: Henrik Pettersson – Foto: Peter Scott